Mikkel B. Jensen nedopustil svou třetí porážku od Josefa France a vyprovodil Čechy z finále

Liberec – 27. května
Prach z dráhy, která v horkém odpoledni chlastala jako nevyléčitelný pijan, klesal dolů. Usazoval se na tělech všech přítomných evropskému semifinále dvojic v Liberci a cestu si našel i do očí. Milan Špinka vyprovázel Josefa France k rozjezdu o třetí, poslední postupové místo s nadějí, že si potřetí během dne poradí s Mikkelem B. Jensenem. Pražan jej porazil nejen v rozjížďce s číslem pět, ale i ve finále B. Jenže Rasmus Jensen zajistil remízu, takže béčko bylo zbytečné a muselo se rozhodovat v dodatkové jízdě. To již Britové a Francouzi již měli své jisté nejen na stupních vítězů, ale i v otázce své finálové účasti v září v Lonigu. Jenže Mikkel B. Jensen se potřetí od Josefa France porazit nenechal a vyřadil českou reprezentaci z šampionátu, který našim barvám přinesl tolik úspěchů. Naše plochodrážní diplomacie nyní stojí před úkolem poněkud svérázný rozpis, v jehož základní části naši reprezentanti porazili Dány o tři body, sprovodit ze světa reglementů.

Francouzi, Angličané a Dánové na stupních vítězů
Francouzi, Angličané a Dánové na stupních vítězů

 

Létající Francouzi

Stadión v Pavlovicích zažil další skvělou akci
Stadión v Pavlovicích zažil další skvělou akci

Dvacetiminutové vystoupení dvojice motocyklových se chýlilo ke konci a depo se ozývalo rachotem ohřívaných plochodrážních motocyklů. Závodníci se v paprscích tropického slunce chystali na slavnostní nástup. Potom obešli celé kolo, aby závod odstartoval soubojem českého týmu s Angličany, kteří oblékli slavné vesty Young Lions.

Václav Milík plánoval comeback na ovály po zranění kotníku již předevčírem do Landshutu, kde se konalo druhé kolo seriálu Best Pairs. Nicméně závodník přestávka pardubického kapitána se prodlužuje a Milan Špinka byl nucen hledat náhradu i pro svůj tým.

Diváci dnes viděli nejen plochou dráhu, ale také motocyklové kaskadéry
Diváci dnes viděli nejen plochou dráhu, ale také motocyklové kaskadéry

Pořadatelé si pohrávali s myšlenkou nominace Matěje Kůse. Pražan po svém březnovém zranění chodidla už piloval formu nejen na Markétě, ale dvakrát byl k zastižení i pod Ještědem. Údajně zajížděl časy blízké traťovému rekordu.

Nicméně reprezentační manažer vycházel z aktuálního pořadí mistrovství republiky jednotlivců. Proto se v jeho dnešní sestavě nejprve na postu náhradníka objevil Hynek Štichauer, aby posléze Václava Milíka zastoupil Eduard Krčmář. Úzus pořádků z nejstaršího motoristického šampionátu naší země se také projevil v rozjížďce s číslem jedna, k níž vedle Josefa France mířil Hynek Štichauer s číslem náhradníka na vestě.

Českému páru však vypálil rybník Adam Ellis, jenž triumfoval stylem start – cíl. Josef Franc jej proháněl až do cíle, avšak marně. Hynek Štichauer mu kryl záda, takže se Joshua Bates nedostal ke slovu. Po úvodní remíze patřil ovál na chvilku Janu Pospíšilovi, který jej pokropil za volantem oranžové liazky.

Čtrnáct závodníků se představuje libereckým divákům
Čtrnáct závodníků se představuje libereckým divákům

Hned poté David Bellego a Dimitri Berge zkrotili Rumuny, aby Valentin Grobauer ve strhující honičce rozjížďky s číslem tři nakonec na počátku třetího okruhu rozdělil dánské duo Mikkel B. Jensen a Rasmus Jensen. Čtvrtá jízda viděla Adama Ellise, kterak si to v první zatáčce namířil mezi francouzský tandem, aby v té druhé proniknul do čela.

