Václav Milík v závěrečné sérii zahrnul pražské aspirace radlicí devítibodového buldozeru

Slaný – 7. září
Extraliga vstoupila do své druhé půle vítězstvím Hynka Štichauera, který ve druhé zatáčce rozjížďky s číslem jedna podjel Zdeňka Holuba. Jenže pak Tomáš Suchánek neviděl cíl a Josef Novák, jemuž ještě nebylo hej po pádu ze středečních juniorských družstev upadl. Pardubice tím pádem musely začínat z poslední příčky. Rychle za sebou nechaly BP Team, jehož naděje na stupně vítězů se nesplnily ani po angažmá Zdeňka Simoty. V rozjížďce s číslem šest Lubomír Vozár neváhal, a když poprvé poslal do akce svého náhradníka Václava Milíka, povýšil jej na žolíka. Nakonec však musel gratulovat Jakubu Jamrogovi, šlo však o jeho první, ale jak se záhy ukázalo, rovněž poslední prohru. Vrch si však nechávala Markéta, zatímco Slaný po osmi jízdách spadl na třetí pozici. Tomáš Topinka se pomáhal udržovat v čele přesně mířenými ranami v podobě nasazení Matěje Kůse. Před závěrečnou sérii nominačních jízd měla Praha k dobru tři body na Pardubice. Východočeský kouč ovšem vsadil všechno na červenožlutou kartu. Záhy došlo na slova Josefa France, že s Václavem Milíkem u nás dneska nikdo závodit nemůže. Po jeho výhře v sedmnácté jízdě Josef Franc porazil Tomáše Suchánka, leč Václav Milík kontroval další výhrou v rozjížďce s číslem devatenáct. Stav byl vyrovnaný a Lubomír Vozár opět nezaváhal a v poslední jízdě vystřídal Aleše Drymla opět Václavem Milkem. Ten za svá záda rychle poslal Jakuba Jamroga a zpečetil pardubické vítězství. Východočeský koník se po předčasném primátu v první lize evidentně chystá dobýt zlato před koncem soutěže také v extralize. Nejrychlejší cesta k němu povede přes další čtyři tabulkové body za čtrnáct dnů v Březolupech.

 

Pražané, Pardubičané a Slánští na stupních vítězů
Pražané, Pardubičané a Slánští na stupních vítězů

 

Od třetí jízdy úřadují Pražané

Nástup v sedlech motocyklů po jednotlivých týmech se ve Slaném stává už tradicí. Každopádně nebylo, proč otálet, protože zářijové podvečery netrvají tak dlouho jako před třemi měsíci. A kromě extraligy si místní SCM naplánovalo ještě ukázkové jízdy stopětadvacítek na malém ovále. Rozjížďka s číslem jedna však musela ke všemu chvilku počkat kvůli poruše startovacího zařízení.

Zdeněk Holub předvádí svou pohotovou reakci na let pásky - ovšem stejně jako včera pykal za najetí do pásky posunem na trestnou čáru
Zdeněk Holub předvádí svou pohotovou reakci na let pásky – ovšem stejně jako včera pykal za najetí do pásky posunem na trestnou čáru

Když už páska konečně letěla k prosluněnému nebi, Radek Podhadský uzavřel své účinkování v dnešním závodě ukázkovou svící. Vedl Zdeněk Holub, avšak Hynek Štichauer dostal spodem druhé zatáčky do čela sebe a po průjezdu cílem i svůj tým. Pardubice však záhy na čele vystřídala Praha.

Josef Franc sice vnějškem úvodního oblouku nestihnul Martina Málka, který odstartoval naprosto bezchybně a nepustil vedení z rukou ani na okamžik. Jakub Jamrog trčel vzadu, protože jej atakoval Tomáš Suchánek. A to chvílemi velice tvrdě.

Polák ve slánské vestě se Pardubičana, který nakonec z poslední zatáčky zmizel rovnou v boxech, setřásl někdy ve druhém okruhu. Sice stahoval odstup od Josefa France, jenže ten si na dva body nenechal sáhnout.

