Polská velká cena nabídla plochou dráhu v takřka ideální podobě

Gorzow – 27. srpna
Má skromná definice ideální plochodrážní rozjížďky by byla něco na tento způsob. Rovný start celé čtveřice jezdců, tlačenice na lokty v první zatáčce, jízda v kompaktní skupině celé první kolo, předjíždění v čele u lajny i po vnějšku. Nejlépe, když se útok povede z obou stran. A pak urputný boj o získání ztracené pozice. O takové jízdy nebylo nouze v Nordic SGP Gorzow včetně v té finálové. Dodejme k tomu opakované starty, ano i ve finále, dotek pásky, kuriózní vyloučení na startu a po pádu v jízdě. A musíme dojít k závěru, že GP Polska nejen připomněla o čem, že ta plochá dráha je, ale byla skoro dokonalým individuálním závodem.

 

Tai Woffinden, Jason Doyle a Chris Holder na stupních vítězů
Tai Woffinden, Jason Doyle a Chris Holder na stupních vítězů

Kulisa na stadiónech v Polsku je neopakovatelná. Už cedulky na pokladnách, že lístky nejsou, tři hodiny před startem slibovaly speciální zážitek. Bylo vyprodáno a hluk, který dokážou běžně vytvořit tribuny v Gorzowě byl překonáván jenom ovacemi publika při vítězství domácího miláčka a místního odchovance Bartosze Zmarzlika. A věc nevídaná, Nicki Pedersen, jezdec kterého Poláci velmi rádi nenávidí, nebyl ani jednou vypískán. Dán se odvděčil velice solidním výkonem a neobvykle čistou jízdou po celý závod. Škoda, že neprošel semifinále. Nakonec, jediné, co chybělo, byl Polák na stupních vítězů, ale pak by nebylo, na co se těšit třeba za rok.

 

Jezdci

Jaroslav Hampel odstoupil z letošní SGP, přestože týden na to startoval v Polsku po dlouhém léčení úrazu z loňského SWC. Fredrik Lindgren se nechal slyšet, že udělá vše, aby využil nabídnutou šanci a zajistil si účast v SGP 2017. Po Gorzowě desátý ztrácí sedm bodů na první osmičku, ale postup si zazálohoval v sobotním challenge.

Fredrik Lindgren a jeho jedinečný motor dokončí sezónu coby náhradník za Hampela.

 

Divokou kartu dostal Krzyzstof Kasprzak

8Po mizerné sezóně loňského seriálu SGP, kdy byl trvalým účastníkem, Polák jel jako znovuzrozený. Bylo vidět, že ho plochá dráha znovu baví a návrat do seriálu myslí vážně. Stal se obětí kuriózního vyloučení, kdy se na startu osmnácté jízdy pásky dotknul a byl vyloučen Peter Kildemand. Jenže Polák těsně předtím pohnul motorkou, měl defekt a taky se musel poroučet z opakované jízdy, kde startoval a získal bod první náhradník Daniel Kaczmarek. Jelo se pochopitelně ve třech.

Krzysztof Kasprzak  vede na začátku páté jízdy. Nakonec ho Nicki Pedersen přece jen porazil.

Dva jezdci byli víc konsistentní než ostatní. Fredrik Lindgren zakončil všechny své jízdy základní části na druhém místě a dostal se do semifinále. Tam, přestože několik kol byl zase druhý, nakonec bohužel spadl na místo třetí. Bohužel, protože jsem si na něj znovu vsadil. Předvídatelný byl i Andreas Jonsson, který dosáhl čistou nulou. Ve své poslední jízdě si to málem pokazil, protože jel snad dvě kola třetí, ale pak ho předjel Chris Harris a bylo to.

Andreas Jonsson krátce jel před Chrisem Harrisem a na bod to nestačilo.

 

Poláci

Piotr Pawlicki měl na kontě tři vítězné jízdy
Piotr Pawlicki měl na kontě tři vítězné jízdy

Vedli si statečně a podle očekávání. Podobně Varšavě nedosáhli na stupně vítězů, což byla škoda. Zmarzlik to dotáhl do finále, vedl si dobře, ale opakováný start nakonec vyšel všem a Polák skončil poslední. Kasprzak doplatil na defekt. Kouzlo Magic Janowskeho nezabralo.

Pawlicki přehnal, spektakulárně upadl v poslední jízdě základní série a po otřesu se v semifinále se už neprosadil. Třikrát ale vyhrál. Příště to může byt mnohem lepší.

Záda Zmarzlika viděla většina soupeřů. Ve finále ale vše bylo jinak

 

Pedersen

Nicki Pedersen svou práci udělal
Nicki Pedersen svou práci udělal

Pečlivě sbíral body a skoro nikdo si nevšiml, jak se dostal do čela spolu s Chrisem Holderem po základní části. Ve dvacáté jízdě sérii ale dojel jen pro bod a jakoby vypustil i semifinále.

Překvapil mistrovskou velmi čistou jízdu a nebyla ani stopa po jeho obvykle nervozitě.

Nicki Pedersen svou práci udělal. Mohlo byt i lépe.

