Petr Chlupáč mohl slavit triumf až v posledním kole finále A

Praha  – 30. srpna
Před finále A šestého podniku stopětadvacítkářského šampionátu republiky na malé dráze si museli Petr Chlupáč a Milan Dobiáš vylosovat, kdo si vybere postavení na startovním roštu jako první. Oba totiž v základní části na sebe nenarazili a ani jednu ze svých jízd neprohráli. Chabařovičan zvolil papír, jímž přikryl Pražanův kámen. Jenže rybník jim svým startem vypálil Pavel Kuchař. Petr Chlupáč se spodní stranou druhé zatáčky dostal před Milana Dobiáše, ovšem na svého mladšího klubového kolegu byl krátký.  Nakonec však přesto mával z nejvyššího stupně, než se přesunul do depa velkého oválu ke své dvěstěpadesátce, v jejímž sedle se pustil do českého přeboru. Pavel Kuchař totiž na začátku posledního okruhu upadl a nakonec zachránil alespoň dva poslední body do aktuální klasifikace.

 

Milan Dobiáš, Petr Chlupáč a Pavel Kuchař stojí na stupních vítězů
Milan Dobiáš, Petr Chlupáč a Pavel Kuchař stojí na stupních vítězů

 

Klíčové vítězství Pavla Kuchaře

Milan Dobiáš směřuje ke svému třetímu prvenství před zraky Bruno Belána
Milan Dobiáš směřuje ke svému třetímu prvenství před zraky Bruno Belána

Konec prázdnin byl jako vymalovaný. A stejně krásný pohled skýtala rovněž startovní listina šestého závodu šampionátu stopětadvacítek na krátké dráze. Její první verze obsahovala dvanáct jmen, avšak nakonec chyběl Jan Kvěch. Díky problémům s dvěstěpadesátkou, kterou zadřel při sobotních ukázkách ve Slaném, nestačil připravit stopětadvacítku, takže se dnes v hlavním městě představil jen při večerním přeboru.

Vlastní závod odstartoval svým způsobem Petr Chlupáč starší. Na rozdíl od Speedway Mini Cupu jsou při mistrovských kláních povlaky nezbytné a on musel narychlo své opomenutí napravit sprintem z kopečka depa ke startovnímu roštu. O pár sekund později projížděl jeho syn jako vítěz cílem rozjížďky s číslem jedna.

Michal Baštecký dohání Františka Kliera
Michal Baštecký dohání Františka Kliera

První poraženým byl vedle slánského Vojtěcha Zamazala rovněž Pavel Kuchař. Ze skutečnosti, že si přivezl jen dva body, profitoval také Milan Dobiáš, který se s pražským závodníkem potýká o druhou příčku průběžné klasifikace. Třetí jízdu vyhrál stylem start – cíl. Vzápětí si stejným způsobem počínal rovněž Lukáš Vinter.

Právě tato trojice zůstávala neporažena i po první polovině. Jako první mohl s šesti body počítat Petr Chlupáč. Vyhrál pátou jízdu, která se musela opakovat vinou pásky Jaroslava Vaníčka. Ten při vší smůle nakonec inkasoval dva body, protože Jan Sochůrek měl potíže s řazením po startu.

Bruno Belán ujíždí Michalu Bašteckému
Bruno Belán ujíždí Michalu Bašteckému

Ani Milan Dobiáš v sedmé, ani Lukáš Vinter v deváté jízdě neměli výraznější potíže. Ovšem Pavel Kuchař konec konců také ne. Po vítězství v rozjížďce s číslem šest začal spekulovat o možnosti zasáhnout do finále A. Díky úvodní prohře si však nemohl dovolit luxus dalšího zaváhání.

V rozjížďce s číslem deset o tom přesvědčil Lukáše Vintera, jehož odvedl současně s letem pásky. Nakonec se ukázalo, že šlo v otázce obsazení stupňů vítězů o klíčovou záležitost. Petr Chlupáč si totiž žádného soupeře zezadu neprohlížel ani v deváté a šestnácté jízdě. Obdobně excelentně si počínal také Milan Dobiáš v rozjížďkách s čísly dvanáct a čtrnáct. Oba skončili základní část s maximálním počtem dvanácti bodů.

Jan Jeníček vede před Jaroslavem Vaníčkem a Vojtěchem Zamazalem
Jan Jeníček vede před Jaroslavem Vaníčkem a Vojtěchem Zamazalem

Lukáš Vinter ve třinácté jízdě také nezaváhal a mohl kalkulovat s jedenácti body. Na stejnou hranici se Pavel Kuchař dotáhl v rozjížďce s číslem patnáct, kterou opět vyhrál stylem start – cíl. Při shodném počtu trojek a dvojek přišel na řadu jako další kritérium vzájemný souboj. A tak se Pavel Kuchař díky svému primátu v desáté jízdě mohl chystat na áčko, zatímco Lukáš Vinter musel vzít zavděk s béčkem.

 

Místo vítězství pád

Pavel Kuchař zvítězil v pravou chvíli
Pavel Kuchař zvítězil v pravou chvíli

Bráno optikou nejlepší čtveřice, nebylo co řešit. Nicméně o velkou porci soubojů se postarali mladší závodníci. Pravda nováčci Jan Sochůrek a Vojtěch Zamazal zatím ještě spíše sbírají zkušenosti. Když se sešli ve finále D, měl však Chabařovičan navrch i proto, že Slaňákům motocykl prskal jako rozčilený kocour.

Michal Baštecký si prve v rozjížďce s číslem čtrnáct při souboji o vedení škrknul o Jana Jeníčka. Mířil k bariéře, naštěstí nespadl, ale na Pardubičanův skalp mohl zapomenout. Pech jej neopouštěl ani ve finále C, kde se po vylétnutí pásky ujal vedení. Jenže v prvním oblouku vyjel moc ven, takže jej Bruno Belán podjel.

