Lukáš Volejník chce stále dát exkluzivní dárek Janu Klauzovi k zářijovým šedesátinám

Osečná – 11. února
Léta platilo, že v nejúspěšnějším Volejníkem v našem motoristickém sportu je automobilista mistrovsky ztvárněný Petrem Nárožným v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje. Populární herec jen vykukoval z Hubáčkovy modré alpinky a zamilovaný popleta Koudelka v podání Luďka Soboty se mu do vítězné dráhy během Konopišťského kola připletl jen shodou okolností. Požadavek na opakování ceremoniálu se však stala nesmrtelnou. Jedním z hlavních aktérů současné ledové renesance je ovšem Lukáš Volejník, který se o víkendu po boku Jana Klauze pokusí vybojovat svůj čtvrtý titul mistra republiky v soutěži ledařských družstev. Osečenský ledař se magazínu speedwayA-Z svěřil, že pro úspěch udělá maximum, a že historický rekord v počtu závodů může letos přece jen padnout.

 

Náhoda nedostává prostor

Lukáš Volejník nešetří odhodláním vrátit se zpátky na nejvyšší stupínek
Lukáš Volejník nešetří odhodláním vrátit se zpátky na nejvyšší stupínek

Lukáš Volejník vstoupil do mistrovství republiky družstev už v jeho prvním ročníku roku 2009. Prvé sezóny absolvoval se svým ledařským profesorem Janem Pecinou. Výsledek byl vskutku působivý. Každý rok dosáhli na medaile a dvakrát se staly mistry republiky. Poté se však Lukáš Volejník dal dohromady s Janem Klauzem, což se Štěstěně jakoby přestalo pozdávat.

Při oblevě v Mělicích před čtyřmi lety se nedařilo Lukášovi Volejníkovi. Následovala dvouletá pauza a loni se v Chrastné při šampionátu jednotlivců zranil Jan Klauz. Druhý den se Lukáš Volejník v Holicích dal dohromady s Vladimírem Višváderem. A výsledkem se stal mistrovský titul.

Letos se však Jan Klauz rozjel v prosincovém švédském kempu. Při ouvertuře šampionátu v Chrastné sice Lukáše Volejníka s Janem Klauzem dvakrát o body připravil ledařský terminátor Lukáš Hutla. Ovšem dvě remízy je nesestřelily z nejvyššího stupínku pódia.

Lukáš Volejník stínovaný Janem Klauzem minulou sobotu v Račicích
Lukáš Volejník stínovaný Janem Klauzem minulou sobotu v Račicích

V Račicích vše zprvu pokračovalo nadějně. Jenže noha Jana Peciny v předním kole Lukáše Volejníka napáchala takové škody, že ke slovu muselo přijít rezervní. A aby toho nebylo málo, v poslední jízdě se do karburátoru osečenského ledaře dostala v okamžiku, kdy čelil revanšistickým snahám Charly Ebnera prahnoucího po návratu do čela.

Tím pádem Lukáš Volejník a Jan Klauz vypadli z rozjezdu o první místo, v němž Lukáš Hutla nakonec uhnal Markuse Jella. Oba Hutlové budou mít zítra v Mělicích nejen výhodu domácího prostředí, ale také jeden tabulkový bod k dobru na první osečenský pár.

První titul mistra republiky získal Lukáš Volejník s Janem Pecinou roku 2010
První titul mistra republiky získal Lukáš Volejník s Janem Pecinou roku 2010

„Budem‘ se snažit,“ odmítá Lukáš Volejník stahovat kalhoty, protože brod je v polovině seriálu opravdu ještě hodně daleko. „Chtěl bych Klauzíkovi dát titul k narozeninám. Ve čtvrtek jsem dodělal nový přední kolo. Snad by už mělo bejt‘ všechno v cajku. Doufám, že urvu co nejvíc bodů. Uvidíme, děláme pro titul všechno.“

Dnešní Mělice a zítřejší Soběslav však nebudou procházkou růžovým sadem, byť se ve fázi boje o titul se pohybují jen Lukáš Volejník s Janem Klauzem a otec a syn Hutlovi. Jenže Markus Jell a Luca Bauer již dali najevo potenciál jim do duelu promluvit a zvyšovat své vlastní medailové ambice, i když v Chrastné nebyli. Mezi zdatné soupeře patří i Andrej Diviš a Jan Pecina. A konec konců Josef Kreuzberger a Franz Mayerbüchler. Jim se tabulkové body budou počítat od nuly, jenže každý jejich zisk přináší ztrátu poraženému.

