Síto nemá příliš velké díry

Divišov – 27. července
Vzhledem k termínu kolidujícímu s polskou ligou a letošnímu citelnému úbytku závodníků se startovní listina nedělního šampionátu dvojic v Divišově rodila s obtížemi. Chybět budou především slánské výběry, které se v předchozích ročnících umisovaly na medailových postech. Vypadlo i Mšeno, mistr z let 2003 a 2004. Přesto však boj o titul nebude žádnou selankou, protože postupové síto do finálové jízdy nemá příliš velké díry.

Už jen dostat se na jedno ze dvou postupových míst bude v každé skupině ošidné. Týmy do nich byly rozděleny na základě loňského pořadí. Základní klíč poslal první, čtvrtou, pátou, osmou a devátou dvojici do áčka, zatímco druhou, třetí, šestou, sedmou a desátou do béčka.

Pořadí je samozřejmě redukované, což znamená, že v případě letošní neúčasti některého týmu se ostatní posunuly dopředu. Pokud by Praha nebo Pardubice, které posílají do boje dva týmy, měly mít dvojí zastoupení v jedné skupině, došlo by k výměně. A u nováčků rozhodl o nasazení los.

Systém importovaný z Britských ostrovů je při své páté repríze v českém prostředí už dostatečně známý. Základní filozofie jízdy v páru zní, že dva je více než jeden. Proto se v každé jízdě rozdělují body stylem 4 – 3 – 2 a 0. V praxi nemůže dojít k remíze. A navíc, dojedou-li závodníci jednoho týmu na druhém a třetím místě, není jejich konkurentům nic platné ani vítězství jednotlivce.

Drama umocňuje také fakt, že uchazečů o postup do nadstavbové části je v obou skupinách více než dva. V áčku platí za favorita pražský Olymp. Úřadující mistři posílili své vyhlídky nominací Richarda Wolffa, který měl původně být oporou fanouškového HBC & Rarach týmu, k Luboši Tomíčkovi a Adrianu Rymelovi.

Ambicemi nešetří ani Pardubice, které ve složení Marián Jirout a Hynek Štichauer, nastoupily v Divišově už předloni. A ani Filip Šitera s Michaelem Hádkem, leadeři průběžné klasifikace juniorských družstev. Sestavu doplňují Vladimír Višváder s Matyášem Hlaváčkem v barvách Liberce a Jaromír Otruba s Holanďanem Sjoerdem Rozenbergem, privátní nástupci odstoupivšího Mšena.

Rovněž skupina B má na dvě postupová místa více aspirantů. Pražané v ní mají druhý silný pár. Pod hlavičkou Markéty nastupují Josef Franc, Matěj Kůs a Pavel Ondrašík. HBC & Rarach si nakonec ke Zdeňku Simotovi zajistil Poláka Piotra Dyma a na poslední chvíli i Adama Vandírka.

Březolupy staví své odchovance Martina Málka a Martina Gavendu. Miletické SOND PO zase dva Poláky Adriana Szewczykowskeho a Pawla Zmarzlika, které jsme v Čechách viděli při dubnových test matchích. Po boku Pavla Fuksy se v pardubickém druhém týmu nakonec místo Jaroslava Petráka objeví slánský Petr Babička.

Startovní listina:

Skupina A: PSK Olymp Praha 1 Adrian Rymel
    2 Luboš Tomíček
    21 Richard Wolff
 
  ZP Pardubice 3 Marián Jirout
    4 Hynek Štichauer
 
  Liberec 5 Vladimír Višváder
    6 Matyáš Hlaváček
 
  Otruba – Rozenberg 7 Sjoerd Rozenberg, NL
    8 Jaromír Otruba
 
  AK Divišov 9 Filip Šitera
    10 Michael Hádek
 
 
Skupina B: SOND PO Miletice 11 Adrian Szewczykowski, PL
    12 Pawel Zmarzlik, PL
 
  Markéta Praha 13 Josef Franc
    14 Matěj Kůs
    27 Pavel Ondrašík
 
  ZP Pardubice 2 15 Pavel Fuksa
    16 Petr Babička
 
  AK Březolupy 17 Martin Málek
    18 Martin Gavenda
 
  HBC & Rarach Team 19 Zdeněk Simota
    20 Piotr Dym, PL
    30 Adam Vandírek

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)