Pavel Kuchař se opět nespokojil s žádným kompromisem

Praha – 8. dubna
Závodní sobota na pražské Markétě dnes nezačala vůbec tuctově. A šampionát stopětadvacítek na krátké dráze jakbysmet. U startovní pásky rozjížďky s číslem jedna totiž stanula trojice favoritů. Pavlu Kuchařovi nevyšel start. Stál až u ohrazení a soupeři mu rozhodně nechtěli dávat přednost. Pražský draveček se však během čtveřice kraťoučkých kol dokázal prokousat před Lukáše Vintera i Milana Dobiáše. Celá trojice poté jen vítězila a na cestě do finále A ji konkuroval jen Michal Baštecký,který využil příznivý los k hamonění trojek a musel se sklánět pouze před Pavlem Kuchařem v rozjížďce s číslem sedm. Avšak chyba ve čtrnácté jízdě se jeho ukázala jeho ambicím jako osudová. Áčko poté ovládl opět Pavel Kuchař, který zkompletoval osmnáctibodové maximum, a následně si vyskočil na nejvyšší sud od produktů FuchsOil s Milanem Dobiášem a Lukášem Vinterem po boku.

 

Milan Dobiáš, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter stojí na sudech FuchsOil
Milan Dobiáš, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter stojí na sudech FuchsOil

To nejlepší se odehrává už na začátku

Dvacnát závodníků dorazilo, deset z nich jelo šampionát republiky
Dvacnát závodníků dorazilo, deset z nich jelo šampionát republiky

Sobotní ráno nechalo rychle zapomenout na páteční deště. Sluníčko bombardovalo Prahu svými paprsky již od časného rozbřesku. Pochybnosti o pořádání úvodního dílu šampionátu stopětadvacítek na krátké dráze byly ty tam.

Celkem dvanáct kolibříků se rozložilo v improvizovaném depu, přičemž deset z nich se mělo utkat o mistrovské body. Plán, aby se zbývající dva stavěli pravidelně na startovní rošt zvláštních rozjížděk, však vzal rychle zasvé.

Tréninkový pád Zbyňka Krejčy
Tréninkový pád Zbyňka Krejčy

Luboš Krejča při tréninku vletěl do mantinelu, aby vzápětí z první exhibiční jízdy odstoupil již na startu. A tak se o náplň krátkých přestávek staral pouze Adam Nejezchleba, který vzhledem k věku nemůže ještě zasáhnout do šampionátu republiky.

Pokud se vlastního závodu týká, los svedl trojici největších favoritů hned do rozjížďky s číslem jedna. Dopředu vypálil Milan Dobiáš, hned za ním Lukáš Vinter, zatímco Pavel Kuchař zůstal vzadu. Ani díky vnějšímu oblouku v první zatáčce se mu nepodařilo vylepšit své třetí místo.

Milan Dobiáš vede před Pavlem Kuchařem a Lukášem Vinterem
Milan Dobiáš vede před Pavlem Kuchařem a Lukášem Vinterem

Nicméně pražský závodník se rozhodně nenechal zviklat počátečním neúspěchem. A když Lukáš Vinter v první zatáčce druhého kola mírně zaváhal, záhy se ocitnul za zády Pavla Kuchaře. Ten rychle eliminoval svůj odstup od Milana Dobiáše. V předposledním oblouku chabařovického závodníka zaskočil, aby jej šachovnicová vlajka v rukou Zdeňka Schneiderwinda přivítala jako vítěze.

Pavel Kuchař záhy osaměl na čele průběžné klasifikace. V sedmé jízdě odvedl Michala Bašteckého s Janem Jeníčkem. V těchto chvílích se mu dvojicí trojek mohl vyrovnat ještě Vojtěch Šachl, který mile překvapil při ouvertuře Speedway Mini Cupu.

Pavel Kuchař hraje roli suveréna před zraky Michala Bašteckého a Jana Jeníčka
Pavel Kuchař hraje roli suveréna před zraky Michala Bašteckého a Jana Jeníčka

Ve druhé jízdě vyhrál stylem start – cíl před Jakubem Exlerem, který za svůj nájezd v poslední zatáčce zaplatil pádem, naštěstí pro svoje bodové konto až za cílovou metou. Rozjížďku s číslem osm absolvoval Vojtěch Šachl prakticky sám. Plzeňský debutant Daniel Klíma totiž záhy odstoupil vinou poruchy motocyklu.

Vojtěch Šachl míří ke druhému triumfu před Danielem Klímou, jenž dnes debutoval
Vojtěch Šachl míří ke druhému triumfu před Danielem Klímou, jenž dnes debutoval

Vojtěch Šachl se v té chvíli radoval ze svého druhého, ale zároveň také posledního dnešního triumfu. Naproti tomu Pavel Kuchař exceloval i v dalších jízdách, v nichž měl pokaždé jen jediného rivala. V rozjížďce s číslem jedenáct rychle ujel Bruno Belanovi, aby se o tři jízdy později vůbec nepáral s Jakubem Exlerem.

S dvanácti body nemohlo být sebemenších pochyb, že se Pavel Kuchař objeví na startovním roštu finále A. O jeho soupeřích se však rozhodovalo až v závěru. Milan Dobiáš a Lukáš Vinter statečně doháněli ztrátu, o níž se jim postaral Pavel Kuchař hned na úvod. Jenže na scéně se objevil Michal Baštecký.