„Bude to boj, bude to zajímavý,“ říká Lukáš Volejník při pohledu do startovní listiny. „Je to nabitý a bude to hodně zajímavý. Uděláme pro titul všechno. Už je to jen na mně, nemůžu se vymlouvat, motorka je v cajku. Určitě jim to nenecháme jen tak.“

Pět medailí Lukáše Volejníka v MR družstev:

sezóna: výsledek: kolega v týmu:
2009 bronzová Jan Pecina a Max Niedermaier
2010 zlatá Jan Pecina
2011 stříbrná Jan Pecina
2012 zlatá Jan Pecina
2016 zlatá Vladimír Višváder

 

Rekord může padnout až v březnu

Tři závody mistrovství republiky jednotlivců a čtyři družstev dostávají letošní ledařskou sezónu na úroveň historických rekordů. Sedm závodů se u nás konalo jen v sezónách 1977 a 2011. Po Janu Klatovském budeme v neděli v Soběslavi znát také mistra družstev.

Charly Ebner se v Račicích dostává před Lukáše Volejníka, což byl jedním z faktorů, proč dnes do Mělic přijedou Hutlovi v roli leaderů soutěže
Charly Ebner se v Račicích dostává před Lukáše Volejníka, což byl jedním z faktorů, proč dnes do Mělic přijedou Hutlovi v roli leaderů soutěže

„Seriál byl vypsán na čtyři závody, takže v neděli končí,“ potvrzuje Petr Moravec, že se počet mítinků kolektivního šampionátu nebude navyšovat, byť by nakrásně ještě někdo z pořadatelů projevil zájem. O to více lze litovat nechvalně proslulé causy Nepomuk. Kdyby se však konal, dostaneme se k pětidílnému seriálu.

„Nepomucký problém vznikl před startem šampionátu, takže tam prostor na navýšení závodů byl,“ vysvětluje Petr Moravec. „Ještě v Chrastné jsem měl jenom tři pořadatele a ve hře možná Tábor nebo Chrastnou ale značně na vážkách, proto jsem před začátkem šampionátu nenavrhl vyhlásil pátý nebo další závod, protože byly reálné čtyři. V tuto chvíli už to ani moc nejde. Šampionát jsme vypsali na čtyři podniky. Přiznejme si, že na začátku zimy jsme s těmi sedmi dohromady vypadali tak nějak pohádkově.“

Mezi osečenskými fanoušky
Mezi osečenskými fanoušky

Přitom příští víkend by mohl být ještě led a osečenští pořadatelé spekulovali o pouťáku… „Spíš asi ne,“ mluví jejich jménem Lukáš Volejník. „Budou velký přípravy a v pondělí máme odjíždět do Ruska. Musí nám vydržet technika. Když to ale ještě půjde, spácháme něco v březnu po návratu.“

A tak se již potřetí v historii opakuje rekord sedmi závodů. Letošní rok však může zpochybňovat ty předchozí díky faktu, že na rozdíl od předchozích dvou viděli letos diváci výhradně mistrovské podniky. Takové tvrzení lze akceptovat pro sezónu 2011, avšak pro 1977 již s výhradami. V březnu před šesti lety šlo v Hamru na Jezeře spíše o rozlučky stylem Becher Cupu.

V sedmasedmdesátém však oba pouťáky byly regulérní závody, i když neměly status mistrovství republiky. Pořadatelé z Poličky a Svitav se totiž přihlásili až po sestavení kalendáře a zbyl na ně termín, kdy byla část reprezentantů na mistrovství světa. Pro oba kluby však šlo o šťastný vývoj, protože kdyby se čekalo na únor, dopadli by stejně jako kupříkladu ve Vysoké v Pošumaví, kde se dívali na tající jezero.

Kdo bude komu gratulovat k titulu bude jasné zítra odpoledne v Soběslavi
Kdo bude komu gratulovat k titulu bude jasné zítra odpoledne v Soběslavi

Tehdy však nešlo patovou situaci vyřešit jinak než pouťákem. Dost možná v komisi neseděl nějaký Moravec, jenž by vymyslel soutěž družstev. Klidně mohly být i jiné důvody, které dnes asi nezjistíme, protože si je pamětníci nevybavují. Ale celá naše plochodrážní historie je lemována řadou otazníků a ledy nejsou výjimkou. Kupříkladu stačí vytáhnout otázku, proč Antonín Šváb figuruje v přehledech šampiónů v letech 1968 – 1971. Přitom mistrovství republiky bylo oficiálně vypsáno až v dvaasedmdesátém a v letech 1967 – 1969 se v Československu nekonal jediný závod na ledové dráze.

Rekordní sezóny domácích ledů:

sezóna: typ závodů: lokality: suma závodů:
1977 MR 2.1. Tábor, 9.1. Svratouch, 10.1. Červený Kostelec, 15.1. Poříčí nad Sázavou, 16.1. Vysoký Chlumec 7
2denní seriál 22.1. Polička, 23.1. Svitavy
2011 MR 8.1. Růžená, 9.1. Hamr na Jezeře, 12.2. Hamr na Jezeře 7
MR družstev 30.1. Hamr na Jezeře, 5.2. Mělice, 19.2. Růžená
polooficiální 5.3. Hamr na Jezeře

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Mirek Horáček a Karel Herman