 

Hancock

Do dvacáté jízdy nastupoval se sedmi body a věděl, že do semifinále potřebuje minimálně dva a taky porazit Doyla. Pro jistotu rozjížďku vyhrál po tři plus čtyři kola trvajícím souboji právě s Doylem.  Ano, celkem sedm kol, protože po pádu Pawlickeho se startovalo znovu a bojovalo se stejně neústupně. Pak Američanovi možná došly síly a v semifinále se z druhého místa propadl na třetí nepostupovou příčku. Přesto odcházel z Gorzowa spokojen. Solidní náskok má i nadále.

Hancock dlouho se nedostával před Doyla, a když ho předjel, vzadu upadl Pawlicki a vše začínalo znova. Dvacátou jízdu nakonec stejně vyhrál.

 

Holder

Ohlásil velký návrat do formy a ambice využit znalost dráhy v Gorzowě, což se mu částečně povedlo – v semifinále ještě v třetím kole byl za Lindgrenem, pak ho předjel. Ve finále pak skončil třetí a porazil favorita Zmarzlika. Celkově je čtvrtý.

Chris Holder splnil, co slíbil.

 

Woffinden

9Pořád ztrácel body, ale v přímém souboji s Hancockem byl dvakrát úspěšný, s Doylem jednou zvítězil a dvakrát prohrál. Semifinále vyhrál z posledního místa, přitom jel v tom vyrovnanějším proti Hancockovi, Doylemu a skvělému Pedersenovi! Pak vypadal velice unaveně, anebo hodně otrávené. Těžko říct, získal pár bodů na Grega, ale ztratil druhé místo a má teď dalšího soupeře o titul.

Woffinden zabral, když musel, ale finále mu o kousek uteklo. O to víc ho mrzí, že byl poražen právě Doylem.

 

Rozhodčí

Rozjížďka s pořadovým číslem třináct. Matej Žagar (údajně) pomohl Janowskemu k pádu a Jim Lawrence ho vyloučil a uznal pořadí v okamžiku pádu. Jenomže se stalo ve třetím kole a jízda se měla opakovat. Být to fotbal, tak by neplatil výsledek celého zápasu pro formální chybu a hrálo by se znovu.

Navíc Poláci věřili, že opakovaná jízda by dopadla pro Janowskeho lepe, než třetí místo. Že by Magic začal uplatňovat finty Nicki Pedersena? Tentokrát mu kouzlo nevyšlo a do semifinále nenasbíral dost bodů.

Pawlicki padá v dvacáté jízdě a je po právu vyloučen.

 

Vylučovaní

Greg Hancock upevnil vedení
Greg Hancock upevnil vedení

Trestalo se za dotek pásky, defekt v okamžiku zastavení jízdy, pády, za agresivitu. Bartosz Zmarzlik byl vyloučen při pádu Nielse Kristiana Iversena, aniž by se Dána dotknul, dokonce se mu ani nijak moc nepřiblížil.

Peter Kildemand roztrhl pásku. Na červeném poli ale defektoval Kasprzak a také byl vyloučen.

 

Ostatní

Začal dobře, porazil hned dva Poláky Pawlickiho s Kasprzrakem, ale na skvělý začátek už nenavázal.  Po bodíku pak sebral  Lindbäckovi a Jonssonovi. Lindbäck bojoval, jenže po prvním nezdaru začal vozit nuly. Udělal jich celkem tři. Iversen, Kildemand a Žagar nesplnili očekávání ani v nejmenším. Nasbírali minimum bodů, a i proto nakonec do semifinále ostatní potřebovali alespoň bodů devět.

Lindbäck neměl svůj den. Do formy z Cardiffu bylo daleko.

 

Semifinále

Trať byla po celou dobu závodu perfektní. Výhoda první volby startovního pole nakonec nehrála v semifinále žádnou roli.  Nepostoupil nikdo jen z bílého pole, ale Lindgren, který z něj startoval, se dlouho držel na druhé pozice.

Greg Hancock proti Doylemu s Woffindenem. Přímý souboj vedoucí trojici šampionátu. Červená plus žlutá.

Woffinden vyhrál semifinále z posledního místa.

Ve druhém semifinále Zmarzlik, Holder. Žlutá a modrá.

Lindgren s Pawlickim do finále nepostoupili.

 

Finále

Doyle,Woffinden,Holder, Zmarzlik. Červená, bílá, modrá a žlutá.

Finále začínalo pádem. Opakovalo se a Holder už se nenechal srazit a dojel na pódium.

Woffinden nadzvedl přední kolo a v tu chvíli Doyle náskok soupeře smazal. Předjíždělo se dál, ale Australan nakonec zvítězil.

Grand Prix Polska převedlo to nejlepší, co plochá dráha nabízí. Podmínky pro jezdce byly ideální a publikum skvělé. Nejlepší je, že čtyři závody před koncem není zdaleka rozhodnuto ani o celkovém pořadí na pódiu, ani a první osmičce. Při trochu štěstí se dočkáme velkého finále u protinožců. Tak si přivstaneme.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Kiril Ianatchkov