Pro Radka Podhadského závod bohužel skončil stejně rychle jako začal
Pro Radka Podhadského závod bohužel skončil stejně rychle jako začal

Eduard Krčmář vyhrál juniorskou rozjížďku stylem start – cíl. Za svými zády měl zprvu Patrika Mikela, ovšem ve druhém kole jej předčil Ondřej Smetana, takže Praha setrvávala v čele. Naproti tomu Pardubice šly doků. Josef Novák stále cítil následky svého pádu z juniorských družstev, když upadl v předposledním oblouku.

V rozjížďce s číslem čtyři pokračoval Michal Škurla v excelentních výkonech posledních dnů. V první zatáčce objel Michala Dudka. Slaňák během následujícího půldruhého kola málem vystoupil z motocyklu, jak se snažil o návrat do čela. Pražan mu ovšem ještě poodjel, navíc se ve třetím kole v první zatáčce propadnul ještě za Aleše Drymla.

Ondřej Smetana (bílá) v souboji s Patrikem Mikelem
Ondřej Smetana (bílá) v souboji s Patrikem Mikelem

Pardubičan skončil těsně druhý a jeho tým přeskočil BP Team, kde Martin Gavenda nebodoval. Pražané unikali i nadále. Matěj Kůs v rozjžďce s číslem pět podjel Aleše Drymla v prvním výjezdu a hned v následující zatáčce pardubický kapitán klesl i za Martina Málka. Odstup šesti bodů od borců z hlavního města vedl všechny kouče, aby proti Michalu Škurlovi v rozjížďce s číslem šest nasadili své silné náhradníky.

Václav Milík glosuje svou úvodní porážku:

„Kluci už měli najeto, já jel poprvý. Je to druhej‘ bod, co jsem ztratil letos v extralize. Ten Jamrog mi začíná dělat starosti (smích)!“

Lubomír Vozár se přitom jako první rozhoupal k žolíkovému útoku. Jenže Václav Milík ztratil v letošní extralize svůj druhý bod, protože stylem start – cíl dominoval domácí Jakub Jamrog. Pardubičan mu ovšem vítězství nedaroval lacino. Ve druhém kole zkoušel vnitřek, vzápětí se přesunul na venek, aby posléze Poláka oťukával ze všech stran. Avšak slánský Polák si své vedení uhájil.

 

Pardubice přebírají iniciativu

Josef Novák vstoupil do závodu pádem v  juniorské rozjíždce
Josef Novák vstoupil do závodu pádem v juniorské rozjíždce

Zdeněk Simota si stěžoval na bolesti v krku. Svůj první výjezd na slánský ovál neproměnil v bodový zisk a Michal Škurla díky jednomu bodu udržel Prahu na hrotu průběžné klasifikace. Pardubice už byly jen o tři body pozadu. Slaný ztrácel čtyři, koalice Plzně a Březolup již sedm bodů.

Nicméně Pardubice mířily do čela a zpočátku se zdálo, že na své cestě budou mít slánský doprovod. Eduard Krčmář triumfoval v rozjížďce s číslem sedm ve stylu start – cíl. Tomáš Suchánek se nedostal v první zatáčce. A stejně se vedlo Zdeňku Holubovi, zatímco Martin Gavenda přivezl svou druhou dnešní nulu.

Zdeněk Holub láteří na stav oválu:

„Dráha je absolutně nepřipravena. Vypadá to, jakoby pořadatelé přišli až po závodnících. Příprava nulová, myslím, že by se měli zamyslet.“

Svého klubového kolegu v osmé jízdě napodobil Michal Dudek. S letem pásky se sice dostal do vedení Hynek Štichauer. Soustředil se na odvrácení hrozby Josefa France, čehož využil právě slánský závodník. Obě esa svých týmů vodil za svým výfukem, dokud v předposlední zatáčce nemusel zastavit se zadřeným motorem.

