Historické stroje vyprovázely zlatou krasavici

Hodiny na pardubické Zelené bráně v neděli 18. září odbily jedenáctou hodinu. Nebylo by to nic neobvyklého, kdyby se zrovna ten den nejel na svítkovském plochodrážním stadiónu nejstarší plochodrážní závod na světě. A tak, jak se již stalo tradicí, na dohled zelené dominanty na Třídě Míru u Klenotnictví Lejhanec stojí připravena kolona historických vozidel pro převoz 68. Zlaté přilby.

 

Motocykly Jawa Pérák stojí  na odiv všech přítomných
Motocykly Jawa Pérák stojí na odiv všech přítomných
Zástupy diváků čekají na zlatou krasavici
Zástupy diváků čekají na zlatou krasavici

Je přistaveno šestnáct nablýskaných motocyklů Jawa Pérák, někdejší chlouba československého motocyklového průmyslu, která se začala vyrábět právě před sedmdesáti lety.

Nová trofej je přinesena půvabnými asistentkami a předvedena za neustálého cvakání závěrek přítomných fotografů a přihlížejících. Pod dohledem jejího autora a majitele obchodu s klenoty pana Lejhance je cenná trofej naložena do červené Bugatti. V barvách české trikolóry pojedou v doprovodné koloně ještě modrá a bílá aerovka.

Krásná trofej opouští Lejhancovo klenotnictví
Krásná trofej opouští Lejhancovo klenotnictví

Historická kolona se za doprovodu policejních motocyklů vydává právě k Zelené bráně, kde následuje otočka celého konvoje. Ještě jednou projede přes Třídu Míru a pokračuje do nedalekého Svítkova na plochodrážní stadion.

Automobily Aero 30 se řadí na čelo kolony
Automobily Aero 30 se řadí na čelo kolony

Tam již čeká na bitvu o prestižní trofej 11 000 diváků, ale hlavně samotní aktéři závodu, mezi kterými jsou i hvězdy ze série Speedway Grand Prix, kde se závodí o titul mistra světa.

 

Báječní Péráci
Báječní Péráci

Foto: Jiří Havlíček

Zlatá přilba se loučí se Zelenou bránou
Zlatá přilba se loučí se Zelenou bránou