Kolibříci nemají čas vychladnout

Nabitý předešlý  plochodrážní víkend ve Slaném, kdy se kromě prvoligového klání uskutečnil další díl PRO-TEC Speedway Mini Cupu a následující den pokračovala pro mladé adepty sportu levých zatáček  tréninková akademie Jiřího Štancla, měl dnes v následujícím víkendovém období na programu své deváté pokračování.
Po úvodních dvou školních dnech  se mladí zájemci ve Slaném opět sešli, aby si před závěrečnými mítinky jak mistrovských závodů, tak Mini Cupů v klidu zatrénovali a popřípadě doladili své stroje do těchto bojů.

 

Jan Jeníček měl do Slaného nejdelší cestu
Jan Jeníček měl do Slaného nejdelší cestu

Nejdelší cesta do Slaného čekala na Jana Jeníčka, který po jedné absenci opět díky svému otci, jenž po noční směně obětavě dovezl svého syna. Společnost jim dělal i Jendův dědeček. Z Plzně se na kempu podruhé objevila jediná juniorka v nedávné minulosti tradiční líhně plochodrážních  talentů Tereza Nádradská.

Milan Švec naslouchá radám Jiřího Štancla
Milan Švec naslouchá radám Jiřího Štancla

Michal Baštecký je v poslední době ve Slaném jako doma, kromě akademie se zda účastní pravidelných klubových tréninků pod dohledem legendy slánského klubu Miroslava Rosůlka. Jan Hlačina z Divišova přivezl oba syny, starší z nich Jan s přehledem krotil svůj stroj kubatury 250 ccm a mladší Matěj kromě tradičních jízd na minibiku se po velké dráze proháněl na kole. Zájem o sobotní trénování projevili i dva domácí junioři, a sice Bruno Belán s Vojtěchem Zamazalem, tomu v pátek v podvečer Jaroslav Šůs určité technické problémy.

Zdeněk Majstr (vpravo) opět nechyběl v roli diváka
Zdeněk Majstr (vpravo) opět nechyběl v roli diváka

Znovu se na tréninkový cyklus přišel podívat Zdeněk Majstr, aby si připomněl, jak on sám předával své zkušenosti coby slánský mládežnický trenér mnoha místním začínajícím plošinářům. Byť jeho
sportovní kariéra byla poměrně krátká, dokázal si na svoji stranu získat nejednoho fanouška či fanynku.

Jan Hlačina krotí svou dvěstěpadesátku
Jan Hlačina krotí svou dvěstěpadesátku

Podle domluvy z minulého týdne si jízdu na plochodrážním stroji přišel vyzkoušet Milan Švec, ten se v minulosti o tento sport již pokoušel a bylo to v době, kdy slánské mladé jezdce trénoval Václav
Koucký, pod jehož vedením zde například vyrůstali Petr Babička, Radim Chod nebo Michal Dudek. Milan Švec své sobotní  účinkování sice ukončil  pádem, ale to prý ho neodradí, aby příště nepřišel.

Ostrá jízda Jana Jeníčka, Bruno Belána a Michala Bašteckého pod bedlivým okem Jiřího Štancla
Ostrá jízda Jana Jeníčka, Bruno Belána a Michala Bašteckého pod bedlivým okem Jiřího Štancla

Další starší zájemce Jaroslav Obr se přišel prozatím podívat, protože se o tomto projektu dozvěděl nedávno a musí si zajistit základní vybavení pro tento sport. Pokud tohle jméno nikomu nic neříká, tak se jedná o syna bývalého slánského jezdce z druhé poloviny osmdesátých let Jaroslava Obra, který po těžké zlomenině stehenní kosti později zanechal sportovní činnosti.

Vojtěch Zamazal nechyběl na domácím ovále
Vojtěch Zamazal nechyběl na domácím ovále

Jiří Štancl s Miroslavem Rosůlkem mohli být celkem spokojeni, i když tentokrát počet trénujících jezdců nebyl oproti minulým termínům tak početný, ovšem na druhou stranu aspoň kluci nevychladli a na ovál se dostali častěji.

Někteří z nich do Slaného zavítají již ve středu 7. září, sice nebudou v nominaci  žádného extraligového manažera, ale v přestávkách mezi jednotlivými sériemi předvedou v rámci propagace nejen tohoto projektu své umění na malé dráze početnému publiku.

Další Štancl Speedway Academy bude na programu v neděli 11. září, protože v sobotu je v Liberci na programu další kolo mistrovství republiky stopětadvacítek na klasické dráze.

Štancl Speedway Academy může být pro dnešní kolibříky vstupenkou na stupně vítězů velkých závodů - jejich profesoři Jiří Štancl a Miroslav Rosůlek jim jsou vzorem i na snímku ze slánského finále šampionátu jednotlivců v dubnu 1972
Štancl Speedway Academy může být pro dnešní kolibříky vstupenkou na stupně vítězů velkých závodů – jejich profesoři Jiří Štancl a Miroslav Rosůlek jim jsou vzorem i na snímku ze slánského finále šampionátu jednotlivců v dubnu 1972

Foto: Jiří Jeníček a archív speedwayA-Z