Češi v akci 234

V uplynulém týdnu se na žádném českém, ani slovenském stadiónu neodbylo ani jeden závodní okruh. Nicméně za hranicemi se točila plochodrážní kola naplno a to i za účasti našich borců. Hlavní zprávou je pochopitelně evropský triumf Václava Milíka v závodě evropského šampionátu v Hallstaviku. V Abensbergu jen těsně minul postup český juniorský nároďák. Václav Milík však absolvoval také závod švédské Elitserien, v níž se bohužel zranil Martin Vaculík, a polské extraligy. Gniezno se ve druhé lize opět mohlo opřít o Eduarda Krčmáře. Za hranice se vydali rovněž Matěj Kůs a Zdeněk Simota, ale největším světoběžníkem uplynulých sedmi dnů se stal Ondřej Smetana.

 

Ze Švédska do Polska a pak do Švédska

Andrzej Lebeděvs vede evropský šampionát před Václavem Milíkem o pouhé čtyři body
Andrzej Lebeděvs vede evropský šampionát před Václavem Milíkem o pouhé čtyři body

Indianerna Kumla se v úterý konečně dočkala vítězství, když na domácím ovále předčila Piraternu Motala 48:42. Václav Milík pro ni skóroval sedmi body se dvěma bonusy (3 1 2 1). Oba kluby mají po dvanácti kolech stejný počet devíti tabulkových bodů, takže o předposledním místě Kumly rozhoduje lepší skóre.

VMS Elit Vetlanda zvýšila svůj odstup před Masarnou Avesta na tři tabulkové body, protože doma rozdrtila Rospiggarnu Hallstavik 61:28. Navzdory vítězství však nešlo o šťastný úterek pro Martina Vaculíka. Ten začal jedním bodem v úvodní rozjížďce, ale v sedmé jízdě se dostal do kolize s Maxem Frickem. Australan incident odskákal zraněním obratlů, Slovák brzy dementoval původní zprávy o fraktuře ruky.

„Díky Bohu, nemám nic zlomeného,“ nechal se ve středu slyšet Martin Vaculík nad snímky své odřené ruky. „Dám si jenom pár dnů volna a vrátím se na dráhu.“ A skutečně ve čtvrtek jeho Gorzow oznámil, že v neděli přijede do Leszna bez něho.

Martin Vaculík se po pár dnech odpočinku vrátí na ovály
Martin Vaculík se po pár dnech odpočinku vrátí na ovály

Čtveřice účastníků play-off je po víkendu s kompletními dvanácti koly všech účastníků jasná a dvě následující neděle mohou jen zamíchat jejich pořadím, které je klíčové pro semifinále play-off. Již v pátek se Wroclaw doma vypořádala s Grudziadzem 52:38. Václav Milík jí před cestou do Hallstaviku přispěl pěti body se dvěma bonusy (2 2 1 0 0).

Wroclaw je na hrotu tabulky s náskokem třech bodů na Zielonou Goru, Gorzow a Leszno jsou pozadu o další dva tabulkové body. Gorzow totiž včera i bez Martina Vaculíka vyhrál na výjezdu do Leszna 41:49 a připsal si i bonus za lepší skóre z obou utkání.

 

Vítězství v základní části druhé ligy

Ondřej Smetana startoval ve švédském Hagforsu
Ondřej Smetana startoval ve švédském Hagforsu

Do Švédska se poprvé od zlatého poháru dvěstěpadesátek před šesti lety podíval také Ondřej Smetana. Dostal totiž pozvánku k sobotnímu testimonialu Dennise Jonssona, který se nakonec stal kořistí Mikkela Michelsena, jenž se finálové jízdě za sebou nechal Magnuse Karlssona, Tomase H. Jonassona a Linuse Eklöfa. Pražský závodník skončil s čtyřmi body (M 2 F 1 1) třináctý.

„Dráha a atmosféra super a super lidi,“ neskrýval Ondřej Smetana své nadšení. „Závody ale na prd. Jednou jsem nestih‘ dvě minuty kvůli spojce, jednou jsem spadnul, proto jsem měl jen ty čtyři body.“

A co třeba nějaké angažmá? „Do ligy sem možná jo, ale uvidím v zimě,“ reaguje samotný závodník.

V sobotu se čeští závodníci účastnili také 14. ročníku Teterower Schildbürgerpokal, který se svým rozpisem inspiroval u pardubické Zlaté přilby. Jak Zdeněk Simota, tak Matěj Kůs však byli vyřazeni již v základních skupinách. Plzeňanovi (1 3 2) chyběl k postupu do semifinále bod, Pražanovi dva (0 E 3). Ve finále dorazil do cíle jako první Adrian Gala a spolu s ním se na pódium postavili Antonio Lindbäck a Vadim Tarasenko.

Eduard Krčmář se opět skvěle prezentoval v sestavě Gniezna
Eduard Krčmář se opět skvěle prezentoval v sestavě Gniezna

Start Gniezno včera vyhrál základní část druhé polské ligy, když při stejném počtu tabulkových bodů s Lublinem měl o rovnou stovku více bodů z jízd. V semifinále se střetne s Poznaní, zatímco Lublin čeká Ostrow.

Včera Gniezno triumfovalo v Opole 37:53 a inkasovalo také bonusový bod. Eduard Krčmář byl se svými třinácti body (3 2 3 3 2) nejlepším mužem svého týmu. O patnáctibodové maximum jej připravil pouze Kevin Wölbert v rozjížďkách s čísly šest a patnáct.

Foto: Ondřej Smetana, ilustrační Karel Herman, Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček