Martin Vaculík trénoval žarnovické publikum na závěrečný mohutný aplaus

Žarnovica – 28. srpna
Startovní pole žarnovické Zlaté přilby SNP tradičně čítá dvacet závodníků s dvojicí náhradníků, nicméně dnes se pozornost natřiskaného hlediště soustředila zejména na jednoho jediného. Martin Vaculík měl v případě svého triumfu napodobit legendární závodníky Jiřího Štancla a Antonína Kaspera a získat hlavní trofej do svého držení. Za ambiciózním cílem vyrazil odhodlaně a vyhrával jednu jízdu za druhou. Pouze v rozjížďce s číslem patnáct se skláněl před Adrianem Cyferem, když testoval druhý motocykl. Po vítězném semifinále se kvalifikoval do velké finále, avšak když k losování pozic na startovním roštu mířil David Pacalaj se žlutým povlakem na přilbě svého strýce odpovídající rozbité čtvrté dráze, depo rozpálené paprsky podvečerního sluníčka, kroutilo hlavou. Nicméně Martin Vaculík dokonale věděl, co dělá a po rychlém startu byla trofej jeho. Skvělou kolej našel také Eduard Krčmář, který prve v semifinále zabojoval v pravý čas. Nyní se usadil za slovenským esem.  Když poznal, že jej nedokáže o vítězství připravit, soustředil se na udržení druhého místa, zatímco za jeho zády Adrian Cyfer absorboval tlak Jurici Pavlice. Tomáš Suchánek doplatil na změnu set upu a do vývoje finálové jízdy prakticky nepromluvil. Martin Málek skončil při své jubilejní patnácté Zlaté přilbě SNP coby první vyřazený z opravné jízdy. Větší štěstí prožila jeho maminka Ludmila, jež ve velkorysé tombole pro diváky vyhrála mixér. Ondřej Smetana mluvil o pechu, protože po základní části vypadl jen na pomocná kritéria, byť chvilku dokonce jel i před Martinem Vaculíkem. Michalu Tomkovi scházel bod, Patrika Búriho trápil bolavý kotník a Ján Mihálik s Adamem Čaradou z pozice náhradníků na ovál vůbec nevyjeli.

Eduard Krčmář, Martin Vaculík a Adrian Cyfer stojí na stupních vítězů
Eduard Krčmář, Martin Vaculík a Adrian Cyfer stojí na stupních vítězů

 

Bouře v ochozech

Léto se chechtalo do očí všem meteorologům, kteří již před třemi týdny věděli, že tento víkend bude jen podprůměrný. Slunce pralo z oblohy, jako by jej za to platili, a rtuť teploměrů v žádném případě neměla závrať ze závratných výšek.

Žarnovica si obecně nemůže stěžovat na nedostatek diváků, což při Zlaté přilbě SNP platí dvojnásob
Žarnovica si obecně nemůže stěžovat na nedostatek diváků, což při Zlaté přilbě SNP platí dvojnásob

Rado Fuska ve své hospůdce vedle kuželny žarnovického Městského stadiónu odmítal točit pivo do půllitrů i nejvěrnějším štamgastům, kteří museli vzít zavděk kelímkem. Dobře věděl, co činí. Většina z návštěvníků letošní Zlaté přilby SNP ještě doma konzumovala sváteční oběd, ale bdělá úřednice obchodní inspekce byla v akci i s policejním doprovodem. A Polák prodávající po stadiónech suvenýry měl sbaleno, než by řekl švec.

