Pouze Slaný má změnu oproti středě

Pardubice – 6. října
Pardubice jsou již osmým dnem opět extraligovými šampióny. BP Team se už nemůže dostat na konečné pódium. Praha a Slaný bojují o stříbro. Takové bylo zadání české extraligy před středečním pokračováním ve Svítkově. Jenže včera ráno vstoupily do hry dešťové živly, díky nimž se podnik přesunul na zítřek. V souvislosti s touto změnou musel  svou sestavu revidovat pouze Slaný. Nicméně prohlášení všech koučů se dají navzdory přesunu na zítřejší večer opsat jako přes kopírák. A to včetně obavy z černočerné oblohy.

 

Jasná pozice nesnižuje odhodlání

Lubomír Vozár a Václav Milík se v póze misrtů mohli fotografovat již v Březolupech
Lubomír Vozár a Václav Milík se v póze misrtů mohli fotografovat již v Březolupech

Po pondělním tréninku, kde povrch svítkovského oválu otáčeli především začínající pardubičtí adepti plochodrážního řemesla, se správy dráhy ujaly živly. V noci na středu pršelo a déšť způsobil, že ručník ohledně sedmého extraligového klíní letěl do ringu již včera krátce po deváté hodině dopolední.

„Zatím neprší,“ svěřoval se Lubomír Vozár magazínu speedwayA-Z dnes krátce po patnácté hodině. „Jen všude okolo je černo. Doufáme, že to vydrží…“

Počasí pro zítřejší den je zatím jeden z mála nezodpovězených otázek extraligy anno domini 2015. Pardubice celkově vyhrály již minulou středu v Březolupech. Přestože si na jižní Moravu našlo cestu pár věrných pardubických fandů, klub by s nimi rád velkoryse rozloučil v kulisách domácího stadiónu. A to tím spíše, pakliže právě tady bude možné spatřit naposledy v závodní akci Aleše Drymla.

Aleše Drymla čeká poslední závod kariéry
Aleše Drymla čeká poslední závod kariéry

„Nám už nejde o celkový výsledek, ale budeme chtít vyhrát,“ říká Lubomír Vozár, který se už v neděli v Praze bude muset obejít bez Aleše Drymla. „Je to jeho rozhodnutí, my to nemůžeme změnit. Má povinnosti a úrazů měl taky dost. Připravíme mu pěknou rozlučku.“

Lubomír Vozár nezměnil ze své osvědčené sestavy vůbec nic. V základní čtyřce má Aleše Drymla, Josefa Nováka, Tomáše Suchánka a Hynka Štichauera, přičemž post náhradníka zaujme Václav Milík. V podobné roli je také Jaroslav Gavenda. Samozřejmě s tím rozdílem, že jeho BP Team už konečné vavříny minou.

Do hry se však vrací Patrik Mikel, jehož minulou středu nahrazoval Pražan Filip Hájek. Spolu s ním koaliční kouč přivede na nástup Martina Gavendu, Martina Málka, Radka Podhadského a Zdeňka Simotu, jenž bude mít na své cestě startovní číslo pět.

Martin Málek je esem v rukávu Jaroslava Gavendy
Martin Málek je esem v rukávu Jaroslava Gavendy

„Patrik chtěl trénovat,“ uvádí Jaroslav Gavenda na téma comebacku svého juniora, jenž laboroval se zraněnou lopatkou ze Zlaté stuhy, jejíž otok bránil lékařům stanovit přesnou diagnózu. „Ale v Březolupech to o víkendu nešlo, na hřišti byly akce. Uvidíme, co řekne po tréninku v Pardubicích.“

Po šesti čtvrtých míst by však bylo na místě, aby Patrik Mikel spolu se zbytkem týmu mluvil po závodech na stupních vítězů. „Tož chtělo by,“ souhlasí Jaroslav Gavenda, jenže se sám dostal s březolupským týmem dvakrát k bronzové a před dvaceti lety dokonce ke stříbrné medaili. „Ale bude to těžké. „Záleží, jaké bude počasí, u nás je dráha pod vodů a prší, uvidíme, co bude tam.“

 

Stříbro je velkým lákadlem

Mezi případným popíjením šampaňského se Zdeňkem Holubem a fanoušky si Matěj Kůs zřejmě odskočí na sobotu do Anglie
Mezi případným popíjením šampaňského se Zdeňkem Holubem a fanoušky si Matěj Kůs zřejmě odskočí na sobotu do Anglie

Extraligový závod roku v Březolupech rozhodl o zlatě pro Pardubice a nevděčné čtvrté pozici BP Teamu, ale po patové remíze boje o stříbro je na tom o jeden tabulkový bod lépe Praha. Tomáš Topinka zůstává věrný extraligovému standardu. A to nejen v souvislosti s personálním složením své pětice, ale i s Matějem Kůsem na náhradnické pětce a Ondřeji Smetanovi na postu juniora.

