Andreas Jonsson rozčílil Dány

Kodaň – 9. června
Švéd Andreas Jonsson zaskočil třicetitisícový dav na kodaňském stadiónu PARKEN, když pro sebe urval vítězství v dánské velké ceně, zatímco domácí favorité Nicki Pedersen a Hans N. Andersen skončili vzadu. Vítězný závodník přitom nastupoval do nadstavbové části s nejmenším počtem bodů. Kvůli své kontroverzní semifinálové kolizi s Hansem N. Andersenem si místo ovací vysloužil na stupních vítězů ohlušující pískot.

Shodou okolností byl právě na tomto stadiónu předčasně ukončen fotbalový zápas evropského šampionátu mezi Dánskem a Švédskem. Dánští fanoušci totiž vtrhli na hřiště, aby napadli rozhodčího, který nařídil penaltu.

Nyní se zdálo, že Hans N. Andersen má finálové místo jisté, když jeho semifinále bylo zastaveno kvůli pádu Antonio Lindbäcka. Při repete neudělal Nicki Pedersen žádnou chybu. Jeho krajan se usadil za jeho zády, až do chvíle, kdy zezadu přilétl Andreas Jonsson a přibil ho na mantinel.

Po úvodní části to vypadalo, že Leigh Adams vyhraje druhou Grand Prix v řadě. V základní části nepoznal hořkost porážky a stejně tak si počínal ve svém semifinále. Do karet mu hrála i první volba finálové dráhy.

„Zkazil jsem start,“ připustil na tiskové konferenci. „Trošku jsem se pohnul a rozhodčí mě nachytal. Andreas měl dobrý start, zavřel mě a bylo to.“

Před Leighem Adamsem nakonec byl i Nicki Pedersen. Při svém prvním vystoupení se dotknul pásky. Nakonec se přece jen probil do semifinále a jeho finálové umístění ho podrželo na čele průběžné klasifikace s třináctibodovým náskokem na Leigha Adamse. Ten se stal prvním závodníkem, který inkasoval více bodů než vítěz.

1. Andreas Jonsson, S 16
2. Nicki Pedersen, DK 16
3. Leigh Adams, AUS 18
4. Tomasz Gollob, PL 11
5. Hans N. Andersen, DK 12
6. Kenneth Bjerre, DK 10
7. Jason Crump, AUS 9
8. Antonio Lindbäck, S 9
9. Greg Hancock, USA 7
10. Jaroslaw Hampel, PL 7
11. Scott Nicholls, GB 7
12. Rune Holta, PL 5
13. Bjarne Pedersen, DK 5
14. Chris Harris, GB 5
15. Wieslaw Jagus, PL 3
16. Morten Risager, DK 2
17. Matej Žagar, SLO 1
18. Jesper B. Jensen, DK 0

Průběžný stav šampionátu:

N.Pedersen 74, L.Adams 61, H.Andersen 54, G.Hancock 50,
J.Crump 38, C.Harris 36, A.Jonsson 33, T.Gollob 33, W.Jagus 29, J.Hampel 26,
R.Holta 22, S.Nicholls 21, B.Pedersen 21, M.Žagar 20, A.Lindbäck
15.