Michal Škurla bojuje s Michalem Dudkem
Michal Škurla bojuje s Michalem Dudkem

Slánské ochozy bouřily uznáním, když okolo nich Michal Dudek se sklopenou hlavou procházel do depa. Nicméně Slaný se dostával v otázce boje o vítězství na kusou kolej. Druhou sérii zakončil s dvanácti body ve srovnání s patnácti pardubickými a šestnácti pražskými. Navíc hned po přestávce Piotr Dziatkowiak skončil podruhé v řadě s nulou.

Situaci na hrotu ovšem zakonzervoval Zdeněk Simota svým triumfem stylem start – cíl. Tomáš Suchánek překypoval snahou. Předjet Plzeňana se mu ale nepovedlo, nicméně Michala Škurlu před sebe nepustil a Pardubice tak srovnaly krok s vedoucí Prahou.

V prvním oblouku rozjížďky s číslem deset Jakub Jamrog objel Hynka Štichauera, ale i jeho dva body stačily, aby se Pardubice ujaly vedení. Ondřej Smetana totiž trčel v duelu o třetí místo s Martinem Gavendou, který před něho pronikl už v úvodní zatáčce. A pražský junior měl jistotu bodu až na konci třetího okruhu.

Aleš Dryml zatím jede na čele páté jízdy před Martinem Málkem (modrá), Matějem Kůsem (bílá) a Piotrem Dziatkowiakem (červený)
Aleš Dryml zatím jede na čele páté jízdy před Martinem Málkem (modrá), Matějem Kůsem (bílá) a Piotrem Dziatkowiakem (červený)

V rozjížďce s číslem jedenáct vypálil Eduard Krčmář jako raketa. Václav Milík se dostal za jeho záda, když na protilehlé rovince objel Zdeňka Simota. Ten se však dostal zpátky pod něho již ve druhé zatáčce. Brzy ovšem blikala světla na znamení letmého startu. Ta už sice problikla v první zatáčce, avšak závodníky se podařilo zastavit ve druhé zatáčce.

Pavel Kubeš totiž špatně zmáčknul ovladač, který opět vypadl zpátky do polohy vypnuto. Než si sudí svého omylu všimnul, byla jedenáctá jízda ve své polovině a celá řada konspiračních teorií na světě. Ať tak či onak, repete vyneslo do vedení Josefa France. Pražan vehementně vyvážel Václava Milíka, který si však nyní už žádný další bod nenechal sebrat. Vnějškem druhé zatáčky přece jen pronikl do čela.

Jakub Jamrog (červená) poráží Václava Milíka (žlutá), Zdeňka Simotu (modrá) a Michala ŠKurlu (bílá)
Jakub Jamrog (červená) poráží Václava Milíka (žlutá), Zdeňka Simotu (modrá) a Michala ŠKurlu (bílá)

Eduard Krčmář, jenž byl prve jednou nohou vítězně v cíli, dojel třetí. „Škoda, že mi to zastavili,“ litoval později. Zdeněk Simota, který dvojité blikání červenými světly nepřímo inicioval, nebodoval vůbec. Koaliční BP Team vyšel dnes naprázdno již pošesté. Jaroslav Gavenda, který dnes zaskakoval za Vladimíra Kosinu, se proto v rozjížďce s číslem dvanáct rozhodl pro žolíkový útok.

„Teď má dobrou jízdu,“ komentoval nasazení Martina Málka v roli jokera. Do čela však neomylně mířil Matěj Kůs. Koaličního žolíka v prvním výjezdu objel Michal Dudek, s nímž se ovšem Martin Málek vypořádal již ve druhé zatáčce.

 

Václav Milík rozhodl závěrečnou trojbodovou kanonádou

Eduard Krčmář objíždí vnějškem Tomáše Suchánka a Zdeňka Holuba
Eduard Krčmář objíždí vnějškem Tomáše Suchánka a Zdeňka Holuba

V rozjížďce s číslem dvanáct Josef Novák nebodoval, takže se Pardubice vrátily na druhou příčku s jednobodovou ztrátou na vedoucí Pražany. Slaný zaostával za leaderem o šest, BP Team dokonce o devět bodů. Jenže bráno pražskými měřítky, čtvrtá série nezačala nejoptimálněji. Zdeněk Holub se totiž v rozjížďce s číslem třináct ocitnul polapený ve startovní pásce.

