Poruchy a pády podrazily nohy českým dvěstěpadesátkařům

Praha – 29. srpna
Dnešek byl skvělým a slunečným dnem, nicméně pro trojlístek českých reprezentantů byl po dvou dnešních semifinálových závodech světového šampionátu dvěstěpadesátek jakoby potažený černým suknem. Ani jeden z nich se totiž nekvalifikoval rovnou do čtvrtečního finále. Jan Kvěch zůstal dvakrát stát, aby v rozjížďce s číslem jedenáct sice připsal tři technické body po nezaviněné kolizi s Karolem Zupinskim, ale zároveň také odjel do nemocnice s podezřením na frakturu klíční kosti. Petru Chlupáčovi zase prasknul řetěz a soupeř mu poté vytrhnul zapalování, takže Pražan dokončil odpolední semifinále jako patnáctý. Večerní závod skvěle rozehrál Daniel Šilhán, avšak v závěru vyšel dvakrát bodově naprázdno. V rozjezdovém minizávodě pěti účastníků o poslední sedmé postupové místo upadl.

Semifinále 1: zleva Jedd List, Jonas Knudsen a Keynan Rew
Semifinále 1: zleva Jedd List, Jonas Knudsen a Keynan Rew

Festival české smůly

Petr Chlupáč v rozjížďce s číslem jedna objíždí Oscara Holstenssona
Petr Chlupáč v rozjížďce s číslem jedna objíždí Oscara Holstenssona

Česká federace obdržela pro semifinálové závody tři místa. V prosluněném odpoledním závodě přitom startovali Jan Kvěch a Petr Chlupáč. Aspirace na postup do čtvrtečního finále byly proto více než slušné. Rozjížďka s číslem jedna je mohla začít potvrzovat. Třetí Petr Chlupáč v nájezdu do poslední zatáčky vyhnal Oscara Holstenssona a otevřel svůj účet dvěma body za Sebastianem Blakkitem. A hned vzápětí na ovál vyjížděl Jan Kvěch.

Česká smůla začíná - Jan Kvěch odstupuje ze druhé jízdy se zadřeným motorem
Česká smůla začíná – Jan Kvěch odstupuje ze druhé jízdy se zadřeným motorem

Čerstvý český čtvrtlitrový šampión se v první zatáčce dostal vnějškem do čela před Keynana Rewa. Australan se ještě před nájezdem na cílovou rovinku úvodního okruhu vrátil do čela. Jenže přišla první rána. Nejen bohužel doslova, ale i do písmene. A nájezdy Jana Kvěcha na vedoucího závodníka skončily na trávníku vinou zadřeného motoru.

Jedd List se hned zprvu zařadil do okruhu žhavých favoritů
Jedd List se hned zprvu zařadil do okruhu žhavých favoritů

V sedmé jízdě si smůla zasedla také na Petra Chlupáče a to už v prvním výjezdu. Objížděl Coltona Hickse a Kyle Bickleyho, aby se hnal za vedoucím Keynanem Rewem, když mu prasknul sekundární řetěz. Vzápětí znovu došlo i na Jana Kvěcha, který si vypůjčil motocykl od Daniela Šilhána, jehož čekalo večerní semifinále. Vinou prasklého kolečka zůstal stát již ve druhé zatáčce.

Jan Kvěch neviděl cíl ani v osmé jízdě
Jan Kvěch neviděl cíl ani v osmé jízdě

Po dvou sériích se na hrotu aktuální klasifikace hřáli Australané Keynan Rew a Jedd List s Dánem Jonasem Knudsenem, kteří doposud dvakrát vyhráli. Jonas Knudsen posléze dominoval i desáté jízdě, zatímco Jedd List v rozjížďce s číslem dvanáct odvedl Keynana Rewa. Jenže to už jsme měli v závodě pouze jediného zástupce.

Zleva Petr Chlupáč, Karol Zupinski a Jan Kvěch
Zleva Petr Chlupáč, Karol Zupinski a Jan Kvěch

Rozlosování startovních čísel svedlo Jana Kvěcha s Petrem Chlupáčem na startovní rošt jedenácté jízdy. Kromě Tima Wunderera se jim o společnost postaral Karol Zupinski, který po dvou druhých místech za dnešními suverény potřeboval body stejně nutně jako český dvojlístek.

