Jan Klauz odložil definitivní verdikt až na dnešní odpoledne

Soběslav – 12. února
Lukáš Hutla na nejvyšším stupínku včerejšího třetího dílu mistrovství republiky družstev v Mělicích naložil s vyhranou láhví šampaňského podobně jako hasič s hasicím přístrojem. Pěnivý mok létal vzduchem a spolu se svým synem si atmosféru užíval také jeho otec Radek. Nebylo divu. Poprvé vyhrál ve svých Mělicích, navíc si rodinný tandem oblečený v červených vestách s bílým koníkem na hrudi upevnili postavení leaderů průběžné klasifikace. Naproti tomu Jan Klauz si svůj šampus neodšpuntoval a odnesl si jej do své dodávky. Přitom i on si zasloužil ovace nadšeného publika. Tleskat by mu ovšem měli také dnes v autokempu Karvánky. Svým úžasným manévrem v dodatkové jízdě s Markusem Jellem totiž zachránil zápletku boje o titul do posledního závodu.

 

Body z jízd se rovnají, tabulkové nikoliv

Hutlovi se radují na mělickém pódiu, zatímco Jan Klauz odchází s vědomím, že v rozjezdu zachoval Osečné vidinu titulu
Hutlovi se radují na mělickém pódiu, zatímco Jan Klauz odchází s vědomím, že v rozjezdu zachoval Osečné vidinu titulu

Je to paradoxní, avšak systém tabulkových bodů takové situace prostě přináší. Na hrotu průběžné klasifikace se hřejí Lukáš a Radek Hutlovi. Před Lukášem Volejníkem a Janem Klauzem mají náskok dvou tabulkových bodů, ovšem oba páry daly dohromady po jednasedmdesáti bodech z jízd. Jenže ty se berou až jako pomocné kritérium a to ještě mimo medailové posty. V případě patu na prvních třech příčkách nařizují řády dodatkovou jízdu.

Jan Klauz si užívá triumf v rozjezdu, zatímco motocykl Markuse Jella vedou mechanici do depa
Jan Klauz si užívá triumf v rozjezdu, zatímco motocykl Markuse Jella vedou mechanici do depa

Starobylá Soběslav může být svědkem takového scénáře. Lukáš Volejník a Jan Klauz by potřebovali inkasovat minimálně o dva tabulkové body více než Přeloučané. Ideálním řešením by pro ně bylo vítězství, přičemž by Lukáš a Radek Hutlovi stáli až na nejnižším stupni pódia. Poslat jej sem vedle prvního osečenského páru mají rovněž Markus Jell s Lucou Bauerem, kteří stáli na bedně jak v Račicích, tak včera v Mělicích. Ztráta vinou neúčasti v Chrastné je však staví mimo pásmo boje o celkové zlato.

Lukáš Hutla včera zase vyhrál všechny své jízdy a jeho otec za jeho zády dodal potřebné body
Lukáš Hutla včera zase vyhrál všechny své jízdy a jeho otec za jeho zády dodal potřebné body

Naproti tomu Radku a Lukáši Hutlovým stačí skončit minimálně o jednu příčku lépe než borci pod hlavičkou Osečná 1. Lukáš Volejník s Janem Klauzem jsou bezesporu kompaktnějším týmem než Přeloučané. Jenže Lukáš Hutla si na českých ledech počíná se stejnou razancí jako filmový Terminátor a jeho otec dokáže argumentovat svými body v pravou chvíli. A naproti tomu v depu Lukáše Volejníka a Jana Klauze sedí často zlomyslná paní Smůla.

 

Jan Klauz zachránil bod do tabulky

Včera měla pro Jana Klauze (žlutá) a Lukáše Volejníka (bílá) smůla číslo patnáct - aneb Jan Pecina osnuje útok
Včera měla pro Jana Klauze (žlutá) a Lukáše Volejníka (bílá) smůla číslo patnáct – aneb Jan Pecina osnuje útok

Tak tomu bylo ostatně i včera. První osečenský pár dlouho vedl. Body jim sebral jen Josef Kreuzberger ve třetí jízdě. I po remíze s Hutlovými v rozjížďce s číslem dvanáct měli Lukáš Volejník a Jan Klauz na Přeloučany dva body k dobru. Pak však Lukáš Volejník v zápalu boje s Janem Pecinou vyjel ve druhém oblouku z dráhy. Dílo zkázy dokonal Markus Jell v předposlední jízdě, který tím pádem srovnal s Osečnou krok.

Magnetem na misce vah může být také Andrej Diviš, který na snímku jede před Lukášem Hutlou
Magnetem na misce vah může být také Andrej Diviš, který na snímku jede před Lukášem Hutlou

V té chvíli mohli domácí slavit triumf. Proti Josefu Kreuzbergerovi s Franzem Mayerbüchlerem zajeli 4:2, s Davidem Lizákem a Robertem Růžičkou zametli dokonce 5:1. A teď už šlo o to, zda do Soběslavi pojedou s náskokem dvou nebo třech tabulkových bodů.

Lukáš Volejník dal v rozjezdu přednost svému staršímu kolegovi. A pražský blonďák na prahu své šedesátky se postaral nikoliv o obyčejnou tečku, ale pořádně silný vykřičník na konec mělického podniku. I když Markus Jell skvěle odstartoval, Jan Klauz jej spodem druhé zatáčky zpražil srdnatým útokem vedeným spodem.

 

Stále jde o titul

Soběslav hlásí připraveno
Soběslav hlásí připraveno

Markus Jell posléze ve třetím okruhu zastavil, ale problémy měl i motocykl Jana Klauze. Svého majitele dovezl do cíle. Osečané nemají sice tak výhodné nástupiště k útoku na titul jako Hutlovi. Nicméně s prohraným rozjezdem by se jejich ztráta zvýšila na tři body. Při vší úctě by byla pravděpodobnost jejich zlata mnohem menší, než že v Karvánkách přistane létající talíř z Marsu.

I když, na ploché dráze je možné všechno. A konec konců proč by se letošní české ledy nemohly líbit i zeleným mužíčkům s tykadly?! Včera byl v Soběslavi čtyřstupňový mráz a ledový Budulínek narostl na bratru čtvrt metru.

 

Podmínky pro zisk titulu:

Radek Hutla a Lukáš Hutla vyhrají: pakliže dnes neskončí hůře než o jedno místo za Osečnou
  pokud skončí o dvě příčky za Osečnou a uspějí v rozjezdu
 
Jan Klauz a Lukáš Volejník vyhrají: jestliže Pardubice obsadí v Soběslavi příčku alespoň o tři místa horší než oni
  když skončí o dvě místa před Pardubicemi a zvítězí v rozjezdu
Boj o titul vyřeší dnes šestice těchto mužů: Markus Jell, Luca Bauer, Lukáš Hutla, Radek Hutla, Lukáš Volejník a Jan Klauz
Boj o titul vyřeší dnes šestice těchto mužů: Markus Jell, Luca Bauer, Lukáš Hutla, Radek Hutla, Lukáš Volejník a Jan Klauz

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Mirek Horáček a Antonín Klatovský