Jan Holub oslaví v neděli pětašedesátiny

Rudolfov – 18. srpna
V neděli oslaví své pětašedesáté narozeniny Jan Holub. Oslavenec prozradil Českobudějovickému deníku, že oslava proběhne v kruhu nejbližších přátel. A v plné přípravě na vnukovy závody. Srpen je totiž pro Holuby šastný měsíc. Vedle jubilea zakladatele plochodrážního klanu oslavil své šestnáctiny také jeho vnuk.

Jan Holub nejstarší debutoval na oválech v roce 1960. Začínal na českobudějovickém stadiónu na Dlouhé louce pod vedením vynikajícího Františka Irmiše. Během své bohaté patnáctileté kariéry zaznamenal mnoho vynikajících úspěchů. Vysoko ční především jeho individuální domácí tituly z let 1968 a 1969.

S československým nároďákem se dostal dvakrát do finále mistrovsví světa družstev, shodou okolnostní do legendárního Wembley. Absolvoval také dvě finále světového šampionátu dvojic, v němž mu za kolegy byli Jiří Štancl a Jan Hádek. Po Antonínu Kasperovi se stal druhým českým plochodrážníkem, který absolvoval náročný kolotoč britské ligy. V letech 1969 a 1970 vozil vestu Sokolů z Exeteru.

Management klubu si na něho pamatoval předloni, kdy se brány stadiónu pro plochou dráhu zavíraly. Po skončení své činnosti pomáhal svému synovi Janovi, dnes ho můžete vídat jako mechanika svého vnuka. Stál rovněž u počátků kariéry svého vzdáleného příbuzného Zdeňka Simoty.

K dlouhé řadě gratulantů k zítřejším narozeninám Jana Holuba se připojuje také magazín speedwayA-Z.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a archív autora