Finále B: zleva Lukáš Vinter, Jan Jeníček a František Klier
Finále B: zleva Lukáš Vinter, Jan Jeníček a František Klier

Něco takového si však Michal Baštecký nechtěl nechat líbit. Do jejich souboje se připletl také Jaroslav Vaníček, avšak na začátku druhého okruhu upadl. Bruno Belán své vedení udržel a největší odměnou mu bylo deset bodů do tabulky průběžného vedení, které získal již na konci června doma ve Slaném.

Miláčkem Štěstěny byl dnes Jan Jeníček. Kromě Pavla Kuchaře a Milana Dobiáše neměl v základní části proti sobě žádná esa. V obou dalších případech pokaždé vyhrál. Nejprve odvedl ve třetí jízdě Bruno Belána. Start jej vynesl do čela rovněž v rozjížďce s číslem jedenáct.

Pavel Kuchař vede finále A před Milanem Dobiášem a Petrem Chlupáčem
Pavel Kuchař vede finále A před Milanem Dobiášem a Petrem Chlupáčem

V první zatáčce se Jaroslav Vaníček prohnal spodem kolem Vojtěcha Zamazal a hned si troufnul na vedoucího Pardubičana. Ovšem ve druhém okruhu se přetočil v prvním oblouku. Po pádu se promptně vrátil do sedla. Jan Jeníček na čele férově zpomalil, aby jej nepředjel o kolo. Jaroslav Vaníček nejenže nebyl diskvalifikován, ale stačil ještě v poslední zatáčce objet Vojtěcha Zamazala.

Jan Jeníček se rozhodně neztratil ani ve finále B, které ovládl Lukáš Vinter. František Klier však za jeho zády nevydržel dlouho. Druhou příčku mu vzápětí sebral Jan Jeníček, který se tak dočkal svého prozatím nejlepšího výsledku.

Milan Dobiáš a Petr Chlupáč si o možnost prvního výběru dráhy finále A klasicky střihnuli. Pražan zvolil kámen, ale Chabařovičan jej přikryl svou dlaní v symbolu papíru. Na Pavla Kuchaře zbylo místečko až u mantinelu, jenže právě odsud jim po vylétnutí pásky vypálil rybník.

Petr Chlupáč útočí na Milana Dobiáše
Petr Chlupáč útočí na Milana Dobiáše

Za vedoucím Pražanem jel Milan Dobiáš, avšak toho Petr Chlupáč podjel již ve druhé zatáčce. Stupňoval tlak i na svého vedoucího klubového kolegu, avšak ten mířil neomylně k vítězství. Zbývalo již jen kolo…

V předposledním oblouku Pavel Kuchař upadl. Petr Chlupáč měl v té chvíli osmnáctibodové maximum v hrsti. Milan Dobiáš se stejně ochotně natáhnul pro druhé místo. A Pavel Kuchař si doběhl alespoň pro dva body. Na rozdíl od Speedway Mini Cupu se totiž při mistrovských kláních body z finále A násobí dvěma.

Pavel Kuchař právě přišel o vítězství
Pavel Kuchař právě přišel o vítězství
D C B A TOT
1. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Milan Dobiáš, Chabařovice 3 3 3 3 4 16
3. Pavel Kuchař, Praha 2 3 3 3 2 13
4. Lukáš Vinter, Praha 3 3 2 3 3 14
5. Jan Jeníček, Pardubice 3 2 3 2 2 12
6. František Klier, Slaný 2 2 2 2 1 9
7. Bruno Belán, Slaný 2 1 2 2 3 10
8. Michal Baštecký, Praha 2 2 1 1 2 8
9. Jaroslav Vaníček, Praha 1 2 2 1 F 6
10. Jan Sochůrek, Chabařovice 1 1 1 2 3 8
11. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 1 1 1 2 6
Jan Jeníček se úspěšně brání náporu Františka Kliera
Jan Jeníček se úspěšně brání náporu Františka Kliera

Aktuální pořadí šampionátu:

PHA DIV CHA SLA DIV PHA TOT
9.4. 28.5. 18.6. 25.6. 5.7. 30.8.
1. Petr Chlupáč, Praha 17 11 NS 18 18 18 82
2. Milan Dobiáš, Chabařovice 13 9 15 13 11 16 77
3. Pavel Kuchař, Praha 15 11 14 11 13 13 77
4. Lukáš Vinter, Praha 12 10 11 11 13 14 71
5. Michal Baštecký, Praha 9 6 12 10 10 8 55
6. Jan Jeníček, Pardubice 8 8 9 8 7 12 52
7. František Klier, Slaný 9 4 7 11 4 9 44
8. Jan Kvěch, Praha NS 12 NS 15 15 NS 42
9. Jaroslav Vaníček, Praha 6 5 5 9 9 6 40
10. Bruno Belán, Slaný 7 7 NS 10 NS 10 34
11. Daniel Šilhán, Liberec 10 7 NS 12 0 NS 29
12. Filip Šifalda, Chabařovice NS 11 16 NS NS NS 27
13. Vojtěch Zamazal, Slaný NS 5 NS 6 6 6 23
14. Sindy Weber, Chabařovice 11 9 NS 3 NS NS 23
15. Bruno Thomas, D 6 6 7 NS NS NS 19
16. Jan Sochůrek, Chabařovice NS 7 NS NS 4 8 12
17. Adam Pajkr, Divišov NS 7 NS NS NS NS 7
18. Nick Haltermann, D NS 7 NS NS NS NS 7
Petr Chlupáč tlačí na Pavla Kuchaře
Petr Chlupáč tlačí na Pavla Kuchaře

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Jan Boháč