Hned vzápětí čekali na české borce Dánové. Nejlepší reakci na startovní pásku měl Hynek Štichauer. Josef Franc jel za ním a ve skvělé párové spolupráci projeli úvodním obloukem. Pražan byl na vnějšku rychlejší, přezval vedení. Nicméně Mikkel B. Jensen ještě ani zdaleka nevystřílel všechen střelný prach.

Josef Franc útočí na Adama Ellise
Josef Franc útočí na Adama Ellise

Ve druhé zatáčce vystrkal Hynka Štichauera na vnějšku a po spodní straně mu sebral druhou příčku. A pak nedopřál pokoje ani vedoucímu Josefu Francovi. V poslední zatáčce se Pražan podíval doleva. Naštěstí včas otočil hlavu na druhou stranu, aby spatřil Mikkela B. Jensena na opačné straně a dokázal včas na Dánovu hrozbu reagovat.

Bezprostředně po dojetí do depa šel motocykl Josefa France na váhu. Než technici zjistili, že je všechno v pořádku, Valentin Grobauer s Danny Maassenem porazili Rumuny 5:1. Srovnali sedmibodový krok s naším týmem. Pouze Francouzi zatím měli o jeden bod víc a právě s nimi se čeští borci potkali na startovním roštu rozjížďky s číslem sedm.  A to byl kámen úrazu!

David Bellego stínovaný svým kolego Dimitri Bergem
David Bellego stínovaný svým kolego Dimitri Bergem

Nejlepší start předvedl Dimitri Berge. Hynek Štichauer s Josefem Francem se drali dopředu. Jenže David Bellego měl přesně stejné plány a na protilehlou rovinku vyjel hned za svým krajanem. Porážka 5:1 otevřela dveře pro soupeře a vskutku všichni ostatní kromě Rumunů se přes nás dostali.

V rozjížďce s číslem osm Dánové spráskali Rumuny. Hned na to Adam Ellis až na cílovou metu odrážel Valentina Grobauera. Přestože Joshua Bates sebral Danny Maassenovi poslední bod, Němci se svými devíti body rovněž překonali osmibodový český tým.

 

Nejčernější ze všech černých scénářů

Mikkel B. Jensen (červená) útočí na Valentina Grobauera (bílá) před zraky Rasmuse Jenssena (modrá) a Danny Maassena (žlutá)
Mikkel B. Jensen (červená) útočí na Valentina Grobauera (bílá) před zraky Rasmuse Jenssena (modrá) a Danny Maassena (žlutá)

Britové měli po třech sériích deset, Dánsko jedenáct a Francie třináct bodů. Milan Špinka proto změnil dvojici a místo Hynka Štichauera povolal do akce Eduarda Krčmáře. Zatímco Rumuni dostávali v deváté jízdě náklep od Dánů, slánský závodník stál na okraji depa s Josefem Francem a dychtivě naslouchal informacím o aktuálním stavu dráhy.

„S Rumunama se rozjede na Němce a finále,“ vysvětloval Milan Špinka, proč svého náhradníka nasazuje až na slabší soupeře. Před českým týmem stál totiž prubířský úkol. Po odstoupení Rakouska ze závodu přišel na svět rozpis pro šest dvojic, který se v soutěži použil už kdysi v Miskolci.

Český tandem Josef Franc - Eduard Krčmář v akci
Český tandem Josef Franc – Eduard Krčmář v akci

Kontroverzní byl především systém finálových jízd. Zatímco v céčku šlo jen o pořadí na pátém a šestém místě a v áčku se rozhodlo o vítězi, finále B nabízelo jedno jediné postupové místečko do Loniga. Na rozdíl od našich soutěží ovšem klasický bodový klíč nedával šanci se vyhnout remíze, která se pak nezávisle na předchozích výsledcích řešila rozjezdem.

Již na dopolední reakce se jury shodla na nespravedlnosti rozpisu a ve svém zápise zakotvila změnu pravidel pro další sezóny. V rukou Josefa France a Eduarda Krčmáře ale na prahu předposlední série bylo co největším počtem bodů odvrátit černočernou hrozbu vyřazení, která se nad českým týmem vznášela.

