Český šampionát vyvrcholí bez dvou finalistů

Plzeň – 21. září
V sobotu se český šampionát jednotlivců vrací do města, kde v květnu roku 1949 začal psát svou historii coby nejstaršího motoristického mistrovství naší republiky vůbec. Pakliže vezmeme v potaz i nešťastný loňské finále, kde pořadatelskou partu potrápily deště jako Rusové u Stalingradu Němce, bude se v Plzni rozhodovat o titulu mistra republiky již pošesté. Startovní listina se mění, protože seznam finalistů je chudší o dvě jména.

 

Pád při Zlaté přilbě způsobil, že si Patrik Mikel své třinácté místo v mistrovství republiky jednotlivců nevylepší
Pád při Zlaté přilbě způsobil, že si Patrik Mikel své třinácté místo v mistrovství republiky jednotlivců nevylepší

První ztráty dostalo finále mistrovství republiky jednotlivců již zjara. Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva o konci kariéry Jana Holuba. Podobný vývoj se dal očekávat také u Romana Čejky, který se od slánského šampionátu dvojic loni v červenci objevil za řidítky závodního motocyklu pouze dvakrát na šroubcích ve Freitalu a Jonsdorfu.

Historie závěrečných podniků mistrovství republiky jednotlivců v Plzni je plná dramatických momentů - roku 1981 skončil Jiří Štancl po rozjezdu s Alešem Drymlem na zemi, avšak s desátým titulem v řadě a jedenáctým celkově
Historie závěrečných podniků mistrovství republiky jednotlivců v Plzni je plná dramatických momentů – roku 1981 skončil Jiří Štancl po rozjezdu s Alešem Drymlem na zemi, avšak s desátým titulem v řadě a jedenáctým celkově

Nyní se VV SPD ze sobotního závodu omluvili také Piotr Dziatkowiak a Patrik Mikel.  Polák, který brázdí ovály s licencí AČR, žádné důvody neuvedl. V případě březolupského juniora je příčina nasnadě. „Mám prasklou lopatku,“ objasňuje Patrik Mikel, jak odskákal svou kolizi s Viktorem Trofimovem při sobotní pardubické Zlaté stuze.

 

Plzeňská vyvrcholení mistrovství republiky jednotlivců:

datum: stadión: zápletka:
15.10.1950 Pod výstavištěm XIV. Plzeňská škvárová dráha se stala kořistí Phila Bishopa, jenž projel cílem finálové jízdy vítězů jako první v čase 71,9 sekund před svým krajanem Royem Craigheadem. Miloslav Špinka byl třetí. Jako nejlepší československý borec bral deset bodů do tabulky šampionátu republiky. Srovnal tak čtyřiapadesát bodů Rudolfa Havelky, v jehož prospěch ovšem promluvila pomocná kritéria, takže druhým šampiónem republiky se stal právě on.
28.6.1981 Bory Jiří Štancl se poprvé posadil na trůn mistra republiky roku 1970. V následující sezóně jej sice sesadil Václav Verner, avšak obdobný kousek se už nikomu dalšímu neměl podařit jen tak. Počínaje sezónou 1972 Jiří Štancl vyhrával tituly jako na běžícím pásu, přičemž jeho rutina v průběhu let stoupala. V jednaosmdesátém měl na dohledu již desátý primát v řadě a na obzoru se objevil nový vyzývatel. Den před borským vyvrcholením srovnal s Jiřím Štanclem krok v bodové klasifikaci. Během plzeňského závodu oba nasbírali po třinácti bodech. V rozjezdu se Aleš Dryml dostal do čela. Jeho náskok však Jiří Štancl eliminoval, po průjezdu cílem upadl, ale postavení neohrozitelné jedničky uhájil.
29.5.1983 Bory V dvaaosmdesátém Aleš Dryml Jiřího Štancla v mistrovství republiky jednotlivců přece jen o jeden bod porazil. V sezóně 1983 šel ovšem fenomenální mistr s velkým M od vítězství k vítězství. Triumfoval v Žarnovici, v Praze, kde přitom v rozjezdu porazil Antonína Kaspera, v Pardubicích a nakonec i v Plzni. Bory tentokrát neviděli nervy drásající zápletku rozhodnutí o majitele zlaté medaile, nicméně drama jim nabídl rozjezd o vítězství v závodě. Jiří Štancl v něm nechal za sebou Aleše Drymla a Václava Vernera.
25.9.2013 Bory Před třemi lety se na Borech vyhlašoval mistr republiky po třiceti letech. Aleš Dryml triumfoval v prvním klání v Divišově, avšak do Plzně dorazil potlučený z Gdaňsku a Václav Milík s ním nakonec srovnal krok. V rozjezdu si však Aleš Dryml nenechal titul vzít a po perfektním startu svého mladšího klubového kolegu odvedl.
10.10.2015 Bory Loni přijeli finalisté do Plzně a pohled na těžkou dráhu jim protahoval obličeje. Na rozpravě bylo rozhodnuto, že ovál není sjízdný. Jako náhradní termín byla stanovena následující neděle. Parta pořadatelů dělala maximum, nicméně škody napáchanému protivnými dešti byly nedozírně. Hned další pondělí VV SPD ukončil šampionát po jednom závodě. Následovala nekonečná série krásných a slunečních podzimních dnů bez jediné kapky.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a archív Pavla Fišera