Fatální nájezd Karola Zupinskeho (modrá) na Jana Kvěcha
Fatální nájezd Karola Zupinskeho (modrá) na Jana Kvěcha

Když páska letěla vstříc sluníčku na pražské obloze, vedení se ujal Jan Kvěch. Za sebou vedl Petra Chlupáče, jehož ale v prvním výjezdu předčil Karol Zupinski. Polák ve druhém oblouku zaútočil také na vedoucího Jana Kvěcha, ale setkal se s tvrdou a razantní odpovědí. Evidentně se mu zatmělo před očima, protože v poslední zatáčce udeřil na vedoucího Jana Kvěcha hlava nehlava.

Celina Liebmann musela dohánět úvodní zpoždění zaviněné pádem
Celina Liebmann musela dohánět úvodní zpoždění zaviněné pádem

Český závodník se ocitnul na zemi. Bylo mu přiznáno vítězství, protože Karol Zupinski byl za svůj skutek diskvalifikován, a vzhledem k poslednímu kolu se nejelo znovu. Tři technické body však bohužel nemohly fungovat jako nástupiště pro finále. Jan Kvěch byl totiž odvezen s podezřením na frakturu klíční kosti, které posléze vyšetření v nemocnici naneštěstí potvrdilo.

 

V režii tria suverénů

Jedd List vede před Keynanem Rewem a Celinou Liebmann
Jedd List vede před Keynanem Rewem a Celinou Liebmann

Jonas Knudsen v prvním výjezdu rozjížďky s číslem jedenáct objel Keynana Rewa. Hned na to Jedd List triumfoval stylem start – cíl a také prodloužil sérii své neporazitelnosti.  Celá trojice se nakonec setkala při vyhlašování na stupních vítězů. Přitom Keynan Rew se už dnes neměl dočkat pocitu, kdy jej šachovnicová vlajka v rukou Stanislava Klenovce přivítala v cíli jako prvého.

Jonas Knudsen míří za dalším vítězstvím před zraky Keynana Rewa
Jonas Knudsen míří za dalším vítězstvím před zraky Keynana Rewa

V osmnácté jízdě se totiž zapletl do křížku s Aleksanderem Kajbuševem. Než se Rusem vypořádal, Karol Zupinski měl čas vytvořit si na čele slušný náskok. Keynan Rew jej stačil zlikvidovat a spodní stranou poslední zatáčky atakoval vedoucího Poláka. Na metě zůstal za ním, ale předchozí zisk mu stačil na třetí místo.

Jonas Knudsen prohání Jedda Lista
Jonas Knudsen prohání Jedda Lista

Karol Zupinski prve v šestnácté jízdě neuštval Coltona Hickse, ale do finále postoupil. Colton Hicks měl v konečném součtu jen o bod více. Skončil s deseti stejně jako Celina Liebman, jíž o body připravil pád v rozjížďce s číslem dvě. Seznam postupujících uzavřel Sebastian Blakkit, který zažil vítězství i zadní místa včetně toho posledního.

Erik Gundersen bilancuje první semifinále
Erik Gundersen bilancuje první semifinále

Přitom měl o tři body více než Petr Chlupáč, který z jedenácté příčky mohl doufat v přidělení divoké karty pro finále. Černočerná smůla mu nedala pokoj ani v rozjížďce s číslem patnáct. Odstartoval za Celinou Liebman, ovšem Aleksander Kajbušev na něho v úvodním výjezdu zaútočil tak vehementně, že mu vykopnul kabel zapalování.

Také Sebastian Blakkit našel cestu do finále
Také Sebastian Blakkit našel cestu do finále

Petr Chlupáč však byl nakonec u rozhodujícího momentu, který měl definitivně určit vítěze mezi dvojicí neporažených. Nejlépe odstartoval Jedd List. Vedl celé kolo, dokud se v prvním výjezdu toho druhého po vlastní chybě nepřetočil. Jonas Knudsen okamžitě poskočil dopředu a sebral mu nejen tři body, ale i celkový semifinálový primát.