Tradičně okázalý zahajovací ceremoniál
Tradičně okázalý zahajovací ceremoniál

Z nebes se snášeli parašutisté jako efektní součást nástupu a u vstupu stála ještě fronta na lístky. Tradiční mítink táhne do ochozů stejně jako jeho pardubická starší sestřička a činí ze Zlaté přilby SNP skutečný vrchol slovenského kalendáře. Vedle skvělého počasí lákal diváky Martin Vaculík. A také skutečnost, že třiapadesátý ročník slavného klání aspiroval stát se vskutku jedním z nezapomenutelných. Pokud by totiž Martin Vaculík vyhrál, překrásná trofej by mu zůstala natrvalo. Takový kousek dokázal nejprve Jiří Štancl. Ve chvíli, kdy měl před jednatřiceti lety druhou trofej na dosah ruky, v cíli finále byl o pár centimetrů dříve Antonín Kasper. A právě jemu bylo souzeno stát se druhým plochodrážníkem, který měl ve své sbírce trofejí nejen malou repliku, ale především originál zlaté přilby.

Had závodníků vedený oficiálními činovníky se blíží hlavní tribuně
Had závodníků vedený oficiálními činovníky se blíží hlavní tribuně

Když došlo na představování závodníků, naplněné ochozy sportovně tleskaly při každém jménu, které moderátor vyslovil. U startovního čísla osmnáct aplaus zesílil. Patrik Búri v depu nápadně kulhal, ale vmžiku ožil. Rovněž Michal Tomka si vzápětí užil adorace publika plnými doušky. Ale pak to přišlo!

Patrik Búri popisuje svůj stav:

„Mám bolavý kotník. Tady je to dobré, nemusím dávat nohu na zem, ve Slaném by to nešlo. Včera večer jsem se na to chtěl vykašlat, ale po tréninku to bylo dobré.“

Viktor Trofimov vede Adriana Cyfera a Nicka Škorju v rozjížďce s číslem jedna
Viktor Trofimov vede Adriana Cyfera a Nicka Škorju v rozjížďce s číslem jedna

U dvacítky, jíž měl na své vestě Martin Vaculík, dosáhla bouře vrcholu. Být na místě nějaký statik, strachem ze zřícení obou tribun by musel skončit na jednotce intenzivní péče. Ani oba náhradníci nepřišli zkrátka. Ján Mihálik stejně jako Michal Tomka dorazil nad ránem z první ligy ve Slaném. Adam Čarada, jehož pravačku zdobil obvaz jako připomínka leteckého dne ve Svitavách před čtrnácti dny, si alespoň včera vyzkoušel plochodrážní motocykl na louce.

Až se před vámi někdo bude rozplývat nad výkony publika v Polsku, samozřejmě bude mít naprostou pravdu. Nicméně Žarnovica v tomto ohledu je našim severním sousedům více než zdatným konkurentem, byť si mnozí čeští fandové myslí, že leží až za dalekými Březolupy kdesi u jižního pólu.

 

Neporažený Martin Vaculík

Eduard Krčmář letí do čela před Kamila Wieczorka
Eduard Krčmář letí do čela před Kamila Wieczorka

Startovní čísla se při Zlaté přilbě SNP rozdělují dle národností. A čtveřice českých závodníků stála na opačném pólu než domácí a v úvodní sérii přijížděla na rošt vždy s červeným povlakem. Jako první šel do akce Martin Málek, který při své patnácté účasti vozil jedničku. Nejlepší start vystřihl Adrian Cyfer, ovšem Viktor Trofimov se v úvodním nájezdu ukázal jako rychlejší.

Martin Málek jezdil třetí. Sice se v průběhu třetího okruhu dostal do kontaktu s Adrianem Cyferem, avšak k rozhodujícímu útoku se nedostal. Vzápětí měl nejlepší start Eduard Krčmář. Záhy jej sice vystřídal Kamil Wieczorek, jenž ve startovní listině vystřídal zraněného Adriana Wieczorka. Jenže slánský borec střihnul druhou zatáčku vnitřkem. A pak již vodil celou zbývající čtyřku za sebou až do cíle.

