Na zítřek je pořádně nazbrojeno

Liberec – 7. května
Liberec, staronový nováček na české ligové scéně, vyhrál minulý měsíc premiérové kolo přeboru tříčlenných družstev. V triumfálním duchu by se chtěl představit také zítra, kdy nový šampionát pokračuje v Pavlovicích svým druhým kolem. Liberečáci namlsali publikum svým vítězstvím v utkání proti polským juniorům, jenže nyní to nebudou mít nikterak jednoduché. Ostatní týmy totiž pořádně nazbrojily.

Liberecký GRS – BM vnímá domácí závod jako prestižní záležitost. O snaze nevypadnout z tempa čtyřbodových dodávek do průběžné tabulky vypovídá i silně postavená sestava. Poprvé se v libereckých barvách objevuje Filip Šitera. Pro něho půjde o dvojnásobnou premiéru, protože na naší nejnovější dráze ještě neabsolvoval ani jeden závod. Kouč František Liebezeit ho zřejmě nasadí jako náhradníka, což mu otevírá široké pole taktických možností. Zbytek týmu okusil triumf ve Slaném – Matěj Kůs, Jakub Hejral a Vladimír Višváder. V záloze mají liberečtí ještě Pavla Ondrašíka a Dariusze Lowického.

V úvodním kole přišli konkurenti o značný jezdecký potenciál vzhledem k termínové kolizi s druhou polskou ligou na Markétě. Ve sváteční termín však zítra nic podobného nehrozí. Zatímco doma držel Slaný nad vodou prakticky jen Patrik Linhart, nyní za něj nastoupí i Martin Vaculík a Richard Wolff. Na stále lepšícího se Petra Babičku, jemuž by slušel spolehlivější strojový park, s největší pravděpodobností zbude post náhradníka. Březolupská dvojice Martin Málek – Michael Hádek, prověřená slánským závodem, dostane účinnou posilu v osobách Martina Gavendy a Adama Vandírka.

A tak jen Pardubice přijedou do Liberce pouze se třemi lidmi. Jaroslav Petrák a Pavel Fuksa, kteří minule dostali svůj tým na pódium, nastoupí s Hynkem Štichauerem. Ten se po vypršení svého trestu poprvé objeví v českém závodě a v kombinaci se svými kolegy dělá z Pardubic čtvrtého hráče v boji o vítězství.

Důvod, proč Pardubice nebudou mít záda krytá žádným náhradníkem, je nasnadě. Roman Andrusiv koncem měsíce maturuje na nadstavbové škole. Při svém vytížení dal přednost učení. Luboš Velinský je stále zraněn po svém slánském pádu. Podrobné vyšetření odhalilo prasklé obratle. A nadějného nováčka Tomáš Jůzu, jenž při trénincích ve Svítkově trápí mnohem ostřílenější borce, nechce František Kalina pustit na menší dráhu bez předchozího tréninku.

„Je to synátor Pepíka Jůzy, se kterým jsem já kdysi jezdil za ZP ligu,“ představuje František Kalina své potenciální želízko v ohni. „Je mu třiadvacet. A až se trochu vyjezdí a vyřídí si licenci, rád bych ho na tříčlenný družstva využil.“

Jak zítra nastoupí:

Liberec Matěj Kůs, Jakub Hejral, Vladimír Višváder, res Filip Šitera
Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa, Jaroslav Petrák
Slaný Martin Vaculík, Richard Wolff, Patrik Linhart, Petr Babička
Březolupy Martin Málek, Michael Hádek, Martin Gavenda, Adam Vandírek

Aktuální tabulka po prvním kole:

  malé body velké body
1. Liberec 36 4
2. Březolupy 28 3
3. Pardubice 24 2
4 Slaný 20 1

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)