Závody v Polsku, Švédsku a Slaném potvrdí divokou kartu české velké ceny

Praha – 30. května
Minulou sobotu se odjel poslední závod Speedway Grand Prix před tím, že se příští sobotu zastaví v Praze. Novinek je spoustu, takže pořádající klub AK Markéta Praha připravil na dnešní dopoledne tiskovou konferenci. Na ní byl hostem i Matěj Kůs, jenž pojede s číslem osmnáct, ale slyšeli jsme i nejnovější novinky o Václavu Milíkovi.

 

Zatím bez personálních změn

Jmenovitá obsazení divoké karty a náhradníků jsou známé už nějakou dobu. Nezodpovězena ale zůstávala otázka zdravotního stavu jak Václava Milíka, tak Matěje Kůse. U obou se rekonvalescence vyvinula příznivě.

Václav Milik odstartuje pochopitelně již od první série. Matěj Kůs se podívá na startovní rošt jedině v případě vyloučení jiného závodníka za dotek pásky, za překročení dvouminutového limitu před startem, ale nově i za opakovaný letmý start po předchozím varováni. Jenomže jedna z těchto událostí by musela nastat alespoň dvakrát, jelikož prvním náhradníkem je další pražský závodník Josef Franc.

Atmosféra tiskové dnešní tiskové konference
Atmosféra tiskové dnešní tiskové konference

Pochopitelně v případě odstoupení jezdce v průběhu závodu v jeho základní části okamžitě za něj nastupují náhradníci. V semifinále a ve finále žádný náhradník se nepředpokládá, pokud si pochopitelně předtím nevybojuje regulérní účast. I toto se může stát, ale moc reálné to přece není.

Když jsme u těch zraněných závodníků, stojí za připomenutí, že v Daugavpilsu minule chyběl trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen po úrazu krku pár dní před lotyšskou velkou cenou v závodě dánské ligy. Není moc pravděpodobné, aby se dánsky borec bezdůvodně vzdal účasti v Grand Prix, ale pokud se mu nepodaří včas vyléčit úraz, tak v Praze bude znovu nahrazen.

Jenomže tentokrát určitě v pozici zástupu nebude jeho krajan Peter Kildemand. Ten v Lotyšsku nejen, že přivezl čtyři nuly v řadě, ale jediný bod získal v osmnácté jízdě. Navíc si předtím zlomil nohu a chvíli bude od ploché dráhy odpočívat.

Další v poradě náhradníků jsou Němec Martin Smolinski a Australan Max Fricke. Pojďme si, ale zaspekulovat. V roce 2008 byla zrušena německá velká cena a o týden nato nahrazena přejmenovanou Final SGP, která se jela 18. října v polské Bydhošti. Tenkrát prvním náhradníkem byl Luboš Tomíček, jenže zranění Niels Kristian Iversen se ze závodu neodhlásil, přijel do Polska, ale ani se nezúčastnil povinného tréninku. A tak Luboše Tomíčka vyšachovali a místo Dána nastoupil domácí Maciej Janowski.

Něco podobného by se mohlo odehrát i v Praze, pokud se Nicki Pedersen neodhlásí v pětidenní lhůtě před závodem, ale později nebude shledán způsobilý k závodění, anebo ze závodu odstoupí. Teoreticky by z toho mohl těžit třeba Josef Franc, ale nepřejme komukoliv nic zlého.

 

Možnost daru divoké karty

Matěj Kůs není žádnou baletkou mezi tvrdými plochodrážními chlapíky. Klidně popsal stávající fyzické problémy takto ve smyslu, že šroub musí ven, šlacha je natažená a operace kolena potřebná. Jenomže terminy tlačí, a aby nepřišel o sezónu, operaci odložil co nejpozději na říjen.

Matěj Kůs se vrací do závodního kolotoče
Matěj Kůs se vrací do závodního kolotoče

Už zítra má Matěj Kůs trénink i s Václavem Milikem společně s týmem Pardubic na tamní draze. Pak plánuje účast v extraligovém závodě příští středu ve Slaném, kde by si rozhodně zasloužil vaši podporu v ochozech, a sobotní Grand Prix. Jenomže mnohem důležitější bude start v kvalifikačním závodě pro SGP 2018 už příští pondělí v německém Abensbergu, kde jsou přihlášení mimo jiné Przemyslaw Pawlicki, Ludvig Lindgren, Martin Smolinski nebo dánský veterán Hans N. Andersen.

Václav Milik pro změnu zítra otestuje opravenou ortézu uzpůsobenou plochodrážně botě. V plánu pak má polskou extraligu, kterou jeho Wroclaw jede už tento pátek. Bude následovat liga švédská, extraliga ve Slaném a pak velká cena na Markétě. Paradoxně takto nabitý kalendář je velice prospěšný, protože i pardubický kapitán cílí do seriálu velkých cen a cesta tudy vede jedině přes challenge.

Čím víc závodů, tím lepší příprava. Nakonec se Václav Milík nechal slyšet, že pokud se po třech závodech před českou velkou cenou nebude cítit stoprocentně, přenechá své místo Josefu Francovi, který je momentálně ve výborné formě. Taková úvaha si určitě zaslouží uznání.

 

Všechno jede dle plánu

Pražská velká cena se blíží
Pražská velká cena se blíží

Ostatní témata tiskovky se zaobírala převážně nedávno odjetými závody, což je pro plochodrážní médium poněkud pasé, ale došlo i na srpnové mistrovství světa dvěstěpadesátek v Praze. O něm však jindy, zaslouží si samostatnou informaci, už jen proto s jakou rutinou v neděli Petr Chlupáč a Jan Kvěch v sedlech čtvrtlitrů zatočili s konkurencí při pouťáku v Bielefeldu.

Nemohly chybět ani otázky ohledně příprav sobotního vrcholu sezóny. Pavel Ondrašík se pochlubil dobrým průběhem předprodeje, takže se můžeme těšit na plnou, ale spíš vyprodanou Markétu. Sobotní úspěch trojice Poláků v Daugavpilsu odhaduje na lákadlo pro dalších 200 až 300 polských fanoušků. A vezmeme-li v úvahu, že zbývá pár set posledních lístků, asi si třeba pospíšit.

Klub upozornil, že případné lístky k stáni nebudou levnější než vstupenky k sezení. A také doporučil použití MHD, jelikož stanice metra je jen pár minut od stadiónu. Ostatní přípravy také postupují podle plánu a mantinely podle nových bezpečnostních požadavků FIM jsou už nainstalovaní. Můžete se podívat, jak prospěšné byly pro Slovince Mateje Žagara v hororové sedmnácté jízdě SGP v Daugavpilsu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)