Souboj vítězů ozdobí dnešní závod

Pardubice – 8. června
Slaný zatím v letošní extralize neprohrál. Když si při posledním kole ve Mšeně vybral volný los, dostaly se na nejvyšší stupeň Pardubice. Východočeský celek chce uspět také dnes, kdy naše ligová soutěž zavítá na jejich stadion do Svítkova. Slaný však dobře vnímá hodnotu každého bodu a nerad by odkládal aureolu permanentně vítězícího družstva. Na přímý televizní přenos se ovšem notně posílily také Plzeň a Mšeno.

Zlatá přilba naposledy vyhrála závod před svým domácím publikem 7. září 2005. Loni na jaře ji z nejvyššího stupně sestřelil pražský Olymp. A podzimní odveta skončila pohromou, protože pardubický koník vůbec na stupně vítězů nevyskočil.

Nicméně loňský podzim dobou dávno minulou. Pardubičtí závodníci mají ještě v živé paměti chu šampaňského ze Mšena. Bublinkovou sprchu by si rádi dopřáli i dnes. Ve svém středu mají opět bratry Aleše a Lukáše Drymlovy, kteří právě ve Mšeně zaveleli k pardubické ofenzívě. V sestavě by se konečně měl objevit také Slovinec Matej Ferjan, který se tentokrát prozatím ještě neomluvil. Juniorem bude Hynek Štichauer a klasické rozložení sil podtrhují Marián Jirout a Pavel Fuksa na náhradnických postech.

V rozporuplném rozpoložení se nachází Slaný. Po předčasně ukončených kariérách Miroslava Fencla a Patrika Linharta a koncentraci Jiřího Štancla na Britské ostrovy je vlastně jezdecké obsazení předem danou záležitostí. Milan Mach může víceméně manévrovat pouze alternací svých polských hvězd.

Jenže podcenit úřadující mistry kvůli jejich personální krizi by bylo neodpustitelnou chybou. Kombinace dvojice polských suverénů s Martinem Vaculíkem zaskakujícím za českého juniora a dalším pravidelně bodujícím závodníkem v základní čtyřce prozatím letos slavila pokaždé úspěch. Navíc Milan Mach bude mít k dispozici také dnes Sebastiana Ulamka a vůbec nejvíc produktivního jezdce letošní extraligy Adriana Miedzinského. Martina Vaculíka, který v neděli dominoval předčasně ukončenému pouáku v Rzeszowě, by nepovolal jedině blázen. Místo juniora obsadí opět Petr Babička. Martin Málek oblékne slánskou extraligovou vestu poprvé letos, Radim Chod ve své kariéře.

Plzeň v letošním ročníku prozatím dostává jednu studenou sprchu za druhou. Poslední místo na Borech by čekal jen největší škarohlíd. Stejně tak ve Mšeně mířil západočeský tým rozhodně výše. A nebýt nulového debaklu Roberta Mikolajczaka, není vyloučeno, že by tam skutečně skončil.

Do Pardubic přijede plzeňský tým s posilou jako hrom. Konečně klaplo angažmá Grzegorze Walaska. Někdejší stálý účastník cyklu velkých cen se ve středu blýsknul triumfem v polské Zlaté přilbě v Bydhošti. Druhým cizincem sestavy Bořivoje Hádka se stane Daniel Jeleniewski, jenž se už osvědčil při domácím klání. Filip Šitera a Zdeněk Simota jsou neodmyslitelnou součástí hlavní čtyřky, stejně jako Michael Hádek a Jan Holub v úlohách náhradníků.

Hovoříme-li o letošní plochodrážní sezoně stále častěji jako o roce personálních krizí, může Mšeno posloužit jako nejpádnější důkaz. Z různých důvodů zůstal z družstva suveréna loňské první ligy prakticky pouze Jakub Hejral. Antonín Kasper však nehází flintu do žita. Tomáš Topinka se sice dnes nemůže uvolnit ze svých závazků v Premier League, přesto staronový nováček posílil.

Do jeho sestavy se vrací Adam Vandírek. Mšeno mělo zájem rovněž o jednorázovou výpůjčku Richarda Wolffa. Toho ovšem pražský šéf Petr Ondrašík gentlemansky neuvolnil s ohledem na jeho předchozí slánské angažmá. Antonín Kasper tím pádem zvolil strategii silné základní čtyřky s případným nasazení taktických rezerv. Vedle Adama Vandírka s juniorskou patnáctkou a Jakuba Hejrala se v ní objeví také Marcin Piekarski a vůbec poprvé Laszlo Szatmari. Maďar, který zamíří z Pardubic rovnou na kvalifikaci SWC v Lonigu, se do české extraligy vrací takřka po osmi letech. Mšenskými náhradníky dnes budou Jaromír Otruba a Dominik Jech.

Klubové ambice z manažerského křesla:
František Kalina, Pardubice:
„Jako odstupující kouč mohu říct to, co bylo. Jestli se to změní, nevím. Ambice byly doma vyhrát. Na stadionu budou představitelé města. A podle toho vypadá sestava. Chceme také vykročit na nejlepší pozici do druhé poloviny soutěže, když teď budeme dva závody stát.“

Milan Mach, Slaný:
„Jsme mistři. A proto jedeme bojovat o přední umístění. Bude to těžké, protože nejsme sami, kdo bude chtít vyhrát.“

Leopold Klíma, Plzeň:
„Potřebovali bychom už být na bedně. A měli bychom tam skončit. Chceme se pokusit o druhé místo. Sestava je na to připravena, když nás někdo nezklame. Doma jsme byli poslední, minule ve Mšeně třetí, tak teď je na řadě opravdu to druhé místo…“

Antonín Kasper, Mšeno:
„Chci, aby všichni jeli naplno. Uvidíme podle sestav ostatních. Do Pardubic ale jedeme, abychom uspěli. Důležité je, co kdo udělá. Pokud zatáhnou, mohlo by dopadnout, že bychom se zbavili toho čtvrtého místa.“

Jak v 17:00 nastoupí:

ZP Pardubice 1 Aleš Dryml
  2 Hynek Štichauer
  3 Lukáš Dryml
  4 Matej Ferjan, SLO
  17 Marián Jirout
  21 Pavel Fuksa
 
AK Slaný 5 Sebastian Ulamek, PL
  6 Adrian Miedzinski, PL
  7 Martin Málek
  8 Petr Babička
  18 Martin Vaculík, SK
  22 Radim Chod
 
PK Plzeň 9 Filip Šitera
  10 Grzegorz Walasek, PL
  11 Daniel Jeleniewski, PL
  12 Zdeněk Simota
  19 Michael Hádek
  23 Jan Holub
 
Grepl PDK Mšeno 13 Laszlo Szatmari, H
  14 Marcin Piekarski, PL
  15 Adam Vandírek
  16 Jakub Hejral
  20 Jaromír Otruba
  24 Dominik Jech
 
PSK Olymp Praha volný los

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Praha 3 97 9
2. Pardubice 3 87 8
3. Slaný 2 79 8
4. Plzeň 2 51 3
5. Mšeno 2 44 2

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)