 

Pražský miniovál zná letos jediného vítěze

Milan Dobiáš vede před Janem Jeníčkem a Danielem Klímou
Milan Dobiáš vede před Janem Jeníčkem a Danielem Klímou

Michal Baštecký vstoupil do závodu jeho třetí jízdou. Rychle v ní ukázal Bruno Belanovi a Danielu Klímovi, že jejich místo bude za jeho výfukem. V rozjížďce s číslem sedm mu ujel nepolapitelný Pavel Kuchař. Dravý Jan Jeníček, jenž prve ve čtvrté jízdě porazil Jaroslava Vaníčka, však zůstal na jeho štítě.

Bruno Belan v akci
Bruno Belan v akci

Prubířským kamenem ambicí Michala Bašteckého se stala rozjížďka s číslem dvanáct. V ní posléze odstartoval na Jaroslava Vaníčka, který sice stupňoval intenzitu svých nájezdů s ubývajícím počtem kol do cíle, avšak musel se nakonec již potřetí za sebou smiřovat s druhým místem.

Michal Baštecký, smolař závodu jezdí první před Jaroslavem Vaníčkem a Vojtěchem Šachlem
Michal Baštecký, smolař závodu jezdí první před Jaroslavem Vaníčkem a Vojtěchem Šachlem

V té chvíli stačilo Michalu Bašteckému vyhrát čtrnáctou jízdu, aby rozdílem jediného bodu vyřadil s finále A Lukáše Vintera. Záměr mu však pokazil Jan Jeníček svým rychlým startem. Jenže pardubický závodník upadl v první zatáčce.

Tomáš Topinka briskně vyvěsil červenou vlajku, ale k repete pozval oba účastníky. Po restartu byl vpředu Michal Baštecký. Jan Jeníček se však držel vnitřní stopy jako klíště a ve druhé zatáčce převzal vedení. Nicméně hned nájezdu do druhého okruhu se Michal Baštecký vrátil zpátky.

Páska letí nahoru ve finále B - zleva Vojtěch Šachl, Jan Jeníček a Michal Baštecký
Páska letí nahoru ve finále B – zleva Vojtěch Šachl, Jan Jeníček a Michal Baštecký

Z vedení se však netěšil dlouho. Hned v následující zatáčce chyboval, přetočil se a ztratil rychlost. Jan Jeníček byl vmžiku před ním. Michal Baštecký dal dohromady deset bodů stejně jako Lukáš Vinter, v jehož prospěch ovšem hovořil větší počet trojek.

Finálový program rozehrál svým sólem Daniel Klíma, který byl u pásky v déčku úplně sám. V béčku zamířil k triumfu Bruno Belan, aby se však záhy ke svému dnešnímu jedinému prvenství rozjel Jaroslav Vaníček.

Stopětadvacítky znají v osobě Pavla Kuchaře letos zatím jediného vítěze
Stopětadvacítky znají v osobě Pavla Kuchaře letos zatím jediného vítěze

Michal Baštecký si spravil chuť hladkým primátem v béčku. Vojtěch Šachl v jeho první zatáčce udolal Jana Jeníčka, ale ten mu to vrátil na protilehlé rovince i s úroky. Stopětadvacítkářský předkrm Prague Open okořenil šéfkuchař Pavel Kuchař.

Ve finále A odstartoval s razancí řízené střely. Milan Dobiáš se v první zatáčce dostal spodem před druhého Lukáše Vintera. V té chvíli však byl Pavel Kuchař příliš vzdálený, aby ho chabařovický závodník mohl bezprostředně ohrozit. A tak po březnovém Speedway Mini Cupu mohl Pavel Kuchař opět po dojezdu vykroužit vítězná kolečka ve stylu Krzysztofa Nowackeho.

Drama rozjížďky s číslem jedna startuje - Pavel Kuchař (bílá) začíná útočit na Lukáše Vintera (modrá) a Milana Dobiáše (čerená)
Drama rozjížďky s číslem jedna startuje – Pavel Kuchař (bílá) začíná útočit na Lukáše Vintera (modrá) a Milana Dobiáše (červená)
D C B A TOT
1. Pavel Kuchař, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 3 3 3 4 15
3. Lukáš Vinter, Praha 1 3 3 3 2 12
4. Michal Baštecký, Praha 3 2 3 2 3 13
5. Jan Jeníček, Pardubice 3 1 2 3 2 11
6. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 1 1 1 9
7. Jaroslav Vaníček, Praha 2 2 2 2 3 11
8. Bruno Belan, Slaný 2 2 2 2 2 10
9. Jakub Exler, Praha 2 1 2 2 1 8
10. Daniel Klíma, Divišov 1 E 1 1 3 6

Vložené jízdy:

Adam Nejezchleba, Chabařovice 1. 1. 1. 1.
Luboš Krejča, Praha E – – –
Smolař Michal Baštecký vede před Jaroslavem Vaníčkem a Vojtěchem Šachlem
Smolař Michal Baštecký vede před Jaroslavem Vaníčkem a Vojtěchem Šachlem

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)

Dvanáctka kolibříků se také stala prvními čtenáři publikace Česká plochodrážní ročenka 2017
Dvanáctka kolibříků se také stala prvními čtenáři publikace Česká plochodrážní ročenka 2017