Martin Vaculík v rozjížďce s číslem čtyři míři k triumfu před zraky Tomáše Suchánka
Martin Vaculík v rozjížďce s číslem čtyři míři k triumfu před zraky Tomáše Suchánka

Stejně jako Eduard Krčmář se Ondřej Smetana objevil ve startovní listině Zlaté přilby SNP vůbec poprvé. Ve třetí jízdě jej ovšem na startovním roštu nevítala slavnostní dělostřelba. Zvuky pocházely z motoru Ronnyho Weise, jemuž mechanik musel přistavit náhradní motocykl. Pražského juniora nakonec předčil jen Jurica Pavlic, který se dnes objevil místo původně avizovaného Fritze Wallnera.

Avšak zvuky opravdové kanonády by byly jen komorní hudbou ve srovnání s jásotem, který se ozval, když Martin Vaculík v prvních metrech čtvrté jízdy poslal Tomáše Suchánka za svá záda.

V hledišti potkáte vskutku různé týpky
V hledišti potkáte vskutku různé týpky

Český čtyřlístek nezačal vůbec špatně, nicméně po druhé sérii mohl být navýsost spokojený pouze Tomáš Suchánek. Pardubičan, jemuž nasadili trofej na hlavu již před dvanácti lety, s přehledem vyhrál osmou jízdu. Zbytek našich závodníků končil na třetích příčkách. Martin Málek marně útočil na Andreje Kobrina, jemuž vedení v páté jízdě sebral Adrian Cyfer již v prvním nájezdu. Hned na to úřadoval opět Martin Vaculík. Kamil Wieczorek a Eduardem Krčmářem na něho marně útočili v první zatáčce. A zatímco si slovenské eso budovalo náskok, Slaňák nepředjel Poláka před sebou. Se svým otcem Eduardem v depu vyhodnotili situaci, že je potřeba připravit druhý motocykl, což se ukázalo jako klíčový krok.

Před zraky Michala Tomky se Martin Málek tlačí na Andreje Kobrina
Před zraky Michala Tomky se Martin Málek tlačí na Andreje Kobrina

Stejně jako Martin Vaculík se na osm bodů dostal i Jurica Pavlic kralující rozjížďce s číslem sedm. Ondřej Smetana v její druhé zatáčce málem předjel druhého Viktora Trofimova, jehož marně proháněl až do cíle. Pražský junior měl však mnohem více litovat jedenácté jízdy. Směle pomýšlel na skalpy Dennise Pedersena a Kamila Wieczorka, avšak nakonec se ve druhé zatáčce stal obětí i Andreje Kobrina.

Ondřej Smetana krčí rameny nad jedenáctou jízdou:

„Chtěl jsem moc a dal to na venek do toho suchýho. Ztratil jsem a předjeli mě.“

Díky jedinému bodu se život Ondřeje Smetany začal komplikovat, zatímco Martin Málek i Eduard Krčmář vyrazili na cestu spásy. V deváté jízdě nebylo sebemenších pochyb o třetím triumfu Martina Vaculíka. Březolupský závodník ovšem srdnatě odrážel Matice Ivačiče a Ronnyho Weise, kteří toužili po druhém místě minimálně stejně intenzivně jako on. Hned nato musel Eduard Krčmář na startovní rošt rovnou třikrát.

Martin Vaculík zůstával čistý během celého závodu
Martin Vaculík zůstával čistý během celého závodu

Jeho souboj s Adrianem Cyferem a Viktorem Trofimovem se nestačil pořádně rozhořet, když v první zatáčce upadl Pierpaolo Scagnetti. Rozhodčí Pavel Váňa jej nechal opakovat a stejný postup zvolil, když si při repete v úvodním oblouku ustlal Adrian Cyfer. Do třetice všechno klaplo a Eduard Krčmář proháněl až do cíle vedoucího Viktora Trofimova. V poslední zatáčce udeřil zleva, avšak mladý Ukrajinec vedení udržel.

Červená světla blikala i Tomáši Suchánkovi. V rozjížďce s číslem dvanáct nejlépe odstartoval. Jurica Pavlic zaútočil vnějškem první zatáčky. Nick Škorja jel ještě dál a skončil v nafukovací bariéře. Opakovačka vynesla do vedení opět Tomáše Suchánka. Jurica Pavlic se s druhým místem nechtěl spokojit.

