V Abensbergu se bude nejen závodit, ale také počítat

Abensberg – 4. srpna
Zářijové finále mistrovství Evropy v Korsně má dva známé finalisty. Jsou jimi jednak Poláci, přímo nasazení jako zástupci pořadatelské země, a potom Lotyši, kteří vyhráli minulý týden první semifinále na své dráze v Daugavpilsu. Zítra se v Abensbergu utkají Němci, Dánové, Norové a Češi, přičemž vítěz se stane třetím postupujícím do finále. Jeho startovní listinu uzavře celek, který na druhém místě obou semifinálových podniků bude mít více bodů. Jenže právě tady je zakopaný pes.

 

Semifinále v Daugavpilsu totiž vinou silných dešťů muselo být zrušeno již po deseti jízdách, což pochopitelně v Abensbergu nikdo nechce opakovat. Proto se plochodrážní komise FIM Europe předem připravila na možné alternativy, aby ji nikdo nemohl nařknout z neférového přístupu.

Základem je patnáct bodů, které druzí Švédové získali v Daugavpilsu v deseti jízdách. Díky tomu se jim za každou rozjížďku, která se v Abensbergu uskuteční nad tento počet, bude počítat jeden a půl bodu.
Pakliže se závod odjede celý, bude se v potaz brát skóre třicet bodů, pokud by se jelo kupříkladu šestnáct jízd, bude jury řešit jednoduchý početní příklad. Patnáct bodů z Daugavpilsu plus šestkrát jeden a půl bodu se rovná čtyřiadvacet.

Jestliže dojde k bodové rovnosti obou druhých družstev, rozhodne o postupujícím lepší pozice v rankingu. Ten vychází z pořadí šampionátu roku 2016 a vypadá následovně: Polsko, Dánsko, Německo, Švédsko, Česká republika, Lotyšsko a Norsko.

Český juniorský nároďák bude dnes bojovat o postup do evropského finále
Český juniorský nároďák bude dnes bojovat o postup do evropského finále

Foto: Jan Vaňátka