Vladimír Višváder nešetří odhodláním

Živanice – 18. ledna
V sedmnáctičlenné startovní listině zítřejšího vůbec prvního rakouského mítinku v hale, který se uskuteční ve Wiener Neustadtu, hrají početní prim čeští závodníci. V konkurenci borců z Rakouska, Německa, Velké Británie, Polska, Nizozemí, Slovinska a Maďarska se představí čtyři naši. Pořadatelům se splnilo přání mít na startu Matěje Kůse a Tomáše Suchánka, k nimž posléze přibyli ještě Hynek Štichauer a Vladimír Višváder. Posledně jmenovaný je ovšem trošku rozčarovaný z náhradnického černého Petra. A to tím spíše, protože se mu pod střechou už tradičně daří.

„Buď nenastoupím, nebo vyhraju,“ staví Vladimír Višváder své ambice do ostrého kontrapunktu. „Na halách dělám výsledky a oni ze mě udělají náhradníka! Ale beru to sportovně.“

Pořadatelé slibují udělat všechno, aby se nakonec dostal do hlavní šestnáctky. Až se však dnes o půl páté ráno bude Vladimír Višváder loučit v Živanicích se svou rodinou, nebude vědět, zda cesta do Rakouska nebude jen výletem s malým startovným pasivního rezervisty a noční návštěvou u rodičů a bratrů ve slovenském Zohoru.

„Jezdil jsem na šroubkách,“ vypráví o svém tréninkovém programu, by led vzal rychle za své. „Svez‘ jsem se asi čtyřikrát. A dokonce s Kubou Hejralem, Rendou Junou a Patrikem Linhartem. Fyzičku jsem ladil i na krosce. Měl jsem dokonce i silvestrovský závody v Záboří. Takovej sranda mač. Byl jsem osmej z deseti, takže v pohodě.“

Arena-Nova v dolnorakouském městě, za časů císaře pána proslulém svou vojenskou akademií, už nyní v sobě skrývá technické kolečko o délce 136 metrů. Na diváky čeká dnes od dvanácti hodin bezplatný trénink. Hlavní menu, mezinárodní klání na dvacet jízd a tři zvláštní rozjížďky ÖAMTC Trophy pro osm nejlepších večera, se ovšem začne servírovat až zítra v podvečer.

Halové účinkování Vladimíra Višvádera:

místo povrch výsledky
Hradec Králové led v březnu 1992 nepovoleně coby vojín základní služby opustil kasárna na pardubickém letišti, aby byl u derniéry šroubků pořádaných ZP Pardubice. Neměl ani plochodrážní boty, startoval v teniskách a o finále jej připravil jen pád.
 
Debrecen parkety s motocyklem obutým do normální pneumatiky neměl v březnu 2003 na hrubých dřevotřískových prknech konkurenci. Vyhrál pět základních jízd a také finále.
 
Unna led v deseti ročnících populárních šroubků Ace on Ice startoval celkem šestkrát. V posledních dvou ročnících výrazně zklidnil svůj dravý styl a dočkal se stupňů vítězů. Dvakrát po sobě skončil třetí. Letos se závod nekoná kvůli celkové rekonstrukci zimní haly.

Foto: Zdeněk Flajšhanz