Extraligoví účastníci si své volné losy vybrali

Praha – 21. února
By od posledního extraligového závodu uplynuly už čtyři měsíce a takřka dva další zbývají do nového ročníku, naše dnes už jediná ligová soutěž čeřila hladinu i během zimní pauzy. Důvodem se stalo rozhodnutí nasměrovat ji od podoby, v níž prožila nejlepší roky, k dvoustupňovému systému v rozpisu světového poháru družstev. Zastánci změn argumentovali vizemi o zvýšené atraktivitě závodů, odpůrci varovali před narůstající personální krizí. Dělicí rovinou mezi nimi se stala především skutečnost, zda jsou schopni dostát reglementům o pěti závodnících s licencemí AČR a dvou povinných juniorech se stejným dokumentem. Poslední zasedání VV SPD přineslo další novinky včetně rozlosování obsazení v jednotlivých závodech.

Extraligové kluby se na rozšířeném zasedání řídícího orgánu 8. ledna v Liberci, jehož výstupy byly zveřejněny před několika dny, dohodly na řízeném losu. AK Slaný jako jediný anuloval nedělní termín extraligy ve Mšeně, a tím pádem nebude startovat právě tady.

Ostatní družstva si lokality svých volných losů vybrala. Jejich volba zase není až tolik překvapivá. Pardubice nepojedou v Praze, Plzeň v Pardubicích, Praha v Plzni a Mšeno ve Slaném.

Pozitivní novinkou letošních extraligových závodů je trénink. Každý tým dostane k dispozici ovál na dvě minuty počínaje od vjezdu prvního závodníka.

Rozlosování prvního kola extraligy:

datum červená modrá bílá žlutá volný los
15.4. Praha Plzeň Slaný Mšeno Pardubice
30.4. Pardubice Slaný Mšeno Praha Plzeň
28.5. Plzeň Mšeno Pardubice Slaný Praha
18.6. Slaný Praha Plzeň Pardubice Mšeno
22.6. Mšeno Pardubice Praha Plzeň Slaný

Nový formát extraligového závodu:
Závod se jede na pětadvacet rozjížděk. Družstvo se skládá z pěti závodníků a jednoho náhradníka. V základní sestavě musí být jeden junior s licencí AČR. Pakliže tým nasadí náhradníka, podmínkou je rovněž juniorský věk a česká licence. Ten se může objevit na startu pětkrát počínaje rozjížďkou s číslem šest. Dřívější start je možný pouze, pakliže zastupuje zraněného kolegu, který ovšem nebyl z opakované rozjížďky vyloučen. Cizinci mohou být pouze dva a musí být nominováni do základní pětice. Od letošního roku je však termínem cizinec označen kdokoliv s jinou než českou licencí.

V řádech zůstává zachováno osvědčené pravidlo o taktické rezervě, pakliže celek ztrácí šest bodů na leadera průběžné klasifikace. Novinkou je ovšem možnost užití žolíka, jehož řády označují anglickým slovem joker. Kouč ho může poslat na ovál pouze jednou za celý závod v případě, že zaostává za prvním týmem alespoň o osm bodů. Při své volbě je ovšem limitován skutečností, že žádný závodník nesmí na start víc než šestkrát.

Prováděcí směrnice extraligy také poprvé stanovuje povinnost manažera hlásit nasazení taktické rezervy nebo žolíka řediteli závodu. Termín, do kterého tak musí učinit, je však definován nejednoznačným slovíčkem ihned. Jezdci ovšem musí být o změně na startovním roštu informováni ještě před svým vjezdem na dráhu. Povinnost informovat o startu náhradníka není v pravidlech zakotvena.

Taktické možnosti manažera:

  taktická rezerva žolík limit jízd další limit
  neomezeno 1x za závod    
jezdec základní sestavy ANO (- 6 bodů) ANO (-8 bodů) 6 1 junior AČR
        2 cizinci
 
náhradník NE ANO (-8 bodů) 5 junior AČR

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)