„Pan rozhodčí to držel trošku dýl, štve mě to, za posledních pět let se mi to nestalo, až letos,“ sypal si hlavu popelem, že po včerejším šampionátu dvojic musel na trestnou čáru během dvou dnů již podruhé. Navzdory handicapu stačil obrat o bod Patrika Mikela. A svým způsobem také udržet Markétu na čele, jelikož Aleš Dryml odolával tlaku Jakuba Jamroga jen do druhé zatáčky.

Přesněji řečeno, Praha se o vedení dělila s Pardubicemi, které však v rozjížďce s číslem čtrnáct čekal třetí povinný start Josefa Nováka. Junior s bílým koníkem ani tentokrát nebodoval, zatímco Josef Franc udeřil naplno stylem start – cíl. Praha vedla o tři body a na Pardubice se z druhé strany sápal Slaný.

Michal Dudek vede před Josefem Francem, Hynkem Štichauerem a Patrikem Mikelem
Michal Dudek vede před Josefem Francem, Hynkem Štichauerem a Patrikem Mikelem

Po vítězství Jakuba Jamroga, přivezl Piotr Dziatkowiak dva body. Milan Mach mohl zvedat hlavu poměrně vysoko, protože na startovní rošt patnácté jízdy se chystal Eduard Krčmář. Jenže Matěj Kůs dnes létal jako utržený vagón a do cíle dorazil s náskokem poloviny rovinky. Eduard Krčmář bral body, Hynek Štichauer jeden a Martin Málek nic.

Hynek Štichauer vypráví o patnácté jízdě:

„Zkazil jsem to sám na startu, zvedlo se mi to…“

Michal Dudek v roli hromádky neštěstí
Michal Dudek v roli hromádky neštěstí

Markéta vedla s třiceti body, Pardubice byly pozadu o pět s jedním bodíkem náskoku na Slaný. Mohlo se zdát, že Pražané poplují po větru, ovšem Lubomír Vozár věděl své. Své eso v rukávu vytáhl pouze dvakrát. Přitom náhradník může do akce šestkrát. Když se Václav Milík chystal do rozjížďky s číslem šestnáct, bylo zřejmé, že do konce mítinku uvidíme už jenom jednoho z jeho klubových kolegů.

Václav Milík opět vystřihl nejlepší start. Za jeho zády stačil Ondřej Smetana objet Michala Dudka, když ovšem blikala červená světla kvůli letmému startu. Repete vyneslo do čela Ondřeje Smetanu. Jenže Václav Milík v prvním oblouku zpacifikoval Zdeňka Simota, aby oba vzápětí odsunuli pražského juniora za svá záda.

Josef Franc (bílá) bojuje o čelo s Václavem Milíkem (žlutá), Eduardem Krčmářem (červená) a Zdeňkem Simotou (modrá)
Josef Franc (bílá) bojuje o čelo s Václavem Milíkem (žlutá), Eduardem Krčmářem (červená) a Zdeňkem Simotou (modrá)

Matěj Kůs se své dnešní první prohry dočkal v rozjížďce s číslem sedmnáct. Přitom perfektně odstartoval a navíc Jakub Jamrog objel druhého Václava Milíka ještě před nájezdem na protilehlou rovinku. Jenže v nájezdu do druhé zatáčky se pardubická jednička držela jako přilepená vnitřní čáry,

V cíli úvodního okruhu již vedení říkalo pane Václavu Milíkovi. Matěj Kůs měl plnou hlavu starostí s Jakubem Jamrogem, který se vskutku v poslední zatáčce dostal před něj na druhou příčku. Praha vedla jen o bod, Slaný na ni ztrácel pět bodů, zatímco koalice již ztratila šance na pódium. „Podruhé jsem ze čtyřky neodstartoval,“ povzdechl si Martin Málek, jehož nula byla v sedmnácté jízdě příčinou takového vývoje.

