Bratři Drymlové jdou dál

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 23. června
Včera v podvečer bylo na pořadu jedno z kvalifikačních kol mistrovství světa pro účast seriálu Grand Prix 2008. Pořadatelství bylo přiděleno do Mšena u Mělníka u příležitosti oslav takřka nepřetržitého trvání padesáti let ploché dráhy v tomto městě. České barvy hájili úřadující mistr republiky Adrian Rymel a pardubičtí bratři Lukáš a Aleš Drymlovi. Ti také našli cestu do dalšího kola.

Adrian Rymel, který se na dráhu vracel po těžkém zranění způsobeném v polské lize a umocněné dalším lehčím pádem při úterním tréninku, do závodu vstoupil podle vlastních slov nad očekávání. Po dvoubodovém přípisu další svou jízdu dokonce vyhrál. Poté se vše otočilo v jeho neprospěch. Horší startovní pozice snad i únava a ke všemu nebezpečně vypadající pád ve třinácté jízdě vzaly za své. „Poslal mě do mantinelu,“ stěžoval si na Lukáše Drymla. „Nešlo s tím už nic dělat.“ Celkově Adrian Rymel vybojoval šest bodů a do dalších bojů nepostoupil.

Aleš Dryml na velice kvalitní připravené dráze předváděl přesvědčivé výsledky a k radosti domácích fandů za jedenáct bodů vybojoval postup a bronzovou medaili. Nejdramatičtější představení se šastným koncem předvedl třetí český jezdec Lukáš Dryml. Ihned ve své úvodní rozjížďce po předjetí Rusa Renata Gafurova neudržel svůj stroj na dráze a narazil do mantinelu.

„Trošku jsem to zkurvil,“ ulevil si Lukáš Dryml. „Gafurov jel od prken až na trávu a udělal myšku. Udržel jsem se u lajny. Byly tam měkký místa. Strkalo to, ale narovnalo mě to dřív, než jsem si myslel. A šel jsem do prken.“

Při nebezpečně vypadajícím pádu se naštěstí vše obešlo bez vážnější újmy na zdraví a český reprezentant mohl pokračovat v dalších bojích. V následujícím průběhu závodu Lukáš Dryml zabojoval a na svůj účet připsal osm bodů. Další obrovský kus smůly český jezdec měl ve své závěrečné rozjížďce, kde opět z první pozice se ocitl na dráze kvůli technické závadě svého stroje. „Motor,“ rozhodil bezmocně rukama cestou ke svému boxu.

Po základním rozpisu s dvaceti jízdami se Lukáš Dryml dělil o sedmé až deváté místo s dvěma Brity Danielem Kingem a Levisem Bridgerem s osmi body. O posledním postupujícím a jednom náhradníkovi musela rozhodnout dodatková jízda. Do ní si Lukáš Dryml půjčil stroj svého bratra Aleše. Po přesvědčivém výkonu, kdy ve druhém kole český jezdec ujal vedení, už bezpečně svoji pozici uhájil.

Po projetí cílem se o svoji radost mohl podělit s velice slušně zaplněnými ochozy domácích fanoušků. Post náhradníka pro semifinále zbyl pro Lewise Bridgera. Celkovým vítězem se stal juniorský mistr světa a mistr Evropy Polák Krzysztof Kasprzak, který neztratil ani jeden bod. Na druhém místě skončil se třinácti body ruský reprezentant Renat Gafurov.

Sedmičku postupujících doplnili překvapivě Slovinec Izak Šantej, Němec Tobias Kroner a stálý účastník letošního Grand Prix Jaroslaw Hampel. Obě semifinále jsou na pořadu 7. a 8. července v italském Lonigu a slovinské Lublani.

Hlasy z depa
„Dobrý, jsem určitě rád, můj cíl byl do sedmýho místa,“ hodnotil Aleš Dryml závod exkluzivně pro speedwayA-Z. „Dopadlo to, jsem spokojenej.“ Zatímco on se vyhnul veškerým stresům, prožíval drama svého bratra. „Brácha dělal show pro lidi,“ komentoval situaci. „Na rozjezd jsem mu půjčil svou motorku. Já bych na jeho nechtěl jet (smích). Moje byla pohodová, takže jsem mu ji půjčil s klidným svědomím.“ Do Grand Prix 2008 ovšem přece jen vede ještě dlouhá cesta. „Potřebovali bychom trochu víc štěstí,“ povzdechl si Aleš Dryml. „Loni jsem byl v Grand Finále ve Vetlandě, teď se dostat do Vojensu. Bude to těžký, v devětadevadesátým jsem tam byl druhej v juniorech, ale od tý doby jsem tam nejel. Není to úplně tip op dráha, uvidím. Překvapení se dějou…“

„Nikdy nic nevzdám,“ nešetřil Lukáš Dryml odhodláním při svém komentáři nad dramatickým průběhem závodu v jeho podání. „Bylo to buď a nebo. Měl jsem pád, to byla moje chyba, a defekt, jeden bod jsem ztratil regulérně, ale jinak mě nikdo neporazil.“ Vítězně protnul metu také v dodatkové jízdě, v níž mu zpočátku ukazoval výfuk Lewis Bridger. „Už jsem neměl na čem jet,“ vysvětloval pardubický závodník svůj pomalejší start. „Vzal jsem si bráchovu motorku a ta byla jinak nastavená. Dráha byla trošku rozsekaná, ale jinak dobrý, rád tady jezdím. Jsem šastnej. A zdravej a kvalifikovanej!“ Podobné věty by si čeští fanoušci dozajista z jeho úst vyslechli také po dalších kolech šampionátu. „To je daleko,“ nechtěl se Lukáš Dryml pouštět do dalších spekulací. „Ani nevím, kam jsem postoupil. Dám do toho ale všechno jako dneska.“

„Děkuji týmu za snažení, ale udělali chybu, že si vybrali mě,“ žertoval Adrian Rymel, aby záhy zesmutněl. „Postoupit se tady dalo. Po dvou jízdách jsem měl pět bodů. To jsem nečekal. Všem svítily očička. Jenže pak jsem to nechytil. Pár zkurvených startů a zero, zero, jedno.“ Nicméně dobrou zprávou je, že úřadující mistr republiky je už po svém zranění fit. „Zdravotně je to super, nemůže to bejt lepší,“ pochvaloval si. „Jestli bude třeba a budou mě chtít, pojede ve středu extraligu. Já bych si radši dával týden do kupy, ale jsem závodník.“

1. Krzysztof Kasprzak, PL 3 3 3 3 3 15
2. Renat Gafurov, RUS 3 3 2 2 3 13
3. Aleš Dryml, CZ 3 2 1 3 2 11
4. Tobias Kroner, D 2 2 1 2 3 10
5. Izak Šantej, SLO X 3 3 3 0 9
6. Jaroslaw Hampel, PL 3 E 2 2 2 9
7. Lukáš Dryml, CZ X 2 3 3 F 8+3
8. Lewis Bridger, GB 2 2 2 1 1 8+2
9. Daniel King, GB 2 1 3 1 1 8+1
10. Adrian Rymel, CZ 2 3 0 0 1 6
11. Martin Vaculík, SK 1 0 0 2 3 6
12. Thomas Stange, D 0 1 2 1 2 6
13. Hynek Štichauer, CZ (res) 1 2 3
14. Henk Bos, NL 0 1 1 0 1 3
15. Fritz Wallner, A 1 1 R 1 E 3
16. Kaj de Jong, NL 1 0 0 0 0 1
17. Manuel Hauzinger, A E 0 – – – 0
18. Richard Wolff, CZ (res) 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)