Hon na Liberec pokračuje v neděli na Slovensku

Žarnovica – 13. července
Úvodní půle českého přeboru družstev se nesla ve znamení vlády libereckého týmu. Severočeský klub, který se na ligové bázi znovu objevil poprvé od roku 1993, triumfoval při slánské ouvertuře i na své dráze pod majestátním Ještědem. V dalších dvou kolech ovšem musel z druhého místa vzhlížet k úspěšnějšímu družstvu. V Březolupech to byl Slaný, ve Svitavách Březolupy. Konzistentní výkony však Liberec udržely na čele průběžné tabulky. Jeho náskok je výrazný, leč se čtyřmi koly do konce nikoliv nepřekonatelný. Za těchto okolností pokračuje šampionát v neděli ve slovenské Žarnovici.


Vzhledem k termínovým kolizím budou muset diváci oželet několik obligátních jmen. Nejcitelnější ztrátou pro žarnovické publikum se dozajista stane absence Martina Vaculíka. Slovenský junior se nestačí vrátit z lotyšského Daugavpilsu, kde se popere o postup do finále evropských devatenáctek. Ze stejného důvodu neuvidíme ani Matěje Kůse, ani Pavla Fuksu. Při úvodním závodě mezinárodního MACEC Cupu v Krosně se z účastníků šampionátu tříčlenných týmů objeví pouze Jaromír Otruba a Dominik Jech. Slovensko nebude v Krosně zastoupeno vůbec. Když nevyšla žarnovická iniciativa s přeložením závodu na sobotu, jak Vladimír Višváder, tak Rastislav Bandzi dali přednost své účasti v Žarnovici.

I bez Matěje Kůse nenechává Liberec vůbec nic náhodě. Vedle Vladimíra Višvádera, který právě v Žarnovici takřka před dvaceti lety podnikal své první plochodrážní krůčky, nastoupí Filip Šitera. Ten se na Slovensku zastaví cestou z Tarnowa, kde ho dnes a zítra čekají dva závody se slánským střediskem mládeže. Vůbec poprvé se v šampionátu představí Pavel Ondrašík, který se zkraje měsíce vrátil na ovály po rekonvalescenci zlomené klíční kosti. František Liebezeit bude vše jistit z pozice jezdícího náhradníka.

By liberecká sestava vypadá opticky velice silně, soupeři nebudou souhlasit s jejím označením za favorita číslo jedna. Především Březolupy, které jedou v Žarnovici svůj domácí podnik, by rády ze severočeského náskoku ukrojily další pořádný krajíc. Trio Martin Gavenda, Adam Vandírek a Martin Málek působí nesmírně konzistentním dojmem. Miloš Plzák bude mít v záloze ještě Rastislava Bandziho.

Slaný se bude opírat především o ostříleného Richarda Wolffa. Mladíci Petr Babička a Radim Chod si velikánský žarnovický ovál otestovali už minulý měsíc při juniorských družstvech. Cestu na stupně vítězů by si dozajista rádi zopakovali i v neděli. Do popředí výsledkové listiny má ovšem šanci zasáhnout i pardubický tým, by i on bude mít jen tři členy. Junior Hynek Štichauer bude tentokrát mít výhradně seniorskou společnost, protože po jeho boku nastoupí Jaroslav Petrák a Roman Andrusiv.

Jak v neděli nastoupí:

Březolupy Martin Málek, Adam Vandírek, Martin Gavenda, Rastislav Bandzi
Pardubice Hynek Štichauer, Jaroslav Petrák, Roman Andrusiv
Slaný Richard Wolff, Petr Babička, Radim Chod
Liberec Vladimír Višváder, Filip Šitera, Pavel Ondrašík, res František Liebezeit

Aktuální tabulka po čtvrtém kole:

  malé body velké body
1. Liberec 115 14
2. Březolupy 111 11
3. Slaný 93 10
4. Pardubice 87 5

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Antonín Škach