Joshua Bates (červená) zvnitřku atakuje Valentina Grobauera (žlutá) s Danny Maassenem (bílá)
Joshua Bates (červená) zvnitřku atakuje Valentina Grobauera (žlutá) s Danny Maassenem (bílá)

Adrian Sorin Gheorghe se svým šedesátiletým otcem Marianem nevystavěli plánu Milana Špinky vůbec žádné překážky. Němci však v rozjížďce s číslem třináct nepřestali živit své postupové ambice. Ovšem Eduard Krčmář opět proniknul do čela prakticky rovnou s letem pásky k prosluněnému nebi.

Ve výjezdu z úvodní zatáčky šel před něho nejen Josef Franc, ale i Valentin Grobauer. Při svém manévru však vedoucího Čecha poslal k zemi. Rozblikala se červená světla, která ruku v ruce s traťovými maršály s praporky stejné barvy dali najevo, že je jízda zastavena. Repete bez diskvalifikovaného Valentina Grobauera se změnilo ve formalitu, protože Danny Maassen neměl proti českému tandemu sebemenší šanci. Český tandem zakončil základní část s osmnácti body.

Angličané versus Dáni: odleva Adam Ellis, Mikkel B. Jensen, Joshua Bates a Rasmus Jensen
Angličané versus Dáni: odleva Adam Ellis, Mikkel B. Jensen, Joshua Bates a Rasmus Jensen

V jedenácté jízdě přistřihli Dánům křidélka Angličané. Nejprve se dostali dopředu Mikkel B. Jensen s Rasmusem Jensenem. Joshua Bates se v první zatáčce cpal v první zatáčce mezi ně, avšak Adam Ellis neměl místa nazbyt a upadl. Opakování vidělo kompletní čtveřici. Nyní odstartoval jako první Joshua Bates. Oba Dány, kteří se seřadili za ním, Adam Ellis vyřešil během třech okruhů. A maximální triumfům britským lvův nesebral ani náraz Joshui Batese do mantinelu na cílové rovince.

Stejným výsledkem skončil vzápětí i duel Francouzů s Němci, i když dvanáctá jízda měla oproti své starší sestřičce jednoznačnější průběh, když se David Bellego a Dimitri Berge ujali vlády již v úvodním oblouku. Rozjížďku s číslem čtrnáct vyhráli Britové 5:1 nad Rumuny, aby základní část skončili s dvaceti body.

Eduarda Krčmáře právě zastavila červená vlajka
Eduarda Krčmáře právě zastavila červená vlajka

V patnácté jízdě je o bod překonali Francouzi. Dimitri Berge v první zatáčce objel Mikkela B. Jensena. Ten spolu s Rasmusem Jensenem uhlídal Davida Bellega. Remíza stačila Francii na postup do finále A proti Velké Británii, zatímco český nároďák dostal v béčku proti sobě Dány. Jenže právě ve finále se ukázala absurdnost celého dnešního rozpisu.

Céčko totiž nevyřešilo vůbec nic. Danny Maassen s přehledem porazil rumunský rodinný tandem, jenže bez zraněného Valentina Grobauera se oba celky tak či onak rozešly smírně. V duchu reglementů je čekal ještě rozjezd! A stejně dopadl dánsko – český duel v béčku!

Finále B skončilo patem: Rasmus Jensen (žlutá), Mikkel B. Jensen (bílá), Josef Franc (červená) a Eduard Krčmář (modrá)
Finále B skončilo patem: Rasmus Jensen (žlutá), Mikkel B. Jensen (bílá), Josef Franc (červená) a Eduard Krčmář (modrá)

Josef Franc sice triumfoval stylem start – cíl, ovšem Dánové se soustředili na Eduarda Krčmáře, jehož po startu nepustili před sebe. Slánský závodník rozhodně nestáhnul roletu. Na chvíli proniknul před třetího Rasmuse Jensena, ovšem ten byl přece jen rychlejší. Mikkel B. Jensen bušil do Josefa France, avšak Pražan nepovolil. Pojistil remízu a odložil řešení postupové otázky.

