Češi v akci 220

Po nějakých bratru dvaceti letech se v Čechách při Prvním máji nerozeřvaly plochodrážní stroje. Ticho a klid prodlouženého víkendu bylo o to horší, že víkendové mítinky slabších kubatur ve Slaném a v Divišově padly na vrub dešťového živlu. Ani za hranicemi se čeští a slovenští borci neobjevovali příliš často. Samozřejmě obrázek Martina Vaculíka smějícího se na nejvyššímu stupni slovinské velké ceny nám ještě dlouho nezmizí z paměti. Kromě evropského šampionátu a polských lig byli naši borci k zastižení pouze na travnaté dráze v Lübbenau a na dlouhé v Dingolfingu.

 

Pohled na vítězného Martina Vaculíka se snad nikdy nemůže pokrýt prachem
Pohled na vítězného Martina Vaculíka se snad nikdy nemůže pokrýt prachem

Spousta fanoušků Gniezna se v sobotu vypravila na výjezdní utkání svého klubu do Rawicze. A rozhodně nemusela litovat. Ve čtvrtém kole druhé polské ligy domácí podlehli Gnieznu 39:51. Eduard Krčmář neprohrál ani v jedné jízdě s žádným rawiczským borcem a odvezl si deset bodů se dvěma bonusy (2 3 3 2). Jeho výkon umocňuje skutečnost, že byl pokaždé v tandemu, který přivezl výsledek 5:1, ať již Marcinem Nowakem či Marcinem Jablonskim.

Polská extraliga pokračovala v neděli kompletní programem svého třetího kola. Na čele tabulky se i stále hřeje neporažený Gorzow. V neděli doma zvítězil nad Rybnikem 51:39. Martin Vaculík však neměl šťastný den a po pádu ve druhé zatáčce úvodního okruhu rozjížďky s číslem tři měl tentokrát jen čtyři body s jedním bonusem (X 1 2 1).

Eduard Krčmář opět exceloval s vestou Gniezna
Eduard Krčmář opět exceloval s vestou Gniezna

Vzhledem k odkladům způsobeným dešti absolvovala Wroclaw teprve svůj první letošní závod. Na svém rekonstruovaném stadiónu si hravě poradila s Toruní 51:39. Václav Milík zahájil dvěma triumfy, které posléze vystřídala nula v osmé jízdy. Do konce závodu dal Pardubičan dohromady devět bodů s jedním bonusem (3 3 0 1 2).

Hynek Štichauer absolvoval letos první závod na dlouhé dráze
Hynek Štichauer absolvoval letos první závod na dlouhé dráze

Dlouhodrážní pouťák v Lübbenau včera přinesl triumf a zlatou přilbu nestárnoucímu Berndu Dienerovi, s nímž si na stupně vítězů vyskočili také Christian Hülhorst a Kai Dorenkamp. Hynek Štichauer skončil sedmý, když do finále nepostoupil jen na pomocná kritéria. Plzeňský nezmar Karel Kadlec byl šestnáctý.

Netypický tvar oválu v Dingolfingu vynikne zejména v pohledu z ptačí perspektivy
Netypický tvar oválu v Dingolfingu vynikne zejména v pohledu z ptačí perspektivy

V Dingolfingu kousek od české hranice pořádají na první květnový den tradiční pouťák na dráze, která spíše než dlouhá snese přídomek mnohazatáčková. Včera se na nejvyšším stupínku pódia objevil Michael Härtel, jemuž sekundovali Stephan Katt a Jannick de Jong. Martin Málek skončil devátý, Michal Dudek, jenž zprvu laboroval s karburátorem, jedenáctý.

„Nedařily se mi starty,“ bilancoval své účinkování Martin Málek, který dodal další pikantnosti o zapeklité dráze. „První jízdu jsem jezdil pátý. Během jednoho kola jsem vyházel všechny slídy a pak si utíral brýle rukavicí. Snažil jsem se předjet Henryho van der Steena. Nedá se říct, že to byla poslední zatáčka, ale sto metrů před cílem jsem to chtěl pustit nad něj. Dostal jsem cejchu, a když jsem si otřel brýle, už jsem si to šinul přes trávu a odháněl praporkáře. Pak jsem jednou odstartoval a dojel druhý, potom dvakrát pátý. Bylo to o startu, kdo se tam dostal v prvních metrech, vyhrál.“

 

Pódium v Lübbenau
Pódium v Lübbenau

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Großewächter Racing Parts, ilustrační Karel Herman