Češi v akci 240

Sezóna vrcholí nejen na českých oválech. Ve Švédsku a Polsku přitom naši závodníci hrají klíčové úlohy. Dnešní díl tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z však zpestří ještě Josef Franc. Pražský závodník před nedělním mistrovstvím světa dlouhodrážních družstev v Rodenu naznačil skvělou formu.

 

Švédsko a Polsko

Martin Vaculík může být spokojený, ovšem my ho zítra v Praze neuvidíme
Martin Vaculík může být spokojený, ovšem my ho zítra v Praze neuvidíme

Úterý a středa patřily semifinálovým duelům švédské Elitserien. Prvním finalistou je Smederna Eskilstuna po vítězství nad Masarnou Avesta v celkovém součtu 94:86. Druhé finále má za sebou zatím jen jediné dějství. V úterý Rospiggarna Hallstavik doma prohrála těsně s Vetlandou 44:46. Martin Vaculík pro hostující celek nasbíral pět bodů (1 1 3 0).

Středeční odveta ve Vetlandě se však nekonala vinou špatných povětrnostních podmínek. Náhradní termín byl stanoven na zítřek, což pro české fanoušky v praxi znamená, že neuvidí při extralize v Praze Martina Vaculíka.

Druhá polská liga včera dospěla ke svému konci. Gniezno ve finálové odvetě na vlastní dráze hladce eliminovalo úvodní desetibodovou ztrátu a triumfovalo 53:36. Součet skóre 53:36 jej dostal nejen k celkovému triumfu, ale také k přímému postupu do první ligy. Eduard Krčmář inkasoval pět bodů (1 1 3 0).

Polská extraliga je teprve ve své polovině. Duel o třetí místo začal Gorzow jednoznačně. Před zraky domácího publika deklasoval Zielonou Goru 52:38. Martin Vaculík zažil povedený mítink a ze soupeřových závodníků prohrál pouze v rozjížďce s číslem deset s Jasonem Doylem. Suma sumárum třináct bodů s jedním bonusem (3 3 2 3 2).

Václav Milík měl lví podíl na výsledku své Wroclawy
Václav Milík měl lví podíl na výsledku své Wroclawy

Také souboj o titul odstartoval včera vítězstvím domácího celku. Leszno předčilo Wroclaw 49:41. Václav Milík byl jednoznačně nejlepším mužem podniku a právě jemu může tým děkovat, že si před nedělní odvetou stále uchovává naději na zvrat. Pardubičan vyjel na ovál celkem šestkrát a vracel se do boxů s patnácti body (3 3 1 3 2 3).

 

Třetí i při světové odvetě

Josef Franc je ve skvělé formě
Josef Franc je ve skvělé formě

Jubilejní šedesátý závod na travnaté dráze v německé Vechtě nesl v sobotu večer hrdý název odveta za mistrovství světa, byť s tím startovní listina plně nekorespondovala. Do cíle finálové jízdy dojeli závodníci v pořadí: Dimitri Berge, James Shanes, Josef Franc, Edward Kennett a Theo Pijper.

„Pepe potvrdil, že má velice dobrou formu,“ komentoval závod Zdeněk Schneiderwind, „A spolu s jeho bojovností je radost se na jeho jízdy dívat. Už v tréninku byl hodně rychlý, ale bohužel neměl výhodu v pozicích na startu. Jeho bílé a žluté pole přinesly dva body a až černobílá ukázala, že Pepe jede s velikou chutí a doslova naměřil soupeřům rovinu. V semifinále si Shanes vybral červenou a neudělal dobře, protože mu z černobílé Pepe naměřil. Ve finále na něho zbyla modrá, když Berge z černobílé a Shanes z červené měli obrovskou výhodu. Pepe se z posledního místa ale doslova prokousal na třetí. Takovým nehezkým okamžikem před plným stadiónem byl pád Romanno Hummela. Přeletěl i nafukovačky, ale snad by měl být relativně v pořádku a postavit se v Rodenu v neděli proti našim klukům.“

Foto: Martin Vaculík, ilustrační Karel Herman