Junioři dostávají větší šanci zazářit ve světovém poháru

Londýn – 21. února
Stejně jako v roce 2016 mají týmoví manažeři národních týmů ve světovém poháru družstev možnost nominovat na pozici náhradníka juniorského závodníka. Jenže zatímco loni mohla pětka nastoupit do rozjížďky pouze v případě vyřazení svého kolegy ze základní čtveřice vinou zranění, nyní dostává více prostoru.

 

Václav Milík debutoval v sestavě národního týmu ještě jako junior
Václav Milík debutoval v sestavě národního týmu ještě jako junior

Podle pravidel na letošní rok může náhradník kdykoliv nahradit kteréhokoliv jiného borce ve svém týmu a to až v pěti jízdách. Ke všemu jej může kouč vyslat do boje ještě jednou v roli taktické rezervy či žolíka.

Letos světový pohár startuje prvními koly počátkem července v King’s Lynn soubojem Velké Británie, Austrálie, USA a České republiky a ve Västerviku, kde se Švédsko, Dánsko a Rusko střetnou s vítězem kvalifikačního závodu. Výkonný ředitel BSI Speedway Torben Olsen vnímá otevření světového poháru juniorům jako pozitivní opatření.

Rovněž Eduard Krčmář naskočil do světového poháru jako junior
Rovněž Eduard Krčmář naskočil do světového poháru jako junior

„Je to velký krok kupředu v pomoci národním týmům vychovávat své hvězdy zítřka, protože by bylo fantastické vidět, jak se v pozici týmové pětky stanou hrdiny své země a nastartují tak své mezinárodní kariéry na seniorské scéně,“ řekl.

Milan Špinka se však podobné filozofie držel už v období, kdy se družstvo skládalo výhradně ze čtyř závodníků bez náhradníka. Otevřel dvířka do elitní společnosti Václavu Milíkovi a Eduardu Krčmářovi. A loni, kdy se rezervní pětka vrátila, byť bez možnosti za normálního průběhu závodu vyjet na ovál, dostal šanci Zdeněk Holub.

Zdeněk Holub zatím čeká na příležitost
Zdeněk Holub zatím čeká na příležitost

Stejně jako v předchozích letech musí národní federace minimálně měsíc před začátkem turnaje nahlásit soupisku s minimálně pěti a maximálně deseti jmény. Sedm dnů před závodem v King’s Lynn přidělí pětici závodníků startovní čísla. Novinkou ovšem je, že po schválení FIM už nesmí svou sestavu měnit mimo případy zranění či nemoci člena týmu a to ještě po souhlasu ze strany mezinárodní federace.

Poprvé se ve světovém poháru uplatní i nový reglement o letmém startu. Pakliže se závodník po rozsvícení zeleného světla bude pohybovat, dostane od rozhodčího nejprve varování. V případě stejného přestupku v jakékoliv z dalších rozjížděk bude diskvalifikován. Při světovém poháru může být zastoupen náhradníkem.

Letos český nároďák vstoupí do světového poháru v King's Lynn
Letos český nároďák vstoupí do světového poháru v King’s Lynn

Foto: Petr Makušev