Česká liga 2008 se vrací ke dvoustupňové soutěži

Praha – 3. srpna
Včerejší zasedání VV SPD přiblížilo opět o výrazný kus podobu ligové soutěže v sezoně 2008. Konečné rozhodnutí má padnout zhruba v polovině září. Pravděpodobná alternativa bude čtyřčlenná extraliga ve stylu světového poháru družstev a otevřená první liga.

Účastníky extraligy 2008 by za těchto okolností měly být Slaný, Pardubice, Praha a Plzeň. Toto je samozřejmě vázáno na rozhodnutí Mšena nepostavit do vyšší soutěže svůj tým. O něm se sice v kuloárech proslýchá, nicméně jeho oficiální verdikt ještě nepadl. Proto je připravena také alternativa B s pěti týmy.

Zřejmě zůstane zachováno pravidlo o dvou cizincích na jeden tým a závod. Jako zahraniční závodník ovšem nebude brán majitel licence AČR, držitel jiné licence však ano. Toto opatření se nejvíce dotkne slánského Martina Vaculíka. Pokud bude mít licenci SMF, zůstanou mu uzavřeny také individuální české šampionáty. Ke všemu se plochodrážní admirálové včera dohodli, že se mítinky českých šampionátů musí konat výhradně na území České republiky.

Své příznivce si na včerejším jednání našel návrh Radomíra Semely. Podle něj se extraliga pojede dle rozpisu užívaném pro světový pohár družstev. Utkání tedy bude mít pětadvacet rozjížděk s možností použití žolíka za dvojnásobný počet bodů.

První liga by naproti tomu měla být otevřenou záležitostí. Může se do ní přihlásit jakýkoliv český tým, přičemž není nastaven žádný limit pro cizince. Po roční přestávce by se na české ovály vrátila dvoustupňová soutěž. Pravidla postupu a sestupu se však musí ještě doladit na základě rozdílného přístupu k zahraničním závodníkům v obou soutěžích.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)