Zdeněk Holub také dnes vyzkoušel start z trestné čáry
Zdeněk Holub také dnes vyzkoušel start z trestné čáry

Osmnáctá jízda rozhodla o třetím místě Slaného. Michal Dudek totiž upadl v první zatáčce a ztráta domácích na vedoucí duo se dostala za nepřekonatelnou hranici.  Jejich boj o čtyři tabulkové body nebyl rozhodnutý ani zdaleka. Josef Franc sice dominoval rozjížďce s číslem osmnáct, ovšem Tomáš Suchánek v první zatáčce třetího kola podjel druhého Zdeňka Simotu.

Matěj Kůs vede před Eduardem Krčmářem a Hynkem Štichauerem
Matěj Kůs vede před Eduardem Krčmářem a Hynkem Štichauerem

Recept na dvoubodovou ztrátu měl poskytnout Václav Milík. V první zatáčce devatenácté jízdy poslal za svůj deflektor Eduarda Krčmáře. Michal Škurla skončil třetí před Martinem Gavendou a pořadí na hrotu bylo vyrovnáno. Lubomír Vozár dlouhou neváhal. A do cesty Matěje Kůse místo původně nahlášeného Aleše Drymla v rozjžďce s číslem dvacet postavil Václava Milíka.

Start měl nejlepší Jakub Jamrog. Ovšem Pardubičan se perfektně orientoval ve skrumáži první zatáčky. Vyjel z ní na čele a garantoval svému týmu letos již čtvrté vítězství. Pakliže si bílý koník pro čtyři body vyskočí i v Březolupech, titul bude jeho i dvě kola před závěrem ligy.

 

Hlasy z depa

Václav Milík startoval v pěti posledních jízdách čtyřikrát
Václav Milík startoval v pěti posledních jízdách čtyřikrát

„Bylo to fajn,“ radoval se Václav Milík. „První jízdu jsem prosral žolíka. Kluci už měli najeto, já jel poprvý. Je to druhej‘ bod, co jsem ztratil letos v extralize. Ten Jamrog mi dělá starosti (smích). Spokojenost, v Březolupech jsem tenhle rok nejel. Těším se tam. Uděláme co nejlepší výsledek.“

„Začátek byl úplně fajn,“ komentoval závod Hynek Štichauer. „Dráha těžší, ale vůbec to nevadilo. Ve svý třetí jízdě jsem Jamroga nestih‘, pak jsem to zkazil sám na startu. Zvedlo se mi to, mrzí mě, že jsem jel jen čtyřikrát. Ale v globálu spokojenost. Vyhráli jsme a to je vždycky fajn.“

„Dneska jsme jim to ve Slaném osladili,“ komentoval výsledek Josef Franc. „Klasickej‘ závod, podali jsme dobrej‘ výsledek. Akorát Venca sám vyšvih‘ devatenáct bodů. To rozhodlo. S ním už ale nemůže závodit nikdo. Na to si musíme zvyknout.“

Eduard Krčmář vodí Tomáše Suchánka
Eduard Krčmář vodí Tomáše Suchánka

„Žádná sláva,“ odtušil Zdeněk Holub. „Je škoda každýho bodu. Teď jsem si to podruhý za dva dny vyzkoušel z handicapu. Pan rozhodčí to držel trošku dýl a už jsem byl vevnitř pásky. Štve mě to, akorát za posledních pět let se mi to nestalo, až letos.“

„Dobrý, ale škoda,“ želel Eduard Krčmář, že Slaný skončil před domácím publikem až třetí. „Zezačátku byla dráha těžší, pak to zase tak hrozný nebylo. Škoda, že se mi ta jízda zastavila…“

Úvodní půlka závodu vyšla Martinu Málkovi skvěle, pak doplatil na starty
Úvodní půlka závodu vyšla Martinu Málkovi skvěle, pak doplatil na starty

„Zezačátku dobré, pak jsem to posral,“ glosoval svůj výkon Martin Málek. „Dvakrát jsem neodstartoval ze čtyřky. Myslel jsem, že zopakuju dobré starty. Říkal jsem si, že to střihnu po lajně, ale nacpali se tam všichni. Dopadlo to klasicky. Výsledky moc potěšující nejsou.“

