Jen tři sestavy zítřejšího závodu se již v minulosti předvedly ve stejném složení

Plzeň – 7. května
Mistrovství republiky dvojic bývá tradičně příležitostí spatřit kombinace závodníků, kteří by se jinak dohromady nedostali. I když počet týmů sestavených na mimoklubové bázi se dostal na minimální úroveň, pouze šest závodníků si bude moci říct, že už spolu v jednom páru kdysi v republikovém šampionátu šli na nástup. Přitom takových dvojic byla zprvu plná polovina, jenže zranění donutila manažery improvizovat.

Tipujte:

Které tři dvojice budou dle Vašeho soudu stát v pondělí na pódiu v Plzni?

View Results

Loading ... Loading ...

Sedm nových jezdeckých spojení

Josef Franc a Matěj Kůs spolu poprvé nastoupili ve dvojici v říjnu 2014 v Pardubicích
Josef Franc a Matěj Kůs spolu poprvé nastoupili ve dvojici v říjnu 2014 v Pardubicích

Z hlediska stejné sestavy měla zítra být sestava pražského Olympu. Josef Franc s Matějem Kůsem by spolu nastoupili již počtvrté za sebou. Jejich bilance je přitom úžasná, protože spolu dosáhli stříbro v Pardubicích 2014 a v Praze 2016, které ve Slaném před dvěma lety proložili bronzem.

Místo Matěje Kůse se však nakonec zítra objeví Ondřej Smetana. I navzdory smůle úřadujícího druhého vicemistra jednotlivců však věrnosti spojení Josef Franc – Matěj Kůs nemůže konkurovat žádný jiný tandem.

Eduard Krčmář (bílá) a Sebastian Ulamek spolu jeli dvojici předloni ve Slaném
Eduard Krčmář (bílá) a Sebastian Ulamek spolu jeli dvojici předloni ve Slaném

Eduard Krčmář měl jet s Jakubem Jamrogem teprve podruhé, avšak po víkendovém Polákově zranění se do sestavy Slaného dostává Mariusz Puszakowski, jenž si ve vestě středočeského klubu odvedl své v extralize. „Proč ne?“ kontruje Milan Mach protiotázkou na dotaz, proč se rozhodl, jak se rozhodl. „Miedzinski má v úterý Švédsko a v Praze je extraliga. Nechtěl jsem zvát dva závodníky na dva závody.“

Nebýt ovšem druhého kola české extraligy na pražské Markétě, zítra bychom na Borech viděli slánskou dvojici ve složení, jaké už tady jednou bylo. „Moh‘ jsem mít Sebu Ulamka,“ říká Milan Mach. „Ale nechtěl jsem mít jeho na dvojice a někoho jinýho zase na extraligu.“

Michal Dudek a Martin Málek hájili barvy Slaného před sedmi lety v Divišově
Michal Dudek a Martin Málek hájili barvy Slaného před sedmi lety v Divišově

Sebastian Ulamek se v českém šampionátu dvojic objevil již v minulosti a předloni ve Slaném dojel s Eduardem Krčmářem ke stříbru. Jezdecká kombinace Eduard Krčmář – Mariusz Puszakowski je ovšem nová stejně jako složení rovnou šesti dalších týmů. Tři další spojily závodníky, kteří už spolu v mistrovství republiky bojovali.

Martin Gavenda a Patrik Mikel startovali loni na Markétě za Březolupy a zítra dají dohromady koaliční spojení s názvem Březolupy/Pardubice. Václav Milík s Tomášem Suchánkem vytvořil ambiciózní pardubickou kombinaci před pěti lety ve Mšeně. Smolně vypadli ve skupině B, aby posléze Václav Milik v dalších sezónách vystřídal čtyři různé parťáky. A konečně Michal Dudek a Martin Málek, kteří povezou mšenské vesty, v září 2010 nastoupili v Divišově za Slaný.

Přehled závodníků, kteří už spolu v MR dvojic startovali:

letošní tým: společné působení v minulosti:
ZP Pardubice – Václav Milík a Tomáš Suchánek 11.8.2012 Mšeno: ZP Pardubice– 3. skupina B
Grepl Mšeno – Michal Dudek a Martin Málek 11.9.2011 Divišov: Slaný – 4. skupina A
Březolupy/Pardubice – Martin Gavenda a Patrik Mikel 6.9.2016 Praha: Březolupy – 5. skupina A

 

Plzeňský důl na medaile

JIří Štancl a Bořivoj Hádek se svým mladším bratrem Janem po triumfu na Borech v září roku 1993
JIří Štancl a Bořivoj Hádek se svým mladším bratrem Janem po triumfu na Borech v září roku 1993

Šampionát republiky dvojic se koná pravidelně od roku 1977 se dvěma výjimkami. V sezónách 1981 až 1985 se o párové zlato na našich tratích nebojovalo vůbec, v letech 1996 a 1997 byly dvojice suplovány seriálem tříčlenných družstev.

Pomineme-li tříčlenná družstva, na plzeňských Borech se mistrech rozhodovalo hned třikrát. Závod byl pokaždé příznivý pro domácí. Nebýt posledního klání v září 1994, kdy skončili těsně druzí, stali se před zraky domácího publika šampióny jak roku 1978, tak 1993.
Jistě není bez zajímavosti, že vyhrát na své domácí dráze se v průběhu historie nepodařilo kupříkladu ani Pardubicím, ani Slanému.

