Také plochodrážní fanoušek si v Lysé nad Labem musel přijít na své

Lysá nad Labem – 13. listopadu
Možná to znáte. Čím je akce bliž a dostupnější, tím víc odkládáte její návštěvu. Půjdu za rok, letos toho bylo hodně, není to správné počasí, zrovna se mi nechce z domova. Tak jsem několik ročníků podzimní výstavy Rychlá kola v Lysé nad Labem vynechal. Letos jsem se tam nakonec vypravil. Vždyť je to pár desítek kilometrů po dálnici.

 

Hosteska od ploché dráhy

Dostali jsme se na místě a zaparkovali hned u výstavišti naprosto hladce. V sobotu kolem desáté na výstavě už bylo velice živo, nikoliv narváno. V první z dvou hal byly zastoupené převážně automobilky se svým prodejním programem. Jediným závodním strojem byl automobil Subaru, který se účastnil slavné dálkové Rallye Carrera Panamericana a především lákal na stánek mateřské fabriky. Byl ale vcelku dostupný, dalo se nahlédnout dovnitř a pohled na ten poněkud starší speciál rozhodně stal za to.

9

Dále tam byla Škoda, KIA, Citroen, par stánku obchodníků ale taky presentace Dopravní Policie a Českých drah. Policie ukázala krom jiného civilní auto vybavené pro silniční kontroly a pár policejných vozů a motorek.

8

ČD propagovaly jak jinak jízdu na železnici, a nebylo mi hned jasné, zda poslaní výstavy bylo něco jako auta a motorky používejte jen k závoděni, od dopravy jsme tady my anebo něco zcela jiného. Každopádně rozdávaly dětem balonky a to se počítá.

Na cestě do další haly, v uličce, která je odděluje, byla zaparkovaná asi desítka upravených sporťáků. Tunning určitě má své skalní příznivce a proč ne? V anketě jste mohli odevzdat hlas tomu, který se nejvíce líbil a pokračovat dal.

Druhá hala nabízela už jen zavodní speciály na dvou a čtyřech kolech. S malou výjimkou – dvě sajdkáry měly kola tři. Ta zajímavější navíc je pohaněna plochodrážním motorem od Jawy, upoutala mou pozornost mnohem více. Fotka z druhé strany, kde je motor vidět mnohem lepe, se mi pochopitelně nepovedla.

7

Z aut nešlo přehlednout krásnou Škodu 130 RS…

5…ani krásku u závodního Seatu Petra Fulína lákající na svezeni se na Autodromu v Mostě.

9

V Mostě je krásné svezení za dostupné ceny na dvou i na čtyřech kolech. O hostesce akorát vím, že se jmenuje Mirka a občas se objeví i na ploché draze, třeba v Divišově.

5

Konečně motorky

Pro mě hlavní atrakci byly ale motorky. Osamoceně byl vystaven veterán Suzuki z Dakaru.

4

Nostalgicky jsem zavzpomínal na dobu týmu sponzorovaných tabákovými giganty. Podíval jsem se, aniž by mě ministerstvo zdravotnictví varovalo před nikotinovou neřestí a pokračoval jsme dál. Mezí ostatní motorky byly k vidění stroje pro trial, motokros a enduro, všechny velice krásné. Nejlepší prezentace měl ale Michal Indi Dokoupil a Veronika Hankocyová.

9

Indi Dokoupil jezdí ty nejnáročnější klasické silniční závody motocyklů. Mnohokrát se účastnil slavné Tourist Trophy na ostrově Man a v Lysé nad Labem byla k vidění jedna z trofejí tohoto závodu.

9

Nakonec plochodrážní závody

K výstavě Rychlá kola patří demonstrace na venkovní ploše výstaviště. Omezený prostor dovoluje účast především motokrosařů, trialů, ale i plochodrážníků. Byl k vidění také Go-kart, který taktéž nepotřebuje velkou plochu, aby jezdec předvedl své umění.

4

Plochá dráha byla zastoupena slabšími stopětadvacítkami. Málo místo na improvizovaném závodišti nedovolovalo účast silnějších strojů a tak pod pohledem Zdeňka Schneiderwinda do skluzu dostávala své stroje trojice mladých jezdců. Nasazení bylo maximální a zájem publika vážný.

5

Jak už informoval magazín speedwayA-Z v Lysé nad Labem byla k vidění jak Jawa, tak i česká plochá dráha obecně. Diváci spatřili celou produkci divišovské značky od dvěstěpadesátek po ledové stroje a plochodrážní speciály pro dlouhé a klasické tratě.

5

Pořadatelé pražské Speedway Grand Prix navíc představili hlavní závod sezony 2017, který se pojede v sobotu 10. června. K vidění byla autentická motorka i s figurínou mladého veterána Josefa France. Stala se objektem vděčného zájmu také pro Václava Milíka.

8

Výstaviště se stalo dějištěm také řady autogramiád. Výstava Rychlá kola je akce na konec sezóny, která krom jiného dává příležitost rekapitulace úspěchů a poděkování sponzorům. Je to příležitost pro fanoušky setkat se se závodníky a popovídat si s nimi. Plochá dráha měla to nejlepší zastoupení, a to po oba dny výstavy.

7

Byli přítomní členové bronzového týmu z letošního mistrovství světa družstev na dlouhé ploché dráze Josef Franc, Hynek Štichauer, Michal Škurla a trenér Milan Špinka. Nechyběl ani momentálně nejlepší závodník na ploché draze Václav Milik. Nálada byla ta nejlepší možná a za rok určitě se rad pojedu znova podívat.

4

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Kiril Ianatchkov

9