„Na hovno,“ láteřil Zdeněk Simota. „Dráha nebyla tak špatná, ale zkoušel jsem různý motory a převody. V první jízdě mi to zastavili z druhýho místa. Od včera mě bolí v krku, nic moc. Zazávodil jsem si a Březolupy a Pardubice pojedu zase.“

Zleva Zdeněk Simota, Václav Milík, Jakub Jamrog a Michal Škurla
Zleva Zdeněk Simota, Václav Milík, Jakub Jamrog a Michal Škurla
1. ZP Pardubice 39
Tomáš Suchánek R 2 2 – 2 6
Hynek Štichauer 3 3 2 1 9
Josef Novák F – 0 0 0
Aleš Dryml 2 1 – 2  – 5
Václav Milík 4* 3 3 3 3 3 19
2. AK Markéta Praha 37
Ondřej Smetana 2 – 1 1 4
Michal Škurla 3 1 1 – 1 6
Josef Franc 2 2 2 3 3 12
Zdeněk Holub 2 1 – 1 4
Matěj Kůs 3 3 3 1 1 11
3. AK 3ton Slaný 30
Michal Dudek 1 E 1 0 F 2
Eduard Krčmář 3 3 1 2 2 11
st.č. 3 – neobsazeno
Piotr Dziatkowiak, PL (ACCR) 1 0 0 2 3
Jakub Jamrog, PL 1 3 3 3 2 2 14
4. BP Team 18
Radek Podhadský F – – – 0
Martin Málek 3 2 4* 0 0 9
Martin Gavenda 0 0 0 1 0 1
Patrik Mikel 1 1 – 0 2
Zdeněk Simota 0 3 0 2 1 0 6

 

Eduard Krčmář vodí Tomáše Suchánka
Eduard Krčmář vodí Tomáše Suchánka

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Pardubice 4-1-0-0 180 19
2. Slaný 1-1-3-0 145 13
3. Praha 0-3-2-0 156 13
4. Březolupy/Plzeň 0-0-0-5 84 5
Pád Michala Dudka
Pád Michala Dudka

Ukázkové jízdy 125 ccm na malé dráze:

velká kola: I Jan Kvěch, Pavel Kuchař, František Klier
II Pavel Kuchař, Jan Kvěch, František Klier
III Pavel Kuchař, Jan Kvěch, František Klier
IV Pavel Kuchař, Jan Kvěch, František Klier
malá kola: I Michal Baštecký, Bruno Belán; Jaroslav Vaníček F
II Michal Baštecký, Jaroslav Vaníček
III Jaroslav Vaníček, Michal Baštecký
IV Jaroslav Vaníček; Michal Baštecký F

Poznámka: Bruno Belán nedokončil kvůli poruše motoru, Pavel Kuchař startoval na motocyklu s malými koly

Jaroslav Vaníček jede před Michalem Bašteckým
Jaroslav Vaníček jede před Michalem Bašteckým

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)

Zleva Jan Kvěch, Pavel Kuchař a František Klier
Zleva Jan Kvěch, Pavel Kuchař a František Klier

1 komentář u „Václav Milík v závěrečné sérii zahrnul pražské aspirace radlicí devítibodového buldozeru“

  1. Dovolím si polemizovat s názorem, že s Václavem Milíkem u nás dneska nikdo závodit nemůže.
    Může. Podmínkou je na Vaška odstartovat a po 1. kole ho udržet za sebou. Porazil ho nejen Jamróg, ale téměř i Krčmář & Franc kteří Vaška jasně vodili 2 kola, pak byla jízda kupodivu zastavena pro údajný letmý (??) start Krčmáře. Podobných startů kdy se jezdec trefí vidím v každé druhé jízdě.
    Chválím jezdce za pěkný závod a předjíždění. I fakt, že se jezdí liga jako čtyřutkání. Jen to číslování…… Každému jezdci patří jiné číslo. Nepřebírejme z některých zemí naprosté hlouposti.

Komentáře nejsou povoleny.