Juniorská družstva hledají chlup na dlani

Slaný – 24. května
Už zítra ve Slaném začíná domácí šampionát juniorských družstev. Po silných letech, kdy nebylo problém naplnit startovní listinu, připomíná úsilí některých klubů pověstné hledání chlup na dlani. VV SPD sice mírně pozměnil pravidla, aby se závod dal odjet se dvěma jezdci, i tak může vyvstat problém s naplněním startovní listiny. Naproti tomu stopětadvacítkářů, jejichž šampionát bude juniorská družstva už tradičně doprovázet, je až až.

Vzhledem k absenci pražské Markéty, která se plně soustředí na druhou polskou ligu, se do letošního šampionátu přihlásilo jen pět týmů. Tím pádem nešlo použít stávající rozpis dvojic. Vznikla formule podobná tříčlenným družstvům. Dva závodníci startují šestkrát, jeden čtyřikrát.

Ovšem toto by generačně slabší ročníky nebyly schopny naplnit. Proto řídící orgán upravil pravidla, že jezdec může dvakrát zaskočit za svého kolegu. I dvoučlenné družstvo tak mlže absolvovat závod beze ztrát.

Šlo o prozíravé rozhodnutí, protože zřejmě pouze dva týmy zítra nastoupí ve třech. Plzeň budou reprezentovat potomci slavných závodníků minulosti Filip Šitera, Michael Hádek a Jan Holub. Žarnovica bude mít Martina Gavendu, Dominika Jecha a Rastislava Bandziho.

Ovšem Slaný a Pardubice mohou počítat jen se dvěma jezdci. Martin Vaculík tentokrát vynechává, aby se připravil na nedělní duel svého Krosna s pražskou Markétou. Při zranění Radima Choda zbývají Petr Babička a Michal Dudek. Hynek Štichauer chtěl původně zůstat doma a učit se na maturitu, avšak nakonec asi vyhoví přání klubu.

Největší potíže má Mšeno, které do soutěže šlo jen kvůli svému loňskému titulu. Věroslav Kollert je ze hry kvůli přísnému trestu. Michal Matula má problémy technického rázu a otazník se vznáší i nad Matějem Kůsem. Ten včera závodil při plzeňské extralize i se speciální pryskyřicovou dlahou, nicméně je ve hvězdách, zda bude natažený vaz v kotníku namáhat před sobotní extraligou. Mšenu tedy zbývá Adam Vandírek. Také on se však učí na maturitní zkoušku, kvůli níž vynechává nedělní pražský zájezd do Krosna.

Jak zřejmě nastoupí:

Slaný Petr Babička, Michal Dudek
Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa
Žarnovica Martin Gavenda, Dominik Jech, Rastislav Bandzi
Plzeň Filip Šitera, Michael Hádek, Jan Holub
Mšeno Adam Vandírek, Michal Matula?, Matěj Kůs?

Mistrovství republiky do 125 ccm:

1 Roman Čejka, Slaný
2 Daniel Hádek, Plzeň
3 Jakub Fencl, Praha
4 Michal Průcha, Slaný
5 Tomáš Habada, Slaný
6 Jaroslav Hladký, Praha
7 Eduard Krčmář, Slaný
8 Miroslav Machek, Praha
9 Ondřej Veverka, Praha
10 Martin Vonásek, Plzeň

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)