Liberec zvítězil navzdory posíleným sestavám soupeřů i řádění živlů

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Liberec – 8. května
Osud dnešního druhého podniku přeboru tříčlenných družstev v Liberci visel kvůli dešovým srážkám dlouho na vážkách. Teprve těsně po desáté padlo rozhodnutí, že se nakonec pojede. Slejvák se ovšem přece jen pavlovické dráze nevyhnul. By pořadatelé hnali jednu rozjížďku za druhou, živly byly tentokrát rychlejší. Když v průběhu šestnácté jízdy vysypal obrovský černý mrak náklad své vody, byl s mítinkem amen. Nejvíce bodů měli v těch chvílích domácí, by rozjížďku s číslem patnáct jejich leadeři Filip Šitera a Matěj Kůs kvůli pádům nedokončili. Díky zdrcujícímu nástupu libereckého družstva, zůstal Slaný druhý. Březolupy tentokrát skončily třetí, zatímco na Pardubice místo na improvizovaném pódiu pod střechou depa nezbylo. Diváci viděli nejen mnoho předjížděcích manévrů, ale také nezvykle mnoho pádů. Žádný z nich naštěstí neskončil hůř než modřinami a oděrkami.

Slaný vede na liberecké půdě
Úvodní kolo ve Slaném vyhrál suverénně Liberec. Avšak na pokračování šampionátu pod Ještědem konkurenti řádně nazbrojili. A tak měli domácí zpočátku trošku komplikovanější cestu do čela průběžné klasifikace. Ke všemu se na stranu protivníků postavil i d隝. Sotva se závodníci vrátili z nástupu, opět se rozpršelo.

Liberečtí Matěj Kůs a Jakub Hejral zvládli nejlépe start rozjížďky s číslem jedna. Během kola se však mezi ně vklínil Martin Málek. Do cíle chybělo už jen pár metrů, když se před vjezdem do zatáčky u depa srazili Jakub Hejral a Michael Hádek.

Na tázavé pohledy z depa směrem k věži odpověděl rozhodčí Jiří Hejtík mlčením. Červená světla zůstávala zhasnutá a ani náznak opakované jízdy. Bleskový telefonát ředitele závodu Jiřího Mizery potvrdil pořadí v cíli Matěj Kůs – Martin Málek, zbylí dva bez bodů. Řády výslovně nenařizují arbitrům automaticky přerušovat v případě pádu dvou závodníků. Zastavit musí, pokud se domnívá, že příčinou byla nebezpečná jízda některého z padlých jezdců. Nebo pokud se domnívá, že by byla ohrožena bezpečnost dalších účastníků.

„Zavadili jsme o sebe,“ líčil kolizi Jakub Hejral. A Michael Hádek? „Asi si o mě škrtnul,“ říkal. „Byl už trošku za mnou.“ Každopádně Březolupy přišly o závodníka, který jim ve Slaném dodal neuvěřitelných sedmnáct bodů. Michael Hádek si nechal pod padajícím motocyklem ruku a pro její bolesti už v závodě nepokračoval. „Štve mě, že už Březolupům nepomůžu,“ sypal si popel na hlavu. „Mám úplně modrej nehet. Sleze mi, ale na to už jsem zvyklej.“

Ani při repete liberecko – březolupského duelu o dvě jízdy později, nenašel Matěj Kůs přemožitele. I když nechybělo mnoho a tři body bral Martin Málek. Ten totiž v první zatáčce podjel druhého Vladimíra Višvádera. A v následujícím oblouku provedl to samé vedoucímu jezdci. Matěj Kůs se ovšem už ve druhém kole dokázal vrátit zpátky.

Bylo to poměrně důležité vítězství. Slaný totiž zvládl své dva úvodní souboje s Pardubicemi takřka na jedničku. O maximum připravil středočeský tým pouze Hynek Štichauer. Pardubický junior se v rozjížďce s číslem dva postupně probil před Richarda Wolffa a Martina Vaculíka.

Leč o dvě jízdy později Martin Vaculík se stále se lepšícím Petrem Babičkou porazili Pavla Fuksu. Jeho parák Jaroslav Petrák skončil ještě v prvním kole. „Tluče to,“ popisoval příznaky defektu svému otci. „Odstartoval jsem a hned se ozval kovový zvuk. A vůbec to netáhlo.“

Liberec si dláždí cestu do čela
Po úvodní sérii vedl Slaný o jediný bod před Libercem a o čtyři před Pardubicemi a Březolupy. Jenže Liberec měl v rukávu trumf. Náhradník Filip Šitera se objevil na dráze poprvé v rozjížďce s číslem šest. A hned vyhrál ve stylu start – cíl před Hynkem Štichauerem. V posledním výjezdu však zakolísal a málem spadl.

