Češi v akci 216

Uplynulý týden přišlo krásné počasí, ale bráno ryze plochodrážními měřítky se o víkendu paní Zima neváhala vášnivě líbat s Vesnou. V Assenu totiž vyvrcholila ledařská sezóna, zatímco se v Evropě začala naplno roztáčet kola klasické sezóny. Vedle ouvertury PRO-TEC Speedway Mini Cupu v Praze a slovenského šampionátu v Žarnovici, se čeští a slovenští závodníci představili rovněž v Polsku, Nizozemí, Chorvatsku a Slovinsku. O tom vás ostatně přesvědčí další díl tradiční kompilace magazínu speedwayA-Z, který vzhledem ke kratší pracovně-poznávací dovolence vydavatele přichází s jednodenním zpožděním.

 

V Goričanu se předvedla čtveřice českých závodníků
V Goričanu se předvedla čtveřice českých závodníků

Patrik Mikel zůstal po víkendových bodovaných trénincích v Polsku až do úterka, kdy nastoupil k dalšímu sparingu. V Rawiczi uspořádali závod dvou týmů Rawicz vs. Hosté. Skončil výsledkem 53:36, přičemž březolupský junior inkasoval tři body s jedním bonusem (1 0 2 0) pro hosty.

Eduard Krčmář měl pobyt v zemi našich severních sousedů ještě delší. A po trénování se v úterý dostal do závodní akce při sparingu Gniezno vs. Daugavpils, jenž dopadl nerozhodně 45:45. Slánský závodník byl se svými osmi body se dvěma bonusy (1 2 3 2) spolu s Oliverem Berntzonem nejlepším mužem domácího týmu. Pouze ve třetí jízdě ho spolu s Adrianem Galou porazili Sergej Logačov a Timo Lahti 5:1.

Goričanské depo hostilo úvodní díl společného šampionátu Chorvatska, Slovinska a Maďarska
Goričanské depo hostilo úvodní díl společného šampionátu Chorvatska, Slovinska a Maďarska

Další bodovaný trénink se v Gniezně odehrál hned ve středu. Domácí v něm podlehli švédskému Lejonenu Gislaved 36:43. Eduard Krčmář vyjel na ovál jen dvakrát. V páté jízdě jej porazil Rune Holta, v desáté Kacper Woryna. Suma sumárum čtyři bosy (2 2).

Tradiční závod o Pohár Roelofa Thijse následoval přesun ledů z Assenu do Heerenveenu a v pátek předcházel vyvrcholení mistrovství světa. Triumfoval Eduard Krysov a na stupně vítězů se postavili ještě Martin Haarakiltunen a Charly Ebner. Z českého trojlístku se v závodě organizovaném dle vyřazovacího KO modelu dostal Lukáš Hutla.

Pardubičané cestovali v neděli do Krška
Pardubičané cestovali v neděli do Krška

Přeloučský ledař vyhrál finále B před Jonasem Anderssonem, Franzem Mayerbüchlerem a Andreasem Westlundem. Tím pádem skončil pátý, jeho otec Radek Hutla byl osmnáctý a David Lizák při své mezinárodní premiéře jednadvacátý.

Václav Milík v sobotu vyhrál základní část závodu o Korunu krále Boleslava Chrabrého v Gniezně, když se musel pouze v rozjížďce s číslem dvě sklánět před Artjomem Lagutou. Nicméně vypadl v prvním semifinále. Eduard Krčmář byl dvanáctý. Na stupních vítězů stáli Oskar Fajfer, Przemyslaw Pawlicki a Krzysztof Buczkowski.

Josef Novák začal sezónu na jihu
Josef Novák začal sezónu na jihu

Před nedělním triumfem ve slovenském šampionátu v Žarnovici závodil Martin Vaculík v Gdaňsku při Zorro’s Final Show, alias rozlučce Magnuse Zetterströma. Slovenský mistr byl se svými jedenácti body (1 3 3 2 2) spolu s Bartoszem Zmarzlikem nejlepší v družstvu Team Investions, který čtyřutkání sponzorských týmů vyhrál.

Do Žarnovice přes noc cestovali rovněž Josef Franc a Filip Hájek, kteří se v sobotu účastnili úvodního kola společného individuálního šampionátu Slovinska, Chorvatska a Maďarska. Jeho finále skončilo v pořadí Jurica Pavlic, Josef Franc, Jozsef Tabaka a Filip Hájek, který se mezi nejelpší čtyřku dostal díky triumfu v rozjížďce poslední šance. V Žarnovici mohl na druhý den pouze litovat, že přijeli všichni přihlášení, takže pouze pracoval na motocyklech svého staršího klubového kolegy.

Martin Mejtský v akci
Martin Mejtský v akci

Martin Mejtský skončil dvanáctý a Josef Novák, který plnil úlohu náhradníka, sedmnáctý. Oba Pardubičané přejeli přes noc na druhé kolo šampionátu do Krška. V něm se představil také Matej Žagar, jenž vyhrál před Juricou Pavlicem a Nickem Škorjou. Josef Novák byl osmý, Martin Mejtský devátý.

Ondřej Smetana nechyběl v Opole ani v neděli. Stal se členem výběru Opole II, který první tým porazil 52:37. Pražan získal jediný bod na úkor Jaroslawa Krzywosze v rozjížďce s číslem sedm (0 1 0 0 0).

Josef Franc při svém prvním letošním závodě skončil na stupních vítězů
Josef Franc při svém prvním letošním závodě skončil na stupních vítězů

Foto: Jan Vaňátka a další členové doprodu pardubických závodníků