Lubomír Vozár si cestami na pódium musel prošoupat podrážky

Praha – 5. listopadu
V sobotu úderem osmnácté hodiny začalo v budově Autoklubu v pražské Opletalově ulici vyhlášení mistrů republiky v motocyklových sportech. Klasicky se po přivítání hlavních představitelů AČR a představení sponzorů začalo sportovní mototuristikou. Pokračovalo se trialem, a poté přišla na řadu plochá dráha.

 

Útok na raut prodloužil přestávku

Milan Špinka zastupoval Petra Moravce
Milan Špinka zastupoval Petra Moravce

Předsedu SPD Petra Moravce, který byl v Římě na jednání plochodrážní komise FIM Europe, jeden z nejpovolanějších, mistr světa z roku 1974 Milan Špinka. Největším odběratelem pohárů měl být Václav Milík. Jenže se omluvil kvůli zdravotním důvodům. Celý večer tak za něho přebíral ocenění pardubický kouč Lubomír Vozár.

Až po vyhlášení juniorských šampionátů dorazil Patrik Mikel. Nezdržel se kocháním krás podvečerní Prahy, ale uvázl v koloně. Přiběhl až při představování endura a svůj pohár za titul v devatenáctkách převzal v tichosti od Milana Špinky.

Lubomír Vozár si mohl nohy uběhat
Lubomír Vozár si mohl nohy uběhat

Na pódiu nechyběli oba mistři stopětadvacítek, Petr Chlupáč a Filip Šifalda. Vedle Václava Milíka scházeli z extraligového družstva také Tomáš Suchánek a Krystian Pieszczek. Následovali ledaři, ve dvojících Lukáš Volejník a Vladimír Višváder a k nim přibyl mistr jednotlivců Andrej Diviš.

Lubomír Vozár přebíral pohár za dvojice opět sám. Pohár pro šampióna na dlouhé dráze zůstal na svém místě. Konferenciér sice vyřkl jméno Stephana Katta, ale nic se nedělo. A tak si Němec odveze pohár zřejmě až při některém podniku v Mariánských Lázních.

Všichni přítomní mistři republiky na klasických drahách s Lubomírem Vozárem
Všichni přítomní mistři republiky na klasických drahách s Lubomírem Vozárem

Zato juniorští mistři dvojic z pražské Markéty byli přítomni a mohli si vychutnat ovace osobně. Stejně tak Pavel Balšínek ve flattrackové kategorii Classic, zatímco místo Emanuela Marzotta dorazil na pódium Pavol Pučko.

Ledaři Lukáš Volejník, Vladimír Višváder a Andrej Diviš
Ledaři Lukáš Volejník, Vladimír Višváder a Andrej Diviš

Po vyhlášení mistrů v dalších kategoriích oznámil moderátor večera Karel Březina malinkou pětiminutovou pauzu na oddech. A to neměl dělat, protože hladové krky se vrhly na zatím přikrytý raut v celofánu, který si návštěvníci rádi dali mimo talíře a začali zobat tyto pochutiny. Až po třech výzvách od moderátora, sekretáře i Romana Ječmínka se lidi začali pomalu trousit zpět do sálu.

 

Josef Franc píchnul

Patrik Mikel měl zpoždění
Patrik Mikel měl zpoždění

To už se začali vyhlašovat borci, kteří v šampionátech světa a Evropy skončili do třetího místa. Za evropské stopětadvacítky si za třetí místo vyzvedl cenu Filip Šifalda a za první Jan Kvěch. Lubomír Vozár opět přebíral pohár místo Václava Milíka za vicemistra Evropy, ale druhý junior starého kontinentu Eduard Krčmář nechyběl.

Pavel Balšínek a Pavol Pučko, jenž zastupoval Emanuela Marzotta
Pavel Balšínek a Pavol Pučko, jenž zastupoval Emanuela Marzotta

Na to si dali plochodrážníci malý oddych, než přišlo na řadu vyhlášení mistrovství světa do třetího místa. Jako prvním předal poháry president AČR Roman Ječmínek členům bronzového dlouhodrážního družstva. Josef Franc se musel omluvit, protože cestou píchnul pneumatiku, ale ostatní jej zastoupili včetně manažera Milana Špinky.

Po ukončení vyhlášení se všichni odebrali rautu, již rozjedenému po předešlém nájezdu nenasytných kobylek hladových kobylek. Pivo a víno jistě nesměly chybět, někteří debatovali o již minulé sezoně, jiní, aby vydrželi přes půlnoc, si dali i pár dobrých káv. Nastala hodinu duchů a poslední návštěvníci se spokojeni rozjížděli do svých domovů.

Ani při vyhlašování evropských soutěží nechyběl Lubomír Vozár na pódiu - spolu s Filipem Šifaldou, Eduardem Krčmářem a Janem Kvěchem
Ani při vyhlašování evropských soutěží nechyběl Lubomír Vozár na pódiu – spolu s Filipem Šifaldou, Eduardem Krčmářem a Janem Kvěchem

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)

Zdeněk Holub se dostal do sestavy dlouhodrážního nároďáku vinou píchlé pneumatiky Josefa France
Zdeněk Holub se dostal do sestavy dlouhodrážního nároďáku vinou píchlé pneumatiky Josefa France