Češi v akci 237

PRO TEC Speedway Mini Cup svým sedmým závodem na malé Markétě minulé úterý odstartoval maratón domácích plochodrážních závodů. Světový pohár dvěstěpadesátek v Pardubicích, Veteránkemp ve Svitavách a konečně včerejší 54. Zlatá přilba SNP naservírovala skvělé menu pro plochodrážní fanoušky. I když při pohledu na prázdné české tribuny si člověk musí klást otázku, kolik jich vlastně je. Ale k meritu věci, jako každé pondělí vás magazín speedwayA-Z spolu s českými a slovenskými závodníky vezme na procházku po závodech v zahraničí. Tentokrát je čtení vskutku pestré a zavede čtenáře nejen do Švédska či Polska jako obyčejně, nýbrž i do Maďarska, na Ukrajinu, do Německa a do Belgie. Navíc odpoví i na otázku, proč full gas drželi i Jakub Fencl a Filip Hájek, byť se do závodní akce nedostali.

 

Zdeněk Simota v holportu s veterány

Zdeněk Simota startoval v Debrecenu v týmu s o generaci staršími závodníky
Zdeněk Simota startoval v Debrecenu v týmu s o generaci staršími závodníky

Hned v pondělí před sedmi dny v maďarském Debrecenu pořádali již dvaačtyřicátý ročník své tradiční Velké ceny. Tentokrát byla koncipována jako závod pěti tříčlenných týmů, za nichž se jako nejlepší ukázal T-Bútor Outlet. Trio Jozsef Tabaka, Valentin Grobauer a Ernest Koza takřka o plnou polovinu převálcoval Grand Casino a AVE Asvanyviz.

Tady o pořadí rozhodovala dodatková jízda. Facundo Albin v ní zůstal stát, takže spolu s Rolandem Benkö a Stanislavem Mělničukem byli třetí. Norbert Magosi vyhrál a se svými kolegy Michele Castagnou a Nicolasem Covattim se radoval ze stříbra.

Zdeněk Simota vytvořil družstvo s veterány Sandorem Tihanyim a Zoltanem Adorjanem. Jejich Csapókerti Időskorúak Gondozóháza skončila poslední a jihočeský závodník inkasoval čtyři body.

 

Základní část Elitserien je u konce

Martin Vaculík pojede ve Švédsku až rovnou ve finále
Martin Vaculík pojede ve Švédsku až rovnou ve finále

V úterý se čtrnáctým kolem uzavřela základní část švédské Elitserien. Z českého úhlu pohledu byl zajímavý duel, kdy se Indianerna na svém domácím ovále v Kumle setkala s Vetlandou. Poslední celek tabulky porazil leadera 49:41, nicméně Václav Milík připravující se na svůj vstup do světa velkých cen figuroval ve startovní listině jen coby rider replacement. Martin Vaculík pro hosty nasbíral jedenáct bodů s jedním bonusem (3 2 2 2 2 0).

Vetlanda si připsala do tabulky alespoň bonusový bod za lepší součet skóre z obou závodů a upevnila si pozici leadera. Naproti tomu Indianerna přeskočila Piraternu Motala, nicméně oba celky jsou vyřazeny z finálové části. Ta začíná zítra čtvrtfinálovými mítinky, do nichž postoupily Smederna, Dackarna, Rospiggarna a Lejonen. Přímou účast ve finále má kromě Vetlandy jistou také Avesta.

 

Když nemáš pas, potřebuješ kamarády

Ondřej Smetana stál v Rovně na pódiu
Ondřej Smetana stál v Rovně na pódiu

Ondřej Smetana neváhá cestovat všude po Evropě, kam ho jen pozvou, aby vyřešil palčivý nedostatek závodů u nás. Proto neváhal vyrazit také na Ukrajinu, kde po čtvrtečním pouťáku v Rovně, chystali v sobotu další v Červenogradu.

Nicméně pražský borec nemusel startovat ani v jednom z nich, protože zjistil, že mu pro vstup na ukrajinské území chybí platný cestovní doklad. „Asi před pěti lety jsem ztratil pas,“ vysvětluje Ondřej Smetana. „Nechal jsem si udělat novej‘, ale pak jsem zase našel ten první. A teď jsem si omylem vzal ten starej‘. A tak jsem zavolal Rozruchovi (přezdívka, kterou Jakubu Fenclovi už nikdo neodpáře – pozn. redakce). On si vzal Fílu a jeli za mnou do Rzeszowa.“

Ve finále závodu pořádaném u příležitosti ukrajinské nezávislosti dojel do cíle jako první Oskar Bober před Marcelem Kajzerem, Ondřejem Smetanou a Stanislawem Burzou. „Pěkný závody, moc pěkný, suprově jsem si zazávodil, přišla spousta diváků, bomba,“ rozplýval se Ondřej Smetana, aby vysvětlil, proč byl závod v Červenogradě odvolán. „Zrušili to kvůli dešti.“

 

Německé pouťáky končí na slovenském pódiu

Tři závody ve třech dnech absolvoval Matěj Kůs
Tři závody ve třech dnech absolvoval Matěj Kůs

Páteční večer ve Wittstocku viděl mezinárodní Ostseepokal ve Wittstocku. Ani v jedné z jízd nepoznal hořkost porážky Sebastian Ulamek. Na stupních vítězů spolu s ním stáli krajané Grzegorz Zengota a Adrian Cyfer. Matěj Kůs (2 2 1 0 2) skončil devátý.

Jubilejní padesátý ročník poháru Baltského moře vyvrcholil v sobotu ve Stralsundu. Zde byl první Grzegorz Zengota, ovšem celkové prvenství připadlo Sebastianu Ulamkovi, jenž byl v závodě druhý. Třetí příčku si po rozjezdu s Adrianem Cyferem a Jevgenijem Kostigovsem pojistil Vadim Tarasenko.

Matěj Kůs (2 3 1 1 3) obsadil pátou příčku. Poté spolu s mechanikem Milanem Mihulem skočil do své dodávky a po nějaké tisícovce kilometrů zastavili dopoledne ve slovenské Žarnovici. Zde Pražan ve finále pět kol vodil Martina Vaculíka, aby o svůj druhý triumf při ZP SNP přišel až v závěrečném okruhu. To je ovšem už jiný příběh, o němž si na stránkách magazínu speedwayA-Z rozhodně přečtete…

 

Druhá nedělní zlatá přilba

Michal Dudek se za závoděním vypravil až do Belgie
Michal Dudek se za závoděním vypravil až do Belgie

Polské ligy měly včera volný den. Nicméně v Opole pořádali charitativní závod Opolska Karolinka. Pořadatelé operovali se jménem Martina Vaculíka, ovšem bez něho by si Zlatou přilbu SNP nešlo ani představit. Místo slovenského šampióna však dorazil český.

Václav Milík obsadil čtvrté místo ve finálové jízdě, když vyhrál Kacper Woryna a další pódiová místa si mezi sebou rozebrali Matej Žagar a Patryk Dudek.

Josef Franc v sobotu nakonec na pouťák do Staphorstu nepřijel. Před týdnem se na jiný pouťák na trávě v Nandlstadtu nedostal Michal Dudek, jehož na dálnici před Plzní zradila jeho na jaře zakoupená zánovní dodávka. Slánský závodník však náš dnešní kompilační přehled uzavírá. Včera totiž skončil šestý v belgické zlaté přilbě v Heusden-Zolder. Na jejím pódiu stáli Angličan Max Clegg a Dánové Mark Beyer a Peter Karger.

Foto: Ondřej Smetana, ilustrační Karel Herman