Český závodník dojel hned za nimi. A snadno si mohl zkalkulovat, že poruchami přišel o čtyři body. Nebýt jich skončil v postupové sedmičce. Ale již večer dostal divokou kartu a mohl začít spřádat plány na finále.

Hlasy z depa

Petr Chlupáč v akci
Petr Chlupáč v akci

„Prasknul nám zadní řetěz a v jízdě s Rusákem mi vytrhnul odzdola fajfku,“ vypočítával Petr Chlupáč seznam svých pohrom. „Jinak hezký závody, chci děkovat tátovi. A Bulharovi s Rozruchem (důvěrně známé přezdívky mechaniků Jiřího Georgieva a Jakuba Fencla – pozn. redakce), hodně nám pomohli. Ve čtvrtek třeba bude divočák, bylo by to hezký…“

semifinále 1:  
1. Jonas Knudsen, DK 3 3 3 3 3 15
2. Jedd List, AUS 3 3 3 3 2 14
3. Keynan Rew, AUS 3 3 2 2 2 12
4. Celina Liebman, D X 3 1 3 3 10
5. Colton Hicks, USA 1 2 2 3 2 10
6. Karol Zupinski, PL 2 2 U 2 3 9
7. Sebastian Blakkit, DK 3 0 3 1 1 8
8. Aleksander Kajbušev, RUS 2 2 X 2 1 7
9. Steven Labourie, F 2 1 0 1 2 6
10. Toni Hyyrylainen, FIN E 1 0 1 3 5
11. Petr Chlupáč, CZ 2 E 2 E 1 5
12. Oscar Holstensson, S 1 1 1 2 0 5
13. Tim Wunderer, D 0 2 1 0 1 4
14. Kyle Bickley, GB 1 1 1 1 0 4
15. Jan Kvěch, CZ E E 3 – – 3
16. Marko Levišin, UA 1 0 2 E 0 3
17. Milan Dobiáš, CZ (res) 0 0 0
semifinále 2: Ben Ernst, Philip Hellström-Bängs a Leon Flint
semifinále 2: Ben Ernst, Philip Hellström-Bängs a Leon Flint

Český divák se zprvu mohl usmívat

Tomáš Topinka se věnoval úpravě dráhy tak vehementně, až zapomněl nahlásit pražskou sestavu na zítřejší slánskou extraligu
Tomáš Topinka se věnoval úpravě dráhy tak vehementně, až zapomněl nahlásit pražskou sestavu na zítřejší slánskou extraligu

Přestávka od odpoledního semifinále utekla jako voda v horské bystřině. A již tu byla osmnáctá hodina a s ní také druhý závod dnešního čtvrtlitrového menu. Večerní podnik zprvu přibrzdily pády. Jack Parkinson Blackburn přišel ve třetím kole rozjížďky s číslem jedna nejen o druhé místo, ale i o celý závod, v němž už dál nepokračovali. Viljam Lappi a Filip Nizgorski, jež nezávisle na sobě upadli ve druhé zatáčce druhé jízdy, však byli schopní pokračovat. Fin nakonec postoupil do finále, Polák o něho přišel až za smolných okolností v rozjezdovém minizávodě.

Viljami Lappi a Filip Nizgorski padají v rozjížďce s číslem dvě
Viljami Lappi a Filip Nizgorski padají v rozjížďce s číslem dvě

Kromě pádů však první série přinesla také radost pro české fanoušky. Do třetí jízdy nejlépe odstartoval Thomas Valladon, nicméně Daniel Šilhán zaútočil spodem první zatáčky, aby ve výjezdu převzal vedení. Francouze za jeho zády záhy vystřídal Jeffrey Sijbesma, avšak ani jemu se nepodařilo jabloneckého závodníka z vedoucí příčky sestřelit.

Daniel Šilhán ujíždí Jeffreyi Sijbesmovi
Daniel Šilhán ujíždí Jeffreyi Sijbesmovi

Daniel Šilhán byl ve večerním semifinále jediným českým reprezentantem. Ovšem po odstoupení Jacka Parkinsona Blackburna se do závodu dostal další náš borec. Milan Dobiáš zastupoval Jana Kvěcha již po obědě, ovšem Pavel Kuchař měl tentokrát v úloze náhradníka větší štěstí.

