Plochodrážní sport ve Slaném v ohrožení

Slaný – 26. září
Plochodrážní sport ve Slaném v brzké době oslaví 70. výročí svého založení. Za tuto dobu své činnosti bylo dosaženo řada sportovních úspěchů slánskými jezdci jak v domácích soutěžích tak i v rámci reprezentace ČR v závodech mistrovství světa a Evropy. Rovněž velmi dobrých výsledků bylo dosaženo při organizaci závodů mistrovství světa a v Evropy ve Slaném. V roce 1962 bylo ve Slaném dokonce uspořádáno finále mistrovství světa družstev za účasti několika mistrů světa za účasti 36.000 diváků. Díky těmto výsledkům je Královské město Slaný známé v celé motoristické Evropě.

 

V současné době však Autoklub v AČR Slaný řeší finanční krizi a jeho další činnost je ohrožena. Finanční prostředky na provoz a údržbu stadionu jsou každým rokem vyšší a naopak finanční dotace na tento účel mají však tendenci být stále nižší a nižší. Rovněž vysoké finanční prostředky jsou vynakládány při organizaci jednotlivých závodů ve Slaném.

Velké finanční prostředky jsou vynakládány na pronájem pozemků, na kterých byl původně stadion postaven. Na základě jednoho z prvotních restitučních zákonů byly pozemky navráceny původním majitelům. Na výstavbu stadionu bylo vydáno řádné povolení ke stavbě. Stadion byl postaven za státní finanční dotace v akci Z a po skončení výstavby byly všechny stavby řádně zkolaudovány. Původní restituční zákon měl krátkou platnost. Po zjištění, že mají být vydány všechny sportovní areály byl vydán dodatek restitučního zákona o pozastavení navracení pozemků všech sportovních areálů. Tento stav nevydávání pozemků pod stadiony platí dodnes.

 

Vedení Autoklubu se snaží najít řešení, jak zajistit další podmínky pro pokračování sportovní činnosti. Probíhají různá jednání jakým způsobem vyřešit další provoz stadionu.

Za tímto účelem vedení Autoklubu v AČR Slaný svolává veřejnou besedu se všemi příznivci plochodrážního sportu za účasti představitelů veřejného života a zainteresovaných lidí v tomto sportu.

 

Účast na veřejné besedě přislíbili:
hejtman Středočeského kraje Ing Miloš Petera, poslanci parlamentu ČR Ing Zdeněk Syblík a Stanislav Berkovec, starosta Královského města Slaný Mgr Martin Hrabánek, za Autoklub České republiky JUDr Jan Šťovíček, předseda Svazu ploché dráhy ČR Petr Moravec a bývalí jezdci Jiří Štancl, Pavel Mareš, Zdeněk Majstr a další.

 

Veřejná beseda bude uspořádána ve čtvrtek 29. září od 17 hodin v prostorách velkého sálu sokolovny Slaný-Kvíček.

Autoklub srdečně zve všechny příznivce plochodrážního sportu na tuto besedu.

1 komentář u „Plochodrážní sport ve Slaném v ohrožení“

  1. Takovou veřejnou besedu klubu s fanoušky a příznivci bychom potřebovali i v Kopřivnici, to není špatný nápad.
    Tedy pokud u nás ještě nějaký klub existuje. Můj názor je, že plochou dráhu může zachránit divišovský projekt 500 + a jezdci hobíci napříč generacemi. Při Zlaté přilbě byly zajímavé komentáře k budoucnosti ploché dráhy a zaznělo tam i že potřebuje návštěvnost diváků. Ale pokud ty ekonomicky slabší kluby uspořádají jen 1 až 2 závody za rok a v televizi se závody nevysílají, tak nemůže to divácké zázemí vzniknout. Je to začarovaný kruh, který se pomalu uzavírá. Je to škoda, sport je to v podstatě divácky atraktívní.

Komentáře nejsou povoleny.