Výsledky finálových závodů MR dvojic v Plzni:

24.9.1978 1. AMK ČSAD Plzeň Jan Hádek – Jindřich Dominik
2. ZP Pardubice Petr Kučera – Emil Sova
3. RH Praha Milan Špinka – Petr Ondrašík
11.9.1993 1. AK ČSAD Plzeň Jiří Štancl – Bořivoj Hádek – Jan Hádek ml.
2. PSK Olymp Praha B Zdeněk Schneiderwind – Lubomír Jedek – Dušan Kšír
3. PSK Olymp Praha A Petr Vandírek – Antonín Šváb – Antonín Kasper
1.10.1994 1. PSK Olymp Praha B Zdeněk Schneiderwind – Lubomír Jedek – Antonín Kasper
2. PK Četrans Marco Polo Plzeň Jiří Štancl – Bořivoj Hádek – Jan Holub
3. AK Slaný B René Juna – Robert Král

Jaké bylo vítězství roku 1993 očima Jiřího Štancla

 

Medaile s otcem i synem

Zdeněk Simota se poprvé dostal na pódium ve dvojicích po boku Petra Vandírka
Zdeněk Simota se poprvé dostal na pódium ve dvojicích po boku Petra Vandírka

Václav Milík drží v mistrovství republiky ojedinělý primát. U všech dosavadních třech titulů ZP Pardubice byl on a přitom pokaždé nastoupil po boku jiného kolegy. Nicméně pozornost statistiků poutá rovněž Zdeněk Simota.

V portfoliu jeho úspěchů je jeden mistrovský titul a tři bronzové. Podobně jako pardubický kapitán také plzeňský Jihočech stál na stupních vítězů ve všech případech s někým jiným. Ojedinělá je však skutečnost, že mu ve finále mistrovství republiky byl parťákem otec i syn.

Pódium v Divišově v červenci 2007: zleva Pavel Ondrašík, Josef Franc, Matěj Kůs, Luboš Tomíček, Adrian Rymel, Adam Vandírek a Zdeněk Simota
Pódium v Divišově v červenci 2007: zleva Pavel Ondrašík, Josef Franc, Matěj Kůs, Luboš Tomíček, Adrian Rymel, Adam Vandírek a Zdeněk Simota

V červenci 2004 skončil Zdeněk Simota třetí po boku Petra Vandírka, zatímco o tři roky později v Divišově stejné umístění zopakoval s jeho synem Adamem. Vzhledem k bohaté historii naší ploché dráhy najdeme v historických análech bezpočet otců a jejich synů. A řada z nich se umístila mezi nejlepší trojicí také v párovém šampionátu.

Pódium ze Mšena 2000 - odleva Michal Makovský, Václav Milík, Marián JIrout, Antonín Kasper, Pavel Ondrašík, Antonín Šváb, Adrian Rymel, Richard Wolff Bohumil Brhel
Pódium ze Mšena 2000 – odleva Michal Makovský, Václav Milík, Marián JIrout, Antonín Kasper, Pavel Ondrašík, Antonín Šváb, Adrian Rymel, Richard Wolff Bohumil Brhel

Petr a Adam Vandírkovi jsou jediným příkladem, kdy otec se svými výkony předčil potomka. Většinou tomu bylo obráceně. Na titul šampiónů dvojic dosáhli Aleš Dryml mladší a Václav Milík mladší, zatímco pro jejich táty se staly maximem stříbrné medaile.

Václav Milík získal první ze svých titulů s Hynkem Štichauerem
Václav Milík získal první ze svých titulů s Hynkem Štichauerem

Jiří Štancl mladší se právě v Plzni před čtyřiadvaceti lety stal prvním závodníkem, který se stejně jako jeho otec stal domácím mistrem dvojic. Stejná meta se povedla i Pavlu Ondrašíkovi, který dokonce svými zlatými medailemi ze Slaného a Mšena srovnal krok s vítězstvími svého otce Petra v Chabařovicích 1979 a Mšeně 1980. V obou případech měl za kolegu Jiřího Štancla staršího, jehož potomek vyhrál české dvojice jen jednou.

Absolutorium v rodinných titulech mistrů republiky dvojic patří plzeňské rodině Hádkových. Výkon Jana Hádka z Plzně 1978 o patnáct let později rovněž na Borech zopakovali hned dva jeho synové, Bořivoj a Jan. Série mohla pokračovat i do dalšího kolena. Jenže Michael Hádek skončil s Janem Holubem třikrát čtvrtý a vzhledem k jeho rezignaci ze zítřejšího závodu se v tomto ohledu nedočkáme přepsání historických statistik ani letos.

Pódiová umístění Zdeňka Simoty v šampionátu dvojic:

datum a dějiště finále: umístění: tým a kolega:
5.7.2004 Mšeno 3. PK Plzeň – Petr Vandírek
29.7.2007 Divišov 3. HBC@Rarach Fans – Adam Vandírek
11.9.2010 Divišov 1. HBC@Vrates Speedway/CS MV – Josef Franc
6.9.2016 Praha 3. PK Plzeň – Matej Žagar

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Petr Makušev a Antonín Škach