Dnešní Mšeno může řádně zašmodrchat extraligový uzel

Mšeno – 4. srpna
Po krátké červencové pauze startuje dnes druhá polovina letošní extraligy. Situace v tabulce je pořádně zamotaná. Slaný, Pardubice, Praha a Plzeň jsou seřazeny těsně za sebou, přičemž je dohromady dělí pouhé tři body. Pardubice tentokrát stojí. Různé okolnosti dávají tušit, že boj ostatních čtyřech družstev může extraligovou situaci ještě více zašmodrchat.

Jednou z příčin, které dnešní závody nesmírně vyrovnávají, je právě sobotní termín. Je vložen mezi páteční finále polského šampionátu dvojic a nedělní vyvrcholení základní části polské ligy před play-off. Manažeři proto museli oželet některé tamní hvězdy.

S osvědčenou dvojicí polských závodníků nastupují domácí. Vedle Marcina Piekarskeho bude k dispozici také Norbert Kosciuch. Ten je vedle Tomáše Topinky a Adama Vandírka jediným borcem, který pro Mšeno dokázal letos vyhrát rozjížďku. Chybět nebude ani Adam Vandírek. Zbytek domácí sestavy se ovšem na hony liší od jarní části. Vladimíra Višvádera si Mšeno zajistilo teprve v červnu. A Matyáš Hlaváček se po několika trénincích vrátil na ovály teprve minulý týden. Vůbec poprvé v sezoně 2007 nastoupí na start nějakého závodu Jan Jaroš, kterého kouč Antonín Kasper zlomil v neděli v Divišově. Muž, pod jehož taktovkou středočeský klub postoupil z první ligy, však tentokrát bude chybět. Po čtvrtečních zdravotních problémech má naordinován především absolutní klid.

V péči lékařů je také plzeňský šéf Leopold Klíma. V sobotu ho syn vezl na pražskou Grand Prix, jenže na zmoklé dálnici je smetl jiný automobil. Oba dva naštěstí vylezli z vraku jen s potlučeninami. A nejlepším lékem pro Leopolda Klímu je chu šampaňského z posledního extraligového kola ve Slaném. Vidina, že by se triumf jeho týmu mohl opakovat, ho navzdory bolestem přivede dnes do mšenských ochozů.

Zahraniční část plzeňské sestavy se opírá o Andrzeje Huszczu a Daniela Jeleniewského, dvojici Poláků dělajících obrovskou práci pro klub. Česká část je standardní a zvyšuje plzeňské šance. Filip Šitera je na mšenském oválu jako doma a Zdeněk Simota přijede z Anglie náležitě technicky vyzbrojen. Plzeňský šéf vyšel vstříc jeho přání, aby nezačínal závod. A tak místo původně zamýšleného čísla pět bude mít na své vestě sedmičku. Náhradníky budou i dnes Michael Hádek a Jan Holub.

V otázce své sestavy nemohl být příliš vybíravý ani slánský Milan Mach. Termínová kolize s polskými závody mu vzala dost trumfů. By si uvědomuje, že jeho sestava není optimální, boj o udržení průběžného vedení nevzdává.

Jak už je slánským zvykem, do extraligových bojů zasáhnou dva polští závodníci. Dnes to budou našim divákům dobře známí Mariusz Puszakowski a Pawel Staszek. A dál už slánský kouč příliš mnoho prostoru pro improvizaci nemá. Jede prakticky ten, kdo může, ale i tak nebude Slaný snadným oříškem k rozlousknutí. V základní čtyřce bude ještě Martin Málek a junior Petr Babička. Martin Vaculík v roli náhradníka se už několikrát osvědčil jako černý kůň, zatímco Radim Chod bude druhým rezervistou.

Pražský Olymp zápolí v letošní soutěže nejen se soupeři, ale také se smůlou. Tento duel neskončil ve Slaném, kdy Pražanům nezbylo než z třetího místa sledovat rozjezd Plzně se Slaným o vítězství, k němuž jim scházel jediný bod. Ke všemu přišli před týdnem o Richarda Wolffa, který si shodou okolností právě ve Mšeně poranil koleno.

Tým Radomíra Semely bude také dnes jediným, kdo se v boxech domluví výhradně česky. Matěj Kůs se opět objevuje v základní čtveřici. Juniorem však bude Luboš Tomíček. Pražský kouč si uvědomuje, že dnes bude rozhodovat každičký bod. A světový finalista má velké ambice vyhrát juniorskou rozjížďku. V kádru nechybí ani Josef Franc, ani Richard Wolff. Náhradníky budou Pavel Ondrašík a Martin Gavenda.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Antonín Kasper, Mšeno:
Vzhledem ke zdravotní indispozici nebude dnešní závod koučovat. Jiný manažer nebyl prozatím určen.

Leopold Klíma, Plzeň:
„Neměníme vítěznou sestavu. Připraveni jsme dobře. Už se na závod těším. Cíl je poprat se s Olympem, abychom se dostali aspoň na jejich úroveň. Uvidíme, jak se to podaří.“

Milan Mach, Slaný:
„Co nejlepší výsledek. Bude to těžké, nejedeme v optimální sestavě. Chceme co nejvíc bodů.“

Radomír Semela, Praha:
„Zatím neznám sílu Mšena, ale jak jsem se díval na soupisky, tři týmy tam jsou vyrovnané. Budou rozhodovat maličkosti. Bude to vyrovnané, doufám, že se štěstí přikloní k nám.“

Jak v 18:00 nastoupí:

Grepl PDK Mšeno: 1 Norbert Kosciuch, PL
  2 Adam Vandírek
  3 Marcin Piekarski, PL
  4 Jan Jaroš
  17 Vladimír Višváder
  21 Matyáš Hlaváček
 
PK Plzeň: 5 Andrzej Huszcza, PL
  6 Daniel Jeleniewski, PL
  7 Zdeněk Simota
  8 Filip Šitera
  18 Michael Hádek
  22 Jan Holub
 
AK Slaný: 9 Petr Babička
  10 Martin Málek
  11 Pawel Staszek, PL
  12 Mariusz Puszakowski, PL
  19 Martin Vaculík, SK
  23 Radim Chod
 
PSK Olymp Praha: 13 Matěj Kůs
  14 Josef Franc
  15 Luboš Tomíček
  16 Adrian Rymel
  20 Pavel Ondrašík
  24 Martin Gavenda
 
ZP Pardubice: volný los

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Slaný 4 153 13
2. Pardubice 4 127 12
3. Praha 4 135 11
4. Plzeň 4 127 10
5. Mšeno 4 56 4

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)