Narodily se Micro Shupy

V pátek 4. srpna proběhl v naší dílně kontrolní den stavu výroby nejmenší Shupy. Kontroly se zúčastnili: Tony Katra – 5 let, 121 cm, 23 kg – perspektivní jezdec; Martin Šťastný  – věk a rozměry nezměřeny – plochodrážní opatrovník Toníka; Ing. Jaroslav Šůs – věk a rozměry též  neudány – konstruktér, mechanik atd. Toník si především vyzkoušel, zda mu budou sedět parametry nového stroje. První posaz potvrdil, že výška sedla a poloha háku jsou v pořádku, samozřejmě bude potřeba upravit šířku řidítek a také polohu odkládací stupačky. Dále si Toník vybral barvu blatníků a doplňků, které zatím na prototypu chyběly.

Tony Katra si vyzkoušel prototyp nové Shupy
Tony Katra si vyzkoušel prototyp nové Shupy

Jak vznikala MICRO SHUPA

Myšlenka a podnět ke vzniku tohoto stroje vzešel loni od Jirky Štancla, při jeho plochodrážní akademii. Mini plochodrážní motorka pro úplné začátečníky zkrátka u nás chyběla a tak ti nejmenší začínají většinou na různých provedeních minicrossových strojů.

Od Jirkova impulsu jsme začali sbírat informace a dělat si první rozměrové náčrtky.

Zjistili jsme také, že nebudeme první, protože podobné stroje se už prohánějí v Toruni.     Mají však komponenty rámů z vyřazených pětistovek, což je přeci jen trochu předimenzované.

 

Dvě velikosti podle kol

Naše Micro stroje mají úplně novou konstrukci podvozku přizpůsobenou celkovým menším rozměrům.

Jako základní model MICRO-10 je podvozek s 10-ti palcovým zadním kolem a předním BMX kolem 16″ s výškou sedla 540 mm.

Do stejného rámu lze zamontovat zadní kolo 12″ a přední BMX 20 „. Vznikne tak Shupa MICRO-12 s výškou sedla 580 mm.

Délku motocyklu lze ovlivnit ve zvětšeném rozsahu polohou zadního kola. Dále chceme ještě odzkoušet převis přední vidlice pro menší 16“ BMX  kolo.

Micro Shupy mají celkově zmenšené sedlo, upravenou nádrž, menší výfuk atd..

8

Motory pro Micro Shupy

K dispozici máme motory 50 ccm, 72 ccm, 82 ccm, 100 ccm a samozřejmě naše stopětadvacítky.

Jsou to varianty jak s automatickou spojkou pro úplné začátečníky, tak i s klasickou ovládanou páčkou. Jako vhodné odhadujeme motory 82 a 100 ccm a s těmi také začneme jízdní zkoušky.

7

Porovnání s Basicem a s dospělou Shupou

Zajímavé je porovnání s naším dosud nejmenším provedením BASIC, které má kola zadní 17″ a přední 19″ a výšku sedla cca 650 mm. Basic je na obrázcích v pozadí.

Jednotlivé varianty MICRO-10, MICRO-12 a BASIC jsou vždycky o sedlo větší, a tak předpokládáme, že se nám podaří pokrýt všechny požadavky na velikost stroje.

54

A aby měla nová Shupa do vínku řádný vzor, vyfotili jsme ji i s vítězným mistrovským strojem Filipa Šifaldy.

3

Co bude dál

Chceme, aby se první motorka do konce srpna rozjela, abychom získali první poznatky z jízdních zkoušek. Zbývá dokončit výfuk, sedlo, rozpěrky kol, sehnat správná řidítka , blatníky a Micro Shupa se rozjede do světa.

Uvažujeme samozřejmě i o dalších možnostech využití podvozku. Jak jsem si jako hlavní konstruktér vyzkoušel, dá se tento stroj používat velmi dobře jako koloběžka. Pravé koleno opřít o sedlo, levou se odrazit a už to frčí.

Možná bude aktuální i model ČÁP pro našeho mechanika Lukáše Háska. Uvidíme, jaký bude zájem a jak se MICRO Shupám bude dařit.

 

Výroba připravena na 10 strojů

Výrobu jsme samozřejmě pojali zodpovědně a na všechny svařované díly podvozku jsou nové přípravky. Trubky a polotovary máme připraveny celkem na deset strojů. V nejbližší době vznikne stroj MICRO-12, který by mohl začít jezdit během září.

Další podvozky budou svařeny cca během října a první sériové stroje jsem schopni dodat do konce roku. Cenu musíme teprve propočítat.

Foto: Shupa Team