„Nevím,“ odpovídal na tázavé pohledy, co se stalo. „Asi mi spadnul řetěz a vodítko ho nahodilo zpátky. Ale to je divný, spíš se pootočil klínek.“ Jakub Hejral dodal z šesté jízdy bod a domácí se tak šinuli do čela. Frčák to ovšem byl v osmé jízdě. Matěj Kůs společně s Vladimírem Višváderem od startu uletěli Pavlu Fuksovi. Jaroslav Petrák dle svých slov uknul do pásky a v marné naději na zastavení jízdy přestal závodit ještě v prvním kole.

Slaný na libereckou ofenzívu nebyl schopný adekvátně reagovat. Richard Wolff v páté jízdě stačil ještě v prvním oblouku proniknout do čela. Petru Babičkovi však druhé místo ve třetím kole sebral Adam Vandírek. Ob jednu rozjížďku však Slaný podlehl Březolupům. Kvůli pádu Petra Babičky se muselo opakovat. Při repete sice Martin Vaculík před prvním nájezdem podjel Martina Málka. Březolupský borec ovšem udržel vnitřní stopu a ve druhé zatáčce do na první místo vrátil. Martinu Gavendovi stačilo jen dojet pro bod.

Chléb se v boji o prvenství lámal při vzájemných soubojích Liberce a Slaného. Důležitá role v nich připadla Filipu Šiterovi, jenž si v rozjížďkách s čísly deset a dvanáct připsal triumfy. V prvém případě však zdědil vítězství po Matěji Kůsovi. Pražský závodník v libereckým službách upadl, když mu ve druhé zatáčce prasknul sekundární řetěz.

Matěj Kůs se tak dočkal své vůbec první prohry v celém přeboru. „To byl defekt,“ bránil se myšlence ztráty svého primátu. „To se nepočítá!“ Tři body Martina Vaculíka a Richarda Wolffa se ovšem počítaly. Ve dvanácté jízdě se problémy nevyhnuly Filipu Šiterovi.

Z pozice u mantinelu rychle vystřelil do čela před Richarda Wolffa. Na své cestě za vítězstvím však vymetl díru ve výjezdu z první zatáčky. Divoké wheelie naštěstí ustál bez pádu. „Věrouš říkal, že dnes to nejde po zadním, tak jsem mu dokázal, že jde,“ mohl s pusou od ucha k uchu komentovat své extempore. „Byl to ale fofr. Pěkně jsem se pomodlil.“

Zvítězil d隝, Liberec a zdravý rozum
Stejně jako Liberec převzal vedení, Březolupy ukázaly záda Pardubicím. V rozjížďce s číslem devět všem zpočátku uletěl Hynek Štichauer. Martin Málek však znovu profitoval z vnitřní stopy. A na protilehlé rovince se tudy dostal do vedení. Adam Vandírek zkusil něco podobného, avšak ve druhé zatáčce málem upadl. Klesl na třetí místo, ale hlavní bylo vítězství klubu. V jedenácté jízdě sice Hynek Štichauer remízoval s Adamem Vandírkem a Martinem Gavendou, ale pardubické šance na stupně vítězů se snižovaly.

Závěrečné fáze mítinku začaly libereckým trumfem. Filip Šitera vodil pole od startu až do cíle. Adam Vandírek v první zatáčce podjel Vladimíra Višvádera, leč ten mu to vzápětí oplatil. Pražan v březolupských službách nezahodil flintu do žita. A na začátku třetího okruhu se na druhém místě usadil definitivně.

Další triumf 4:2 posunul Liberec na rozdíl osmi bodů od Slaného. Richard Wolff vzápětí vyhrál, ale ztrátu svého celku nezmenšil. Hynek Štichauer a Jaroslavem Petrákem totiž nepustili Michala Dudka k bodům. A tak rozjížďka s číslem patnáct začala z libereckého úhlu pohledu idylicky. Filip Šitera a Matěj Kůs se po vylétnutí pásky usadili v čele. A jeli v něm až do třetího kola.

