V Kopřivnici vyhlásí letos třetího mistra republiky

Pardubice – 9. srpna
Když Jan Klatovský koncem ledna na zamrzlé Větřkovické přehradě potvrdil svůj ledařský titul, osud Letního stadiónu o nějakých šest kilometrů daleko visel na vážkách. Kopřivničtí radní se však nedočkali dotace na rekonstrukci, takže po přeboru odsud před necelými dvěma týdny odjížděl Jan Kvěch coby český šampión dvěstěpadesátek. Do třetice se na severomoravském obru rozhodne o mistru republiky osmý říjnový den. Dnes totiž VV SPD oficiálně potvrdil přesun mistrovství republiky na dlouhé dráze z Mariánských Lázní právě do Kopřivnice.

 

Josef Franc v červnu vyzkoušel dlouhodrážní motocykl v Kopřivnici
Josef Franc v červnu vyzkoušel dlouhodrážní motocykl v Kopřivnici

Loňské mistrovství světa dlouhodrážních družstev v Mariánských Lázních bylo nezapomenutelné už jenom kvůli bronzovým medailím, které se houpaly na krku českých reprezentantů. Nicméně sportovní úspěch nešel ruku v ruce s příjmem do kasy západočeského klubu.
Místní entusiasté nesložili zbraně a připravili červnové mistrovství světa. Jenže zrušená nedělní veteránská série ELVS, během níž se mohl konat šampionát republiky, signalizovala problémy. Byť se pracovalo s virtuálním podzimním termínem mistrovství republiky, i věčný optimista Miroslav Musil vraštil čelo.

Dobře tušil, že na nezbytnou údržbu dráhy jeho klub nemá finance. Další penězotoky se vyčerpaly na léčení ran zasazených loňskými světovými družstvy. Druhý srpnový den proto Miroslav Musil definitivně potvrdil, že se mistrovství republiky na dlouhé dráze letos bohužel neuskuteční.

Mariánské Lázně si zalouží veškerou podporu, aby se sem dlouhodrážní šampionát za rok vrátil
Mariánské Lázně si zalouží veškerou podporu, aby se sem dlouhodrážní šampionát za rok vrátil

V té chvíli existoval již plán B. Josef Franc mířil ze světové kvalifikace v Mariánských Lázních do Kopřivnice nejen z lásky k místnímu publiku a kvůli startovnému, jímž jej lákal Adrian Rymel. Svůj dlouhodrážní speciál provedl po místním ovále, aby otestoval, zda se na něm může jet závod longtracku.

Pochopitelně kopřivnický ovál se svými necelými pěti sty metry zaostává za lázeňským kilometrem a to nejen v délce, ale i v šířce. Avšak za dané situace nabízí řešení pro zachování kontinuity mistrovství republiky na dlouhé dráze, které se tady nakonec uskuteční v neděli 8. října.

VV SPD pro tento závod musí připravit speciální rozpis, protože se rozjížďky pojedou ve čtyřech závodnících. Pořadatel má nyní čas do konce měsíce, aby zajistil administrativu a pojištění svého závodu.

Jaký je Váš názor:

Je podle Vás za současného stavu věcí přesun MR na dlouhé dráze z Mariánských Lázní do Kopřivnice správný?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Dlouhodrážní improvizace:

Legendární Zdeněk Kudrna jako první mistr republiky na dlouhé dráze nebyl oficiálně vyhlášen
Legendární Zdeněk Kudrna jako první mistr republiky na dlouhé dráze nebyl oficiálně vyhlášen

Lehko metat kamenem, že přesun z Mariánských Lázní do Kopřivnice není optimálním řešením. Už jen proto, že doopravdy není, protože západočeské tisícovce nelze jen tak konkurovat. Nicméně improvizací za léta své existence si mistrovství republiky na dlouhé dráze zažilo již spousty.

Za příklad může posloužit hned jeho první ročník přesně před čtyřiceti lety. Jeho květnové ouvertury se zúčastnila kompletní československá špička, avšak ve dvou posledních červnových kolech nestartovali kvůli jiným povinnostem Jiří Štancl, bratři Václav a Jan Vernerové a Jan Hádek.

Proto bylo rozhodnuto považovat první tři podniky mistrovství republiky za jarní seriál a v září vypsat tři další kola. Jenže vinou natřískaného kalendáře se tento plán neuskutečnil a celkové výsledky nebyly vyhlášeny. Statistici přitom zapomínají dodnes, že Zdeněk Kudrna byl v sedmasedmdesátém pouze neoficiálním mistrem republiky.


Foto: Karel Herman

1 komentář u „V Kopřivnici vyhlásí letos třetího mistra republiky“

  1. Pro kopřivnickou plochou dráhu je to dobře, pro mě jako milovníka long tracku také protože to mám blízko, pro samotné dlouhány to asi ideální není, ale to se teprve ukáže.
    Určitě by bylo dobré najít ještě jednu dráhu a pořadatele na long track nebo grass track. Určitě by nebylo od věci, kdyby ten druhý pořadatel byl na Moravě. Ten graas track by možná šel v prostorách na letiště v Mošnově (u Ostravy) a long track by musel být ve spolupráci s nějakým klusáckým závodištěm. nevím jestli by mohla vzniknout symbióza koňáků a plochodrážníků. Tady na severu Moravy je dostihové klusácké závodiště v Bravanticích. V každém případě je to zajímavá situace.

Komentáře nejsou povoleny.