Středa přinesla rozuzlení

Prostřední den tohoto týdne přinesl jistou formu úlevy pro motocyklové novináře a další odbor hlasující v anketě o Zlatá řidítka. Její jedenáctý ročník pořádá tradičně agentura Sport-Press a má za cíl určit nejlepšího českého motocyklového závodníka. Celá akce má ovšem dva háčky. Za prvé česká závodní motocyklová scéna zažila povedenou sezónu. A za druhé obodovat šest závodníků dle klíče od deseti do jediného bodu musí respondenti v jedné společné kategorii napříč spektrem všech disciplín motocyklového sportu.

 

Václav Milík se v září v Rybniku stal vicemistrem Evropy
Václav Milík se v září v Rybniku stal vicemistrem Evropy

Vybrat šest nejlepších a být přitom vpravdě objektivní je proto takřka nadlidský úkol. A kdo ho vzal zodpovědně, dozajista musel využít nabídnutý čas až do středeční uzávěrky beze zbytku. Silničář Jakub Kornfeil prožil povedený rok v Moto3 zakončený osmým místem. Český tým se po letech vrátil s medailemi v šestidenní a na stupně vítězů se Češi postavili i v Supermotu národů a sajdkárkrosu evropských zemí.

Eduard Krčmář je juniorským vicemistrem Evropy
Eduard Krčmář je juniorským vicemistrem Evropy

Vezmeme-li v potaz medailová umístění v šampionátech světa a Evropy, zjistíme, že počet závodníků, výrazně přesahuje šest přidělených příček. A plochá dráha v tomto směru rozhodně není popelkou. Václav Milík je vicemistrem Evropy jednotlivců, Eduard Krčmář mezi juniory, přičemž oba dosáhli svých titulů v souboji s borci, kteří jsou špičkami celé planety.

To ostatně platí i pro Jana Kvěcha a Filipa Šifaldu, kteří v nezapomenutelné finálové jízdě v Divišově dovedli tovární stopětadvacítky Shupa na pódium v evropském poháru stopětadvacítek. Vpravdě historický světový úspěch zaznamenal nároďák ve složení Josef Franc, Hynek Štichauer, Martin Málek a Michal Škurla, který pod taktovkou Milana Špinky v Mariánských Lázních prvně v historii dosáhnul na bronzové medaile.

9Předchozích deset ročníků ankety Zlatá řidítka ukázalo mimo jiné, že plochodrážníci navzdory pozoruhodným výsledkům ve své kategorii přece jen stojí poněkud na okraji zájmu motoristických žurnalistů. Pokud okolnosti letošního ročníku staví objektivnost hlasování na roveň složitého filozofického problému, proč nevyužít tradiční hlas magazínu speedwayA-Z k pomoci plochodrážníkům?

Jan Kvěch a Filip Šifalda vybojovali stupně vítězů v evropském poháru stopětadvacítek
Jan Kvěch a Filip Šifalda vybojovali stupně vítězů v evropském poháru stopětadvacítek

Ostatně každý medailista v kterémkomkoliv světovém či evropském motoristickém šampionátu nedostává rozhodně ani ždibeček pozornosti jako jakýkoliv zástupce olympijských sportů.

Bronzový dlouhodrážní nároďák v Mariánských Lázních
Bronzový dlouhodrážní nároďák v Mariánských Lázních

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Mirek Horáček, Jiřina Šifaldová a tiskový servis FIM Europe