Nikdo by neměl zůstat stát za zavřenou bránou Markéty

Praha – 20. května
Jediná Grand Prix nás dělí od české zastávky plochodrážních velkých cen, které se pojede v sobotu 10. června kde jinde než na Markétě. Odjetá první dvě kola v slovinském Kršku, ale zejména ve Varšavě připravily tu nejlepší upoutávku vrcholu mezinárodní plochodrážní sezóny u nás. Poslední květnovou sobotu uvidíme, co k tomu dodá lotyšský Daugavpils.

 

Krátká musela ustoupit dlouhé

Pavel Ondrašík, Josef Franc a Tomáš Topinka na včerejší tiskové konferenci
Pavel Ondrašík, Josef Franc a Tomáš Topinka na včerejší tiskové konferenci

Každopádně u této příležitostí AK Markéta uspořádal včera tiskovou konferenci, hlavně aby oficiálně potvrdil přidělení divoké karty a náhradníků pro svůj závod. Už minulý pátek mu BSI, respektive FIM potvrdily návrh přidělit startovné číslo šestnáct Václavu Milikovi.

To asi nebylo překvapení, jenomže ihned v neděli v Slovenské Žarnovica během extraligového závodu se Václav Milík zranil. Zranění by nemělo byt vážné a Pardubičan plánuje účast na semifinále evropských dvojic v Liberci. Dokonce toto připustil i ošetřující lékař a specialista, s kterým spolupracuje polský tým závodníka.

Josef Franc bude druhým náhradníkem
Josef Franc bude druhým náhradníkem

A doktoři tohle jen tak nedělají, takže lze oprávněné počítat s naplněním původního plánu. Jenomže náhoda je vrtkavá a tak pro jistotu se počítá i s náhradou v osobě Josefa France. Ten na rozdíl od zraněného Milika byl hostem tiskovky.

Jednak je to kmenový závodník pražského klubu, jednak letos se mu daří velice dobře. Podle vlastních slov cílem je vyrovnat a překonat svou dosavadní nejlepší sezonu 2013. Josef Franc se cítí na to být připraven, má potřebnou techniku a formu. Protože se mu nejvíce daří na dlouhé draze, tak musel udělat těžké rozhodnutí a vzdát se účastí kvalifikačního procesu do mistrovství světa na krátké dráze.

První kolo, třeba v Žarnovici by se dalo jet, ale pak další kvalifikační závod už koliduje s finále mistrovství světa na dlouhé dráze. Nezúčastnit se jednoho kola šampionátu by byla příliš velká nevýhoda s ohledem na celkové umístění. Škoda, protože slovy samotného Josefa France, by byl rád v této pokročilé fázi své kariery ještě zabojoval o výsledek i na krátké dráze.

 

Vstupenky mizí

Josef Franc by rád zabojoval o výsledek i na krátké dráze, kam ho však nepustí termínové kolize s dlouhou
Josef Franc by rád zabojoval o výsledek i na krátké dráze, kam ho však nepustí termínové kolize s dlouhou

Letošní divoké karty se zatím nijak výrazně neprosadily. Od mladého Slovince Nicka Škorji, kterého mimochodem uvidíme dnes večer v Pardubicích, se neočekával zázračný výsledek. Od Poláka Przemyslawa Pawlickeho určitě ano a pouhými třemi body z Varšavy spíš zklamal.

V Daugavpilsu s šestnáctkou odstartuje Maksims Bogdanovs a pořadatele určitě mají oprávněné naděje, že podpoří zájem o tamní závod. Dobrý výsledek se předpokládá i v případě Václava Milíka a snad mu tentokrát záměr vyjde lépe než v předchozích letech.

Co se týče návštěvností na Markétě, jsou zatím navýsost spokojeni. Předprodej lístků už překonal loňský stav tři týdny před závodem a momentálně zbývá poslední tisícovka míst k sezení.

Atmosféra tiskové konference
Atmosféra tiskové konference

Z celkové kapacity 7,5 tisíců míst to není mnoho. Pořadatelé jsou připravení v případě potřeby uvolnit i místa k stáni, takže nikdo ze zájemců by neměl zůstat před branami stadiónu. Tradičně bude veřejností přístupný pateční trénink. Sem děti do čtrnácti let mají vstup zdarma a lístek je za symbolických sto korun. A vyjde-li vše podle předpokladů, letos může být Markéta vyprodaná.

Harmonogram celé akce včetně doprovodního programu, kde nebude chybět autogramiáda vybraných závodníků, pořadatelé zveřejní na konci měsíce. Těšme se na zajímavou podívanou už za tři týdny.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)