Žarnovická závodní sezóna skončí dalším test matchem

Žarnovica – 22. září
Ostrá sezóna na Slovensku se rozběhla počátkem dubna díky přátelskému utkání Slovenska a České republiky. Test match ji také uzavře. Na pořadu nedělního odpoledne v Žarnovici je totiž závod Pohár míru a přátelství. Svede dohromady místní mladíky, kde potlučeného Patrika Búriho zastoupí Martin Gavenda, se závodníky z Ukrajiny.

 

Martin Gavenda v neděli nahradí ve slovenském výběru Patrika Búriho
Martin Gavenda v neděli nahradí ve slovenském výběru Patrika Búriho

Pohár míru a přátelství býval soutěží juniorských závodníků ze zemí socialistického tábora mezi lety 1978 a 1989. Před svým zánikem se jeho podoba ustálila na víkendových kláních v Československu, Sovětském svazu, východním Německu, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku, kdy sobota patřila soutěži dvojic, a v neděli závodili jednotlivci.

Michal Tomka nemůže v neděli chybět
Michal Tomka nemůže v neděli chybět

V průběhu historie se Pohár míru a přátelství objevil na většině československých stadiónů. Po premiéře v Zohoru a v Březolupech jej viděli diváci v Chabařovicích, Mšeně, Kopřivnici, Pardubicích, Plzni, Čakovicích, Slaném a Svitavách.

Adam Čarada v souboji s Martinem Mejtským
Adam Čarada v souboji s Martinem Mejtským

Návrat polozapomenutého názvu není žádným taháním komunistických kostlivců ze zaprášených skříní. Speedway Club Žarnovica si totiž uvědomuje, že rozvoj ploché dráhy není možný v zemi s jediným stadiónem. Vedle spolupráce s Českou republikou se proto snaží orientovat i na další státy, kde sport levých zatáček potřebuje pořádný impuls. A partnerství s Ukrajinou je v tomto ohledu první vlaštovkou.

Sestavy týmů – Žarnovica, neděle:

Slovensko: Martin Gavenda (CZ), Adam Čarada, Michal Tomka, Ján Mihálik, Jakub Valkovič, David Pacalaj
Ukrajina: Andrej Kobrin, Marko Levišin, Stanislav Ogorodnik, Vladimir Kolodij, Vitalij Lysak, Dimitrij Mostovyk
Žarnovicu čeká v neděli poslední závodu roku 2016
Žarnovicu čeká v neděli poslední závodu roku 2016

Foto: Mirek Horáček