Pardubice doufají v hattrick, ostatní v pravý opak

Pardubice – 24. srpna
Dva poslední extraligové závody se staly kořistí Plzně. Jenže vedle triumfu západočeského týmu měly ještě jednoho společného jmenovatele. Volný los Pardubic, které se radovaly ze dvou výher za sebou předtím. Dnes v podvečer ve Svítkově bude stát Plzeň a z pardubického tábora zaznívá touha po hattricku. Boj o vavříny v závěrečné klasifikaci se však dostává do rozhodujících fází, takže o pořádnou porci tabulkových bodů budou usilovat i soupeři.

František Kalina, který se opět vrátil na post pardubického extraligového kouče, staví výhradně českou sestavu. Bratři Aleš a Lukáš Drymlové tradičně drží pardubickou standartu hodně vysoko. Při zranění Mariána Jirouta se do základní čtveřice dostává logicky nejen junior Hynek Štichauer, avšak také Tomáš Suchánek. Ten sice do letošní extraligy z pozice náhradníka prozatím příliš nezasáhl, nicméně vedení klubu věří v pokračování jeho úspěšné bilance v kontinentálních závodech. Po delší přestávce oblékne extraligovou vestu také Jaroslav Petrák. V roli druhého náhradníka se nikdo jiný než Pavel Fuksa nemůže objevit.

Pardubáci ve svém domácím prostředí prohrávají jen velice neradi. Jejich případný dnešní triumf by je fakticky posunul do čela tabulky. Slaný sice vede o čtyři body, avšak na rozdíl od Zlaté přilby si ve druhé polovině ještě nevybral volný los. Milan Mach si dobře zkalkuloval situaci a staví to nejlepší, co má k dispozici. Oporou mu budou především hvězdní Sebastian Ulamek a Slawomir Drabik. By tvrdá a prašná obrovitá dráha ve Svítkově není zrovna dle polského gusta, angažmá špiček extraligy není žádným polovičatým řešením. A to tím spíše, bude-li s největší pravděpodobností rozhodovat každá maličkost. Zbytek sestavy Slaného je de facto standardní. Martin Málek v základní čtyřce, Martin Vaculík v roli rezervy a Radim Chod s Petrem Babičkou na postech juniorů.

Po železné mšenské sobotě, v níž se pražské ambice změnily ve šrot nejen obrazně, ale příliš často i doslova, doufá Radomír Semela v příznivý obrat. Leč paní Smůla si na pražský Olymp evidentně zasedla a připravila mu další nepříjemná osidla. Na první pohled vypadá nasazení Adriana Rymela na post náhradníka jako promyšlený strategický tah. Jenže úřadující mistr republiky si v úterý při nakládání motocyklů do své dodávky pochroumal ruku. A lékaři mu dokonce museli amputovat článek prstu. Na marodce zůstává i Richard Wolff, kterému šly Pardubice vždycky k duhu. Jenže jeho přetrženému křížovému vazu prospěje každý den klidu a pražský závodník by rád zítra v Březolupech bez problémů postoupil do českého finále. Hlavní tíha bude tím pádem ležet na bedrech Luboše Tomíčka, Pavla Ondrašíka, Josefa France a Matěje Kůse. Druhým náhradníkem se opět stane Martin Gavenda.

Po renesanci na své domácí dráze nastupuje Mšeno vzhledem ke zranění Jaromíra Otruby prozatím pouze ve třech. Při dobře známých problémech s jezdeckou základnou zachránili sestavu staronového nováčka navrátilci Matyáš Hlaváček a Jan Jaroš. Ten je shodou okolností jediný z loňské sestavy prvoligových suverénů. Juniorem celku bude zase Adam Vandírek, náhradníkem Vladimír Višváder. Rudolf Grepl, jenž dnes zřejmě povede svůj tým místo zdravotně indisponovaného Antonína Kaspera, bude mít k dispozici jediného zahraničního borce Marcina Piekarskeho.

Klubové ambice z manažerského křesla:
František Kalina, Pardubice:
„Chci vyhrát. Ale řídit na dráze budou stejně kluci. A tak musí chtít hlavně oni. Slaný je silný, ale my se samozřejmě budeme chtít poprat o vítězství. Tomáš se teď chytil i na kontinentě, postoupil do finále mistrovství Evropy, tak uvidíme.“

Antonín Kasper, Mšeno:
ze zdravotních důvodů nebude dnes koučovat

Radomír Semela, Praha:
„Myslel jsem si, že jsme si smůlu už vybrali ve Mšeně. Ale pak přišlo zranění Adriana. Dávám šanci Pavlovi, na dlouhé dráze v Pardubicích se mu dařilo. Nechceme skončit jako ve Mšeně. Určitě líp. Rádi bychom aspoň druhé místo. O ně bychom se měli přetahovat se Slaným.“

Milan Mach, Slaný:
„Chceme být co nejvýš na stupních. Úplně nejlepší by bylo skončit první, ale Pardubice jsou specifická dráha. Rádi bychom vyhráli, ale takových tam bude víc. Pardubáci to doma umí. Uvidíme.“

Jak v 18:00 nastoupí:

ZP Pardubice 1 Lukáš Dryml
  2 Hynek Štichauer
  3 Aleš Dryml
  4 Tomáš Suchánek
  17 Jaroslav Petrák
  21 Pavel Fuksa
 
Grepl PDK Mšeno 5 Jan Jaroš
  6 Matyáš Hlaváček
  7 Marcin Piekarski, PL
  8 Adam Vandírek
  18 Vladimír Višváder
  22 neobsazeno
 
PSK Olymp Praha 9 Luboš Tomíček
  10 Pavel Ondrašík
  11 Josef Franc
  12 Matěj Kůs
  19 Adrian Rymel
  24 Martin Gavenda
 
AK Slaný 13 Sebastian Ulamek, PL
  14 Slawomir Drabik, PL
  15 Radim Chod
  16 Martin Málek
  20 Martin Vaculík
  24 Petr Babička
 
PK Plzeň volný los

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Slaný 5 186 16
2. Plzeň 5 166 14
3. Praha 5 159 12
4. Pardubice 4 127 12
5. Mšeno 5 80 6

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)