Dlouhá dráha má malou sestřičku

Mariánské Lázně – 24. května
Pořádat závody na ploché dráze je čím dál více složitější a náročnější. Není tajemstvím, že největší problém jsou peníze. Další problém je, že se těžko získávají dobrovolníci, bez kterých to v žádném případě nejde. Ty doby, jako v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy bylo pro mnoho fandů ctí být tak zvaně u toho, už jsou dávno pryč. Je prostě jiná doba. Přesto všechno se najdou bezva party lidí, i když počtem nevelkých, ale přesto zapálených pro věc.

Lázeňský kilometr má menší sestřičku
Lázeňský kilometr má menší sestřičku

Právě takový kolektiv pořadatelů je v Mariánských Lázních, který každoročně dostává velikou pochvalu od světové federace FIM za vynikající profesionální práci. Různé aktivity se konají i v zimních měsících, jako plesy, besedy a podobně.

V Mariánských Lázních se pracuje i s mládeží, školami a také se začínajícími jezdci. Byla jen otázka času, kdy tady vznikne další malá plochá dráha pro naše nejmenší. Během velmi krátké doby se sen stal skutečností a západočeský miniovál je hotový.

Stálo to hodně úsilí, práce i peněz, pro které často činovníci klubu sáhli i do vlastní kapsy. Během června je v plánu trénink tří, čtyř jezdců, abychom věděli, zda je dráha OK. V sobotu 24. června se jede mistrovství světa na dlouhé dráze a právě tam plánujeme vložené jízdy v době smykování.

Je to veliká šance dobré propagace práce s mládeží. V plánu je i celý závod v letních měsících. Na tom, že dráha stojí, mají velkou zásluhu členové AMK Mariánské Lázně. Asi největší poděkování patří neúnavné dvojici Martinu Šiškovi a Romanu Tomanymu.

Letecký snímek od pana Dubského z jeho soukromého letadla
Letecký snímek od pana Dubského z jeho soukromého letadla

1 komentář u „Dlouhá dráha má malou sestřičku“

  1. Zajímavá informace v kontextu s těmito fakty:
    1) Psalo se že klub má ekonomické potíže
    2) V ML kdysi už byla kromě dlouhé dráhy uvnitř oválu klasická dráha.
    3) Je mini ovál vhodnou přípravou na dlouho dráhu ?
    4) Vyhodnotil někdo seriozně, zda práce s dětmi na 125 má nějaký přínos a jak velký ?
    -Přiznejme si že závod plochodrážního potěru divácky zajímavý není, obdobně jako všechen mládežnický sport.
    – Až do dospělé kategorie pak dojde malokterý s těch děcek, což je patrné na soupiskách extraligy a 1. ligy.
    Samozřejmě to je pohled laika, zajímala by mě nějaké odbornější pojednání, které bude pracovat s fakty.

Komentáře nejsou povoleny.