Wiktor Lampart na cestě za prvním vítězstvím
Wiktor Lampart na cestě za prvním vítězstvím

Na dopolední tiskové konferenci se o něm pochvalně zmiňoval sám Greg Hancock, jenž dorazil coby mentor kempu dvěstěpadesátek. Pražský draveček se při svém čtvrtlitrovém debutu blýsknul zejména v rozjížďce s číslem osmnáct. Uhlídal v ní Benjamina Cambe a po poruše Jeffreye Sijbesmy v prvním kole dojel do cíle jako druhý.

Pavel Kuchař se při svém čtvrtlitovém debutu rozhodně neztratil
Pavel Kuchař se při svém čtvrtlitovém debutu rozhodně neztratil

I s jedním startem méně nakonec skončil ve třech čtvrtinách výsledkové listiny a do rozjezdu o finále jej v konečném součtu dělily pouhopouhé tři body. Zprvu mohl být spokojen také Daniel Šilhán, i když svůj úvodní triumf nezopakoval. V šesté jízdě dojel druhý za suverénním Madsem Dallumem a dvojkou se ozdobil i v rozjížďce s číslem dvanáct. Tady nestačil pouze na Wiktora Lamparta.

Benjamin Cambe v jedenácté jízdě, kde startoval omylem
Benjamin Cambe v jedenácté jízdě, kde startoval omylem

Po třech sériích Daniel Šilhán disponoval sedmi body stejně jako Ben Ernst, který v natřískané čtvrté jízdě stačil předčit jen Angličana Leona Flinta. Na čele se hřála trojice závodníků, ovšem nikdo z nich se nemohl pyšnit čistým skórem. Wiktor Lampart v oné rozjížďce s číslem čtyři porazil Madse Dalluma.

Philip Hellström - Bängs v akci
Philip Hellström – Bängs v akci

Ten sice v jedenácté jízdě dojel poslední, ale muselo se opakovat, protože na startovní rošt se omylem dostal Benjamin Cambe, který nepatřil sem, ale až do rozjížďky s číslem dvanáct. A Mads Dallum při repete nezaváhal ani vteřinku. Philip Hellström Bängs, jenž v červnu ovládl plzeňský evropský pohár, se po dvou úvodních suverénních prvenstvích v rozjížďce s číslem devět skláněl před Benem Ernstem.

 

Do finále je třeba jít i druhou nohou

Do rozjezdového závodu musel nakonec také Filip Nizgorski
Do rozjezdového závodu musel nakonec také Filip Nizgorski

Daniel Šilhán byl před čtvrtou sérií již prakticky jednou nohou ve finále. Když mířil na startovní rošt rozjížďky s číslem patnáct, netušil, že mu na tandemu sedí paní smůla, která jej poškorpí stejně jako Jana Kvěcha a Petra Chlupáče v předchozím závodě. Třetí příčku mu ve druhém okruhu sebral Sebastian Palmese, když jej podjel v úvodní zatáčce.

Sebastian Palmese ujíždí Danielu Šilhánovi
Sebastian Palmese ujíždí Danielu Šilhánovi

První nula na kontě Daniela Šilhána ale záhy dostala další stejně vypasenou sestřičku. Sedmnáctá jízda byla v dnešním portfoliu českého závodníka ta nejtěžší. Nicméně osud mu dopřál přece ještě jednu šanci. Závěr mítinku byl totiž vskutku zamotaný a na počátku onoho gordického uzlu stála zrovna rozjížďka s číslem osmnáct.

Leon Flint dokonale napravil svou úvodní nulu
Leon Flint dokonale napravil svou úvodní nulu

Jak již víme Leon Flint vstoupil do závodu nulou. Od té doby však neznal nic než vítězství. Vnějškem úvodního oblouku osmnácté jízdy předčil Philipa Hellströma-Bängse, jemuž uštědřil druhou prohru večera.  Přitom nechtěně otevřel šanci na vítězství Benu Ernstovi. Ten Leonu Flintovi při prvním výjezdu na Markétu sebral bod. A pak stejně jako Angličan jenom vítězil.

