Body se hodí nejen do klasifikace přeboru, nýbrž i kvalifikaci o finále jednotlivců

Březolupy – 21. července
Ani čtvrtý červencový víkend nevybočuje z tradice pořádání závodu českého přeboru jednotlivců. Po Slaném, kde však hlavní slovo pronesl déšť, Plzni a Liberci se zítra seriál dostává do moravských Březolup. Prozatím je přihlášeno čtrnáct závodníků ze čtyř zemí, takže se bude závodit dle rozpisu na čtrnáct rozjížděk zakončený navrch trojicí finálových jízd. Pořadatelé však v záloze mají připravenou tabulku na dvacet jízd s šestnácti borci, pakliže by ještě někdo během dneška projevil zájem prohánět se po ovále na návsi malebné moravské vesnice.

 

Zdeněk Holub přijede do Březolupy jako leader průběžné klasifikace
Zdeněk Holub přijede do Březolupy jako leader průběžné klasifikace

Se čtyřmi odjetými koly je už načase pomýšlet na otázku přeborníka. Již tradičně se do celkového pořadí soutěže počítají výsledky pětasedmdesáti procent závodů zaokrouhlených směrem nahoru. V praxi to znamená, že se prozatím škrtá jeden nejhorší výsledek, což ovšem nemá na pořadí nejlepší trojice zatím pražádný vliv.

Ondřej Smetana rozhodně neřekl při obhajobě loňksého titulu své poslední slovo
Ondřej Smetana rozhodně neřekl při obhajobě loňksého titulu své poslední slovo

Každý z prvních třech mužů aktuální klasifikace totiž jeden závod vynechal. Zdeněk Holub, který vede, musel vynechat Kopřivnici kvůli semifinále evropských juniorů v Maconu. Ondřej Smetana, jenž na něho ztrácí tři body, nejel v Plzni, aby mohl být u ouvertury maďarské ligy v Nagyhalaszu. A třetí Zdeněk Simota chyběl při posunutém začátku přeboru v Chabařovicích.

Zdeněk Simota rozhodně nechce být tím třetím vzadu
Zdeněk Simota rozhodně nechce být tím třetím vzadu

Ani jeden z vedoucích závodníků však nebude chybět v březolupském závodě, jehož nástup začíná dle zvláštních ustanovení zítra pět minut před šestnáctou hodinou. Pochopitelně jsou favority, nicméně v tomto ohledu nejsou sami. Pád na osnabrücké trávě sice vyřadil Martina Málka, nicméně zástupy moravských příznivců budou moct fandit Martinu Gavendovi.

Ten sice nedokončil minulý závod v Liberci, když ho po pádech bolela hlava více, než kdyby se podíval na dno láhve vynikající slivovice z produkce svého otce Jaroslava. Nenastoupil ani za pardubické dvojky při vyvrcholení první ligy v Divišově, ale na zítra má již výmluvené startovní číslo jedna. Ambicemi nešetří ani Filip Hájek, Josef Novák či jeho pardubičtí kolegové Jaroslav Petrák a Martin Mejtský.

Martin Gavenda nebude na své domácí dráze chybět
Martin Gavenda nebude na své domácí dráze chybět

Musíme navíc stále myslet na kvalifikační funkci, kterou přebor plní vůči finále mistrovství republiky jednotlivců. Jeho druhý podnik, o nějž se bojuje je na programu až na sklonku září ve Mšeně. Do té doby přebor čekají ještě dva závody navíc.

Plzeň byla ochotná upořádat a především zaplatit závod místo prvomájového Mšena, ale bohužel se s ním poněkud nešťastně nabourala do termínu mezinárodního závodu v Kopřivnici v sobotu 9. září. Dle neoficiálních informací se zrušený přebor ve Slaném pojede o týden později, kdy by dopoledne měl předcházet mistrovství republiky juniorských družstev.

Sindy Weber je slálou účastnicí přeboru
Sindy Weber je slálou účastnicí přeboru

Ovšem body se hodí pokaždé, navíc první příčky jsou jimi honorovány více než štědře a se čtrnáctičlennou startovní listinou nevisí tak vysoko. Ke všemu je nebude brát Rumun Andrei Popa, jehož jsme už u nás viděli. Zbývající dva zahraniční účastníci ovšem v přeboru bodují. Sindy Weber závodí s českou licencí, David Pacalaj má sice slovenskou, ale její držitelé jsou v soutěži klasifikováni.

Nikdo jiný z žarnovických borců zítra v Březolupech nebude, protože nechtějí riskovat před nedělním semifinále mistrovství Evropy dvojic na svém stadiónu.

Startovní listina:

1 Martin Gavenda, Březolupy
2 David Pacalaj, SK – Žarnovica
3 Ondřej Smetana, Praha
4 Radek Podhadský, Plzeň
5 Zdeněk Simota, Plzeň
6 Filip Hájek, Praha
7 Josef Novák, Pardubice
8 Jaroslav Petrák, Pardubice
9 Petr Chlupáč, Praha
10 Martin Mejtský, Pardubice
11 Pavel Čermák, Praha
12 Sindy Weber, D – Liberec (ACCR)
13 Andrei Popa, RUM
14 Zdeněk Holub, Praha

Foto: Karel Herman