Jurica Pavlic míří ke druhému vítězství
Jurica Pavlic míří ke druhému vítězství

Vrchol jeho útoků přišel ve druhém okruhu. Ve druhé zatáčce naznačil útok spodem, aby se mžikem přesunul na vnějšek. Tomáš Suchánek se na cílové rovince jen ohlédl a pelášil dál. Chorvatský závodník se musel smiřovat s první dnešní prohrou a Martin Vaculík na čele průběžné klasifikace osaměl.

 

Přilba je pryč, ale pořád v Žarnovici

Martin Málek má za sebou Andreje Kobrina a Patrika Búriho
Martin Málek má za sebou Andreje Kobrina a Patrika Búriho

Přerušení dvanácté jízdy se nehodilo do krámu Michala Tomky. Na vnitřní straně větřil šanci na body, které potřeboval jako sůl. Jenže po restartu zůstal viset vzadu a svůj dosavadní tříbodový zisk rozmnožil o jediný bodík. Čtrnáctá jízda proto pro něho byla hop nebo trop. V jejím cíli byl hned za suverénním Eduardem Krčmářem.

Sedm bodů se však jevilo jako málo, navíc když ve čtvrtém okruhu zastavil Nick Škorja. Své čtvrté místo uvolnil Dennisi Pedersenovi, jež tak skončil s osmi body. Dán měl nakonec postoupit i na úkor Ondřeje Smetany, byť na pomocná kritéria. A to se Pražan v rozjížďce s číslem patnáct ocitnul před Martinem Vaculíkem, který vyjel testovat druhý motocykl.

Eduard Krčmář letí pro vítězství před Michalem Tomkou
Eduard Krčmář letí pro vítězství před Michalem Tomkou

Sice s ním nejlépe odstartoval, avšak ve druhém nájezdu jej podjel Adrian Cyfer. Spolu s ním se svezl také Ondřej Smetana! Doposud neporazitelný Slovák neprodleně poskočil na druhou příčku. Ovšem navzdory své snaze se do čela nedostal. Základní část skončil se stejným počtem bodů jako Jurica Pavlic, jenž v třinácté jízdě odvedl Martina Málka.

Adrian Cyfer byl jediný, kdo dnes dokázal porazit Martina Vaculíka
Adrian Cyfer byl jediný, kdo dnes dokázal porazit Martina Vaculíka

Těsný dojezd třech závodníků v šestnácté jízdě navnadil diváky na nadstavbovou část. První byl Kamil Wieczorek, na něhož se celou dobu tlačil Tomáš Suchánek. Ten však v závěru musel také odrážet Viktora Trofimova.

První semifinále nabídlo další sólo Martina Vaculíka. Spolu s ním se vstříc přímému postupu řítil Tomáš Suchánek. Martin Málek, Viktor Trofimov a Andrej Kobrin, který nakonec ani neprojel cílem,museli do opravy.

Velké sólo Martina Vaculíka před Tomášem Suchánkem nabídlo první semifinále
Velké sólo Martina Vaculíka před Tomášem Suchánkem nabídlo první semifinále

Neméně suverénně si ve druhém semifinále počínal Jurica Pavlic. Za sebou měl Dennise Pedersena, jehož sem dostala trojka navíc při rovnosti bodů s Ondřejem Smetanou. Do velkého finále ovšem neprošel. Třetí Eduard Krčmář nejprve ve druhém oblouku odrazil Adriana Cyfera. A pak už byl na řadě Dán.

„Nechtěl jsem jet opravu, tak jsem musel zabojovat,“ komentoval později svůj manévr, jímž se v úvodní zatáčce závěrečného okruhu přenesl přes Dennise Pedersena. Spolu s ním mířilo do opravné jízdy také polské duo Adrian Cyfer – Kamil Wieczorek.

Účinkování Martina Málka se uzavřelo v opravné jízdě
Účinkování Martina Málka se uzavřelo v opravné jízdě