Henrik Lorentsen (žlutá) podjíždí Wiktora Lamparta
Henrik Lorentsen (žlutá) podjíždí Wiktora Lamparta

Velké sólo hrál rovněž v osmnácté jízdě, čímž vyrovnal konto Philipa Hellströma-Bängse. Švéd se syrskými kořeny ovšem v rozjezdu nezaváhal a nakonec stál na nejvyšším stupínku nad Benem Ernstem a Leonem Flintem.

Rozjezdové drama: Daniel Šilhán jede před Thomasem Valladonem
Rozjezdové drama: Daniel Šilhán jede před Thomasem Valladonem

To pravé drama startovalo rozjížďkou s číslem devatenáct. Nenápadný Henrik Lorensten navázal na vítězství z první série a postoupil do čtvrtečního finále. Stejně tak Wiktor Lampart, jenž i navzdory předchozímu defektu dal dohromady deset bodů. Sebastian Palmese v poslední zatáčce chytil o jeho zadní kolo a upadl.

Konec nadějí Daniela Šilhána
Konec nadějí Daniela Šilhána

Tím pádem skončil se sedmi body stejně jako Filip Nizgorski a Daniel Šilhán. Thomas Valladon jel vzápětí v rozjížďce s číslem dvacet vabank. V první zatáčce objel Viljama Lappiho, aby také oni měli v cíli po sedmi bodech. Zatímco Mads Dallum zvolil jízdu na jistotu a jedenáct bodů mu zajistilo čtvrtou příčku, pořadatelé vedle rozjezdu o vítězství museli organizovat také tři další o poslední postupovou příčku.

Z rozjezdu se nakonec kvalifikoval Viljami Lappi
Z rozjezdu se nakonec kvalifikoval Viljami Lappi

Nejprve si šanci uchovali Viljam Lappi se Sebastianem Palmesem, když vyřadili Filipa Nizgorskeho. Potom vypadl Daniel Šilhán, který v souboji s Thomasem Valladonem svým pádem rozbil svůj motocykl i nafukovací mantinel. A tak se nakonec smál Viljam Lappi, jenž za sebou ve třetí rozjezdové jízdě za sebou nechal Sebastiana Palmese a Thomase Valladona.

Hlasy z depa

Daniel Šilhán měl v závěru velikánskou smůlu
Daniel Šilhán měl v závěru velikánskou smůlu

„Začátek úplně super,“ pustil se do vyprávění Daniel Šilhán. „První jízdu jsem vyhrál, potom dvakrát dojel druhej‘. Pak byli všichni rychlejší a mně by stačil jen bod. Šel jsem do lepšího rozjezdu, ale spadnul jsem. Odstartoval jsem a zkoušel ho předjet, poslal jsem to po lajně a nevyšlo to.“

 

semifinále 2:
1. Philip Hellström – Bängs, S 3 3 2 3 2 13+3
2. Ben Ernst, D 1 3 3 3 3 13+2
3. Leon Flint, GB 0 3 3 3 3 12
4. Mads Dalum, DK 2 3 3 2 1 11
5. Wiktor Lampart, PL 3 2 3 E 2 10
6. Henrik Lorentsen, DK 3 0 1 2 3 9
7. Viljami Lappi, FIN X 1 2 2 2 7+(3 . 3)
8. Sebastian Palmese, USA 2 2 2 1 F 7+(2 . 2)
9. Thomas Valladon, F 1 1 0 2 3 7+(. 3 1)
10. Filip Nizgorski, PL X 2 1 3 1 7+(1 .)
11. Daniel Šilhán, CZ 3 2 2 0 0 7+(. F)
12. Benjamin Cambe, F 2 0 1 0 1 4
13. Pavel Kuchař, CZ (res) 1 0 1 2 4
14. William Hedengren, S 0 1 1 1 1 4
15. Jeffrey Sijbesma, NL 2 0 0 1 E 3
16. Bailey Viner, AUS 1 0 0 0 0 1
17. Jack Parkinson-Blackburn, GB X – – – – 0

Foto: Mirek Horáček a Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)