V prvním výjezdu však Filip Šitera najel do stejné díry, s níž se už seznámil prve. Tentokrát však jejich setkání neskončilo happy endem. Řidítka libereckého závodníka vystřelila k nebi. A on vypadl ze sedla. Sanitka jela na místo jeho pádu naštěstí zbytečně. „Chyt‘ jsem díru,“ líčil Filip Šitera o chvilku později. „Párkrát se to zatočilo. A rána jak z děla!“

Světe div se, ale repete mělo navlas stejný scénář. Matěj Kůs vedl, ale ve druhém kole zopakoval kousek svého kolegy jako přes kopírák! „Chytil jsem tu samou díru jako Filip,“ kroutil hlavou. „Možná jinou, nevím. Nestačil jsem to sledovat, nevěděl jsem, jak jsou daleko za mnou. Škoda, přišel jsem o tři body.“

Napotřetí si Hynek Štichauer s Jaroslavem Petrákem dojeli v klidu pro pět bodů. By jejich odstup od Březolup byl dvoubodový, jejich šance na pódium vzápětí zhasly v hustém slejváku. V něm Martin Málek odvedl Richarda Wolffa s Martinem Vaculíkem. Adam Vandírek zastavil ještě v prvním kole.

„Pojedu v další jízdě,“ vysvětloval. „Byla dohoda s panem Plzákem, že když budu čtvrtej, zastavím. A připravím se raději na další rozjížďku.“ K tomu však nedošlo. Protože proud dešové vody neustával, jury závod odpískala bez dvou posledních jízd. A dvanáct závodníků vítězných týmů bylo moc rádo za zastřešené depo. Vyhlášení vítězů totiž proběhlo právě tady.

Hlasy z depa
„Dobrý, akorát mě bolí noha, bok, koleno a všechno,“ pustil se do vypočítávání Filip Šitera. „Před mistrovstvím světa v Goričanu to je průšvih, ale uvidíme. Snad na to připravenej jsem. Chytil jsem díru, viděl jsi, že Kůsák taky. Jsem zatím u prvního vítězství, udělali jsme pro něj maximum.“ Zajímavé je, že kdykoliv Filip Šitera startuje v Liberci, prší. Jeho premiéra na pavlovickém ovále měla proběhnout na podzim při derniéře loňských juniorských družstev, nicméně proběhla až nyní. „Asi maj‘ na mě štěstí,“ komentoval Filip Šitera nezvyklý meteorologický úkaz. „Škoda, že diváci promokli. Příště to snad bude lepší. Dráha se mi líbila, by byla po deštích náročnější.“

„První tři rozjížďky dobrý, poslední špatný,“ měl Matěj Kůs rozporuplné pocity. „Jednou mi spad‘ řetěz, podruhý jsem šel na držku. Dráha byla, jaká byla.“ Liberec zatím v přeboru tříčlenných družstev nepoznal hořkost porážky. „Vyhráli jsme a vedeme,“ uvědomil si Matěj Kůs situaci v tabulce. „Doufám, že v Březolupech bude tahle série pokračovat.“

„Jel jsem, co jsem potřeboval,“ prozradil svou taktiku Vladimír Višváder. „Kluci jeli super, ale nakonec byli rádi, že jsou rádi. A namlátili si huby. Mě taky mrzelo, že netahám. Zkusil jsem to s Vanďou, ale nechtěl jsem jít na držku.“ A jak liberecký rutinér vnímá možnost pokračování vítězné série svého klubu? „Každej závod je jinej,“ filozofoval. „Jede se od nuly. Ale my máme dobrej tým. Něco podobnýho jako loni Mšeno v první lize.“

„Bláznivý,“ vystihl závod Richard Wolff. „Jsem rád, že jsme všichni zdraví. „Dráha byla těžká. A pády prokázaly, že to bylo těžko zvladatelný. Na sto procent to nešlo udržet pod kontrolou. Jel jsem volnějc, protože mě teď čeká mistrovství světa ve Francii.“ Vzhledem k předčasnému ukončení mítinku přišel Slaný o šanci atakovat vedoucí příčku Liberce. „Důležitější je zdraví,“ měl Richard Wolff v tomto ohledu jasno. „V poslední jízdě stačila jedna cejcha a měl jsi matroš až na prdeli. Nevidíš nic a jedeš do tmy. Hlavně, že jsme to skončili ve zdraví. Teď mě čeká semifinále a odveta v Březolupech.“