Finálová kolize Davida Bellega (červená) s Adamem Ellisem
Finálová kolize Davida Bellega (červená) s Adamem Ellisem

Závěr dnešního podniku byl tím pádem stejně dramatický jako druhé vystoupení stunt riderů, jež mu předcházelo. Ve finále se bojovalo o vítězství vehementně, až se David Bellego a Adam Ellis ocitli v prachu první zatáčky. Diskvalifikovaný Francouz vehementně reklamoval telefonem verdikt sudího, ale nakonec mohl jen svému krajanovi držet palce, aby s Brity ujel remízu a zachoval tak kontinuitu rozjezdů.

Nic takového se ovšem nestalo, i když Dimitri Berge ve druhé zatáčce podjel vedoucího Adama Ellise. Ten však neměl dnes vůbec prohrát a vnějškem posledního oblouku letěl před svého francouzského soka, aby pod šachovnicovou vlajkou v rukou Romana Dolečka projel o chloupek dříve.

Vítězné wheelie Mikkela B. Jensena
Vítězné wheelie Mikkela B. Jensena

V rozjezdu o páté místo se Danny Maassen snadno vypořádal s Adrianem Sorinem Gheorghem, aby mítink hned vzápětí vyvrcholil klíčovou dodatkovou jízdou o postup. „Dvakrát ho změřil,“ vyprovázel Milan Špinka do rozjezdu Josefa France připomínkou dnešních výsledků svého závodníka proti Mikkelu B. Jensenovi. Jenže tentokrát Dán tahal za delší konec provazu. V úvodním oblouku objel Josefa France, který pak marně útočil až do cíle. A tak přestože Češi Dány v základní části porazili, nakonec jim zůstal v rukou černý Petr prvního vyřazeného družstva.

 

Hlasy z depa

Josef Franc naslouchá radám Zdeňka Schneiderwinda
Josef Franc naslouchá radám Zdeňka Schneiderwinda

„Snažil jsem se, ale viděl jsi to sám,“ pokrčil Josef Franc rameny. „Po letech zase tým stavěl na mně, ale kolektivu to nevyšlo. Je to škoda, ty nový pravidla to zamotaly. Je to podivný, ale nedá se na to vymlouvat. Je to smůla. Dána šlo porazit i v rozjezdu, ale nevyšlo to. Vinu bych na sebe úplně neházel, i když to bylo nejvíc vidět na závěr, ale tako to je. Musíme to hodit za hlavu a jedeme dál.“

„Počítal jsem, že nepojedu,“ nechal se po závodech slyšet Eduard Krčmář. „Bylo to dobrý až na tu poslední jízdu. To jsem nemoh‘ odstartovat.“

Josef Franc útočil na Mikkela B. Jensena marně
Josef Franc útočil na Mikkela B. Jensena marně
FIN C FIN B FIN A
1. Velká Británie 20 4
Adam Ellis 3 3 3 3 3 15 3
Joshua Bates 0 0 1 2 2 5(2) 1
2. Francie 21 2
David Bellego 3 1 2 3 0 9(2) X
Dimitri Berge 2 2 3 2 3 12(2) 2
Mathieu Tresarrieu – – – – – DNR
3. Dánsko 15 3
Mikkel Bech Jensen 3 2 3 1 2 11 2+3
Rasmus Jensen 1 0 2 0 1 4(2) 1(1)
4. Česká republika 18 3
Eduard Krčmář – – – 3 2 5(1) 0
Josef Franc 2 3 1 2 3 11(1) 3+2
Hynek Štichauer 1 1 0 – – 2(1)
5. Německo 11 3
Valentin Grobauer 2 3 2 1 X 8
Danny Massen 0 2 0 0 1 3(1) 3+3
6. Rumunsko 5 3
Adrian Sorin Gheorghe 1 1 1 1 1 5 1(1)+2
Marian Gheorghe 0 0 0 0 0 0 2
Hynek Štichauer, Josef Franc, Eduard Krčmář a Milan Špinka na nástupu
Hynek Štichauer, Josef Franc, Eduard Krčmář a Milan Špinka na nástupu

Foto: Mirek Horáček a Petr Makušev (Sport Photo)

Dvě vystoupení kaskadérů zpestřila program
Dvě vystoupení kaskadérů zpestřila program