„Určitě jedeme na stříbro,“ nešetří Tomáš Topinka odhodláním. „Postavení týmu fungovalo jak ve Slaným, tak v Březolupech. Jen škoda, že se kluci v Březolupech nechytli dřív, jinak mi to přišlo fajn.“

Přeložení pardubické sestavy na zítřek se ovšem nehodí příliš do plánů Matěje Kůse. Jeho Newcastle totiž o víkendu čeká semifinále KO Cupu s Rye House. „Určitě bude v Praze,“ komentoval Tomáš Topinka možné uvolnění svého kapitána pro jeho britského zaměstnavatele.

Pražská pětka ve složení Matěj Kůs, Josef Franc a junioři Ondřej Smetana, Zdeněk Holub a Michal Škurla je prakticky neměnná jako noc a den, slánská sestava bývá pokaždé obestřena silným závojem tajemství.

Eduard Krčmář je stálicí sestavy Milana Macha
Eduard Krčmář je stálicí sestavy Milana Macha

„Máme pokaždý extraligovou sestavu, moh‘ bych jezdit bez cizince, ale myslím, že ta extraliga by měla mít bonbónek navíc,“ komentuje toto téma Milan Mach. Pro středeční večer chystal Adriana Miedzinski, ale déšť ve svém důsledku rozhodl, že slánskou vestu s pětkou oblékne osvědčený Jakub Jamrog.

„Adrian mi řek‘, že jde závody, v sobotu je v Polsku finále dvojic,“ líčí slánský kouč, jenž si vedle Eduarda Krčmáře a Michala Dudka zajistil i Bulhara Milena Maneva s licencí AČR a hostujícího Jaroslava Petráka.

„V Pardubicích začal, v Pardubicích dostává ještě jednu šanci,“ odhaluje, proč se v jeho týmu objevuje Milen Manev, který se zatím do historie české extraligy zatím zapsal pouze zadřeným motorem. „V pondělí byl v Míšni, zůstal tady, to k tomu taky přispělo. Jarda to bude chtít určitě Pardubicím chtít ztížit. Jedou slavnostní závod, jsou mistři, ať se sveze taky. Ať je alespoň vicemistr, když už není mistr (smích).“

Jaroslav Petrák zítra vstoupí poprvé do letošní extraligy, ale se slánskou vestou
Jaroslav Petrák zítra vstoupí poprvé do letošní extraligy, ale se slánskou vestou

Jenže Lubomír Vozár chce z Jaroslava Petráka udělat šampióna, protože jej povolá na nedělní závod v Praze místo Aleše Drymla, ale stříbro je stále otevřenou záležitostí. A Slaný mezi pardubickými přemožiteli v nejnovější éře extraligových čtyřek figuruje již dvakrát, z toho jednou dokonce ligové suverény přemohl na jejich domácím kolbišti.

„Proč bychom nevyhráli?“ diví se Milan Mach pochybovačnému tónu otázky. „Jsou to závody, můžeme bejt‘ první, můžeme bejt‘ poslední. Ještě není nic ztracenýho, budeme bojovat, co to půjde. Naděje umírá poslední!“

Oficiálně nahlášené sestavy:

ZP Pardubice: 1 Aleš Dryml, 2 Josef Novák, 3 Tomáš Suchánek, 4 Hynek Štichauer, 5 Václav Milík
AK Markéta Praha: 1 Josef Franc, 2 Zdeněk Holub, 3 Michal Škurla, 4 Ondřej Smetana, 5 Matěj Kůs
AK 3ton Slaný: 1 Eduard Krčmář, 2 Milen Manev (BG – ACCR), 3 Jaroslav Petrák (Pardubice), 4 Michal Dudek, 5 Jakub Jamrog (PL)
BP Team: 1 Martin Gavenda, 2 Martin Málek, 3 Patrik Mikel, 4 Radek Podhadský, 5 Zdeněk Simota

Foto: Kiril Ianatchkov, Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček