Gyula se vrací do světa velkých závodů

Gyula – 27. listopadu
V příštím roce se ovál v maďarské Guyle dostane do popředí zájmu fandů mezinárodní ploché dráhy. Nyní pořádá jeden, maximálně dva závody ročně. Vedle tradičního kola národního šampionátu se letos přidalo kolo sloučeného juniorského mistrovství Rakouska, Slovinska, Maďarska a Chorvatska. Posledním větším podnikem se stala kvalifikace SWC v roce 2004. Pod vedením Róberta Nagyho tehdy maďarský nároďák triumfoval naposledy. Už jen větší znalci si vzpomenou na vítězství Jasona Crumpa v semifinále juniorského mistrovství světa v sezoně 1994.

Pro příští rok Gyula získala pořadatelství kvalifikačního kola evropského šampionátu jednotlivců. Ve startovní listině se představí také dva čeští závodníci. Pokud se týká domácích, nejslavnějším plochodrážníkem je Róbert Nagy. V minulosti se mu třikrát podařilo skončit nejlépe v domácím mistrovství. Po svém těžkém pádu ve Mšeně je zpátky v sedle plochodrážního motocyklu, ačkoliv není známé, jak dlouho jeho nová kariéra potrvá.

Seznam gyulských závodníků zahrnuje ještě Sándora Fekete. Toho čeští diváci znají nejen z účinkování v lize, ale i díky triumfu v prvomájovém kvalifikačním kole MS juniorů ve Mšeně v roce 2000. Dániel Kóti je amatér, který se už potkal s Abrahámem a Gyula Szöllösi po vážném zranění páteře letos pověsil kombinézu na hřebík. Dvanáctiletý Roland Benkö se zúčastnil evropského poháru osmdesátek, ale pro rok 2008 má ambicióznější plány. Chtěl by závodit v Dánsku.