Extraliga musí řešit personální trable

Plzeň – 23. května
Názory na rozšíření extraligy se rozcházejí. Nicméně v současných dnech naplno vyvstává personální problém letošních kolektivních soutěží. V přeboru tříčlenných družstev vesměs převládají junioři. A závodníci starší jednadvaceti let, pro něž byla soutěž určena, se na ně dívají zpoza mantinelu. Extraligoví manažeři naproti tomu vesměs řeší personální problémy. Protože závodní pět týmů, není si odkud půjčovat a situaci ke všemu komplikují zranění. Takové pozadí provázelo budování sestav pro dnešní druhé kolo extraligy, které začíná úderem sedmnácté hodiny na plzeňských Borech. Nicméně extraliga má stále výjimečný nádech a všechna družstva vysílají do boje své nejlepší závodníky.

Také dnes využívají všichni možnosti nasadit druhého náhradníka. Minulý závod v Praze však naznačil, že novinka v pravidlech nesplní záměr tvůrců otevírat extraligová vrátka začínajícím závodníkům. Na takovou velkorysost jde v ligové soutěži všem ještě stále o hodně. Obsazení startovních čísel 21, 22, 23 a 24 je spíše příležitostí legálně dostat do hry šestou pneumatiku pro ostatní členy družstva.

Domácí závod je hrozně důležitý pro Plzeň. Předloni se na Borech západočeský tým ve třetím závodě po svém extraligovém comebacku poprvé postavil na pódium. A takřka přesně před rokem tady poprvé vyhrál. Tohle umístění se mu prozatím ještě nepodařilo zopakovat. Avšak nyní se o plzeňském vítězství hovoří docela otevřeně, a to nejen z tamních kuloárů.

Důvodem je především absence problémů při sestavování dnešní sestavy. Svou premiéru v našich ligách si odbude polská dvojice Daniel Jeleniewski – Grzegorz Walasek. Právě někdejší účastník seriálu velkých cen by mohl být jedním z rozhodujících faktorů na misce vah. Kámen úrazu však může ležet na jeho cestě ze Švédska. Teprve v osm ráno se vylodí v německém Sassnitz z trajektu.

Pakliže vše klapne, jak má, měl by Grzegorz Walasek začátek závodu stihnout. Pro všechny případy však bude v pohotovosti také padesátiletý veterán Andrzej Huszcza. Z Velké Británie přispěchá Zdeněk Simota. Filip Šitera ponese veškerou zátěž juniorského závodníka. Jeho výsledky z uplynulých dnů nevěští žádný problém. V případě nouze ho může zastoupit Michael Hádek, rovněž jezdící v excelentní formě. Druhým náhradníkem domácích se stane další potomek slavného rodu, Jan Holub.

Zato Radomír Semela neměl zrovna klidné spaní. Po zranění Adriana Rymela přišel prakticky během jediného týdne také o Pavla Ondrašíka a Matěje Kůse. Juniorský závodník, který si během tříčlenných družstev v Březolupech přivodil nešastný výron kotníku, bude v sestavě jako druhý náhradník. Zato Pavel Ondrašík se místo na závod bude dnes chystat na operaci zlomené klíční kosti.

A aby toho nebylo málo, musel pražský kouč řešit potíž s angažmá Jurici Pavlice. Chorvatský junior se měl na svůj extraligový debut připravovat na pražské Markétě. V plánu bylo, že se do českého hlavního města přesune rovnou z Polska a stráví v něm dva dny před dnešním podnikem. Jenže v neděli zadřel v Leszně dva motory. A místo tréninku v Čechách zamířil domů. Jeho premiéra v barvách Olympu byla potvrzena až včera v podvečer.

Kameny mohly padat nejen z pražských srdcí. Lze si domyslet, jak by na Chorvatovo ne reagoval klub. S největší pravděpodobností by ukončil hostování Adama Vandírka ve Mšeně. Stejný způsobem řešil pražský klub úraz Pavla Ondrašíka. A Richard Wolff nenastoupí ve druhém extraligovém kole za Slaný, nýbrž za svůj Olymp. Vedle něho se představí junior Luboš Tomíček a Josef Franc. Náhradníkem se stane Martin Gavenda. Matěj Kůs je vzhledem k okolnostem spíše jen proforma rezervistou.