„Celkem dobré,“ zachovával Martin Vaculík optimistický postoj. „Myslím si, že jen ta dráha byla těžká. Ale padal vytrvalý d隝, takže na to byla docela i dobrá. Škoda té poslední rozjížďky. Dobře jsem odstartoval, ale podjel mě Martin Málek. Úplně se mi zalepilo rolo bahnem.“ A co vyhlídky v dalším kole v Březolupech? „Tam to bude o hodně lepší,“ doufal slovenský závodník. „Určitě bude víc bodů. Bude tam lepší dráha. Ale za to nemůžou pořadatelé, ale to počasí.“

„Tož dobré, hlavně, že su dobrý a celý,“ byl rád Martin Málek. „Či-li v pořádku. Dalo se to, starty byly o něco lepší než minule. Dnes to bylo hlavně o opatrnosti. Dráha celkem náročná, jak byla mokrá a hodně rozbitá.“ Na dráze v Březolupech, kde šampionát pokračuje, Martin Málek začínal. Že by se právě tady pokusily Březolupy sestřelit Liberec z nejvyššího stupně? „V Březolupech jsem dlouho nejel,“ pokrčil rameny. „Tak nevím. Snad to bude lepší.“

„Kdo nespadne, vyhraje,“ uvědomil si podstatu dnešního závodu Hynek Štichauer. „Měl jsem vítr, že mě budou bolet ruce, ale fyzicky jsem to zmák‘. Pár chyb bylo.“ Posílená pardubická sestava ovšem neuhájila své slánské umístění na pódiu a skončila poslední. „Škoda, že jsme prohráli,“ litoval Hynek Štichauer. „Chtělo to aspoň třetí místo. Snad příště, až bude lepší dráha…“

„Úplně na prd,“ netajil se se svým vnímáním závodu Jaroslav Petrák. „V motoru se něco pokazilo. Uvidím, až se to rozdělá. Začlo to ukat. Je to pech. Půjčil jsem si motorku od Partyzána a to je něco jinýho, než mám já. Jednou jsem uknul do pásky. Počítal jsem, že mi pan Hejtík dá handicap, ale pustil to.“ A jak pardubický matador vnímal povětrnostní podmínky? „Dráha byla šílená,“ neváhal s odpovědí. „Škoda, že pršelo. Takový díry by tady jinak asi nebyly. Kdybych jel na svý motorce, bylo by to asi něco jinýho. Takhle jsem akorát nasranej.“

1. bm-GRS Liberec   27
Matěj Kůs 3 3 3 F X 9
Jakub Hejral F 1 – 1 – 2
Vladimír Višváder 1 – 2 – 1 4(1)
Filip Šitera 3 3 3 3 X 12
 
2. AK Slaný   25
Martin Vaculík 2 3 2 2 1 10(1)
Richard Wolff 1 3 1 2 3 2 12(2)
Petr Babička 2 1 X – – 3(1)
Michal Dudek 0 0 0
 
3. AK Březolupy   22
Martin Málek 2 2 3 3 3 13
Michael Hádek X – – – – – 0
Martin Gavenda 0 0 1 1 E 2(1)
Adam Vandírek 2 1 2 2 R 7
 
4. ZP Pardubice   20
Jaroslav Petrák 0 R R 0 1 2 3(2)
Hynek Štichauer 3 2 2 3 2 3 15
Pavel Fuksa 1 0 1 F – 2

Poznámka: závod byl přerušen po rozjížďce s číslem šestnáct.

Aktuální tabulka po druhém kole:

  malé body velké body
1. Liberec 63 8
2. Březolupy 50 5
3. Slaný 45 4
4. Pardubice 44 3

Tříčlenná družstva v detailech:

  SLA LIB TOT
  15.4. 8.5.  
Liberec 4 4 8
  36 27 63
Matěj Kůs 12 9 21
Vladimír Višváder 8(1) 4(1) 12(2)
Jakub Hejral 10(2) 2 12(2)
Filip Šitera 12 12
Dariusz Lowicki 6 6
 
Březolupy 3 2 5
  28 22 50
Martin Málek 7(2) 13 20
Michael Hádek 17 0 17
Adam Vandírek 7 7
Richard Frištenský 4(1) 4(1)
Martin Gavenda 2(1) 2(1)
 
Slaný 1 3 4
  20 25 45
Patrik Linhart 15 15
Richard Wolff 12(2) 12(2)
Martin Vaculík 10(1) 10(1)
Petr Babička 5(3) 3(1) 8(4)
Michal Dudek 0 0 0
 
Pardubice 2 1 3
  24 20 44
Jaroslav Petrák 12 3(2) 15(2)
Hynek Štichauer 15 15
Pavel Fuksa 12(3) 2 14(3)
Luboš Velinský 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)