Matěj Kůs podnikl druhý úspěšný útok na Britské ostrovy

Berwick a Debrecen – 18. a 20. srpna
Po loňském triumfu v Zlaté přilbě v Glasgow se Matěj Kůs podruhé v kariéře vypravil na kanál La Manche. V sobotu se zúčastnil závodu u příležitosti čtyřiceti let existence klubu v Berwicku. Vyhrál ho Kevin Doolan před Chrisem Holderem a Michalem Makovským. Josef Franc skončil pátý a Matěj Kůs sedmý. Z Velké Británie se Matěj Kůs přesunul do maďarského Debrecenu, kde jel včera s Hynkem Štichauerem a Vladimírem Višváderem volný mezinárodní závod.

O lepší umístění v Berwicku připravil pražského juniora defekt v jeho třetí rozjížďce. „Praskla mi guma na karburátoru,“ vysvětlil příčinu svého odstoupení. „Škoda, objel jsem Makovku a z druhýho fleku mi to zaprskalo.“

Matěj Kůs zapůsobil také svými porážkami Craiga Watsona, jenž nakonec projel cílem finálové jízdy jako čtvrtý, i Jacka Rempaly. Manažer domácích Banditů Peter Waite se netajil záměrem mladého závodníka získat do svých služeb.

V euforii z poslední jízdy, v níž pražský junior urputně válčil vnější stopou s Craigem Watsonem a Kevinem Doolanem, místní šéf mu nabízel místo už na nedělní závod. Matěj Kůs však nejprve hodlá ukončit v Čechách školu.

Před početným publikem v Debrecenu triumfoval Pawel Mesiac. Na pódium společně s ním vystoupili domácí Sandor Tihanyi a Joszef Tabaka. Nikdo z našich závodníků neměl svůj den. Matěj Kůs byl devátý, Vladimír Višváder třináctý a Hynek Štichauer čtrnáctý.

Z cesty do Maďarska si všichni nejvíc užili večerní karneval v debrecínských ulicích. Po kolapsu startovacího zařízení se startovalo na zhasnutí zeleného světla. „Guláš se tak stal bramboračkou,“ vystihl mítink Milan Kůs. „Každý si odjížděl, jak ho napadlo.“