Stažení Richarda Wolffa citelně oslabilo Slaný. Miroslav Fencl už letos na plochou dráhu nechodí ani jako divák. Jiří Štancl kontrakt s úřadujícími šampióny nepodepsal. A Martin Málek se bude učit na čtvrteční vysokoškolskou zkoušku z elektrotechniky, která rozhodně není jeho šálkem čaje.

Taktika Milana Macha tím pádem bude zřetelně přímočará. Hlavní tíha zodpovědnosti za body bude spočívat na polské dvojici. Adrian Miedzinski prohrál na Markétě až v závěrečné rozjížďce, kdy už Slaný nemohl o triumf přijít ani teoreticky. Sebastian Ulamek nastoupí letos poprvé, ale jeho bodová radlice je z minulých sezón dostatečně proslulá.

Junior Petr Babička se s největší pravděpodobností objeví na dráze jen při jediném povinném startu českého juniora. Od druhé série ho bude zastupovat Martin Vaculík. Ve strategii vedoucího družstva tabulky hraje svou úlohu také Patrik Linhart. Druhý náhradník Michal Dudek se ke slovu zřejmě nedostane.

Kompaktně vypadá rovněž sestava Pardubic. Ovšem také František Kalina musel jedno jméno škrtnout. Slovinec Matej Ferjan by se do Čech ze švédské ligy letecky dostal, ovšem jeho motocykly by po ose měly problém.

Avšak i česká jména ve startovní listině působí soupeřům vrásky. V Praze nebyl ani jeden z bratří Drymlových, ale dnes se na Borech sejdou oba. Marián Jirout se do hlavní čtyřky dostal díky svým lepším výsledkům v Premier League. A na Tomáše Suchánka zůstalo opět místo náhradníka. Po vypršení svého trestu se juniorem stane Hynek Štichauer. Pavel Fuksa bude rezervista číslo dvě. V případě jeho nasazení budou jeho dosavadní extraligové zkušenosti jedině výhodou na východočeské straně.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Leopold Klíma, Plzeň:
„Jsme doma a je to naše letošní premiéra. Chceme vyhrát. Když budeme mít trošku štěstí, věřím tomu. Když jsem to viděl v Praze, tam bychom určitě vyhráli. Dnes by si měli Filip a Zdeněk odjet svoje, Poláci taky. Rozhodovat se bude asi mezi námi a Slaným.“

Radomír Semela, Praha:
„Dnes za nás jedou ti, co jsou živí. Z šesti míst mám čtyři juniory. Úplně se to sesypalo. Ze základního kádru jsou vyřazení Aďa, Pavel a teď i Matěj. A to nepočítám dlouhodobě zraněné Bohouše a Tondu Švába. Je to tragédie a ambice se odvíjejí na základě toho.“

Milan Mach, Slaný:
„Bude to nesmírně těžké. Nejedeme v optimální sestavě. Přišli jsme o Ríšu Wolffa a Martin Málek má školní povinnosti. Přesto jedeme bojovat o co nejlepší umístění!“

František Kalina, Pardubice:
„Naše ambice jsou pořád stejné. Být na to líp než soupeři. Oni s tím však nebudou souhlasit. Naše síla je relativní, záleží, jak kluci zajedou. Už jsme měli mančafty na vyhrání, ale ve finále z toho bylo poslední místo. Optimismus tak bude, až něco zajedeme.“

Jak dnes v 17:00 nastoupí:

PK Plzeň 1 Daniel Jeleniewski, PL
  2 Filip Šitera
  3 Grzegorz Walasek, PL
  4 Zdeněk Simota
  17 Michael Hádek
  21 Jan Holub
 
PSK Olymp Praha 5 Josef Franc
  6 Jurica Pavlic, CRO
  7 Richard Wolff
  8 Luboš Tomíček
  18 Martin Gavenda
  22 Matěj Kůs
 
AK Slaný 9 Petr Babička
  10 Patrik Linhart
  11 Adrian Miedzinski, PL
  12 Sebastian Ulamek, PL
  19 Martin Vaculík, SK
  23 Michal Dudek
 
ZP Pardubice 13 Marián Jirout
  14 Lukáš Dryml
  15 Hynek Štichauer
  16 Aleš Dryml
  20 Tomáš Suchánek
  24 Pavel Fuksa
 
PDK Grepl Mšeno volný los

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Slaný 1 41 4
2. Praha 1 34 3
3. Pardubice 1 24 2
4. Mšeno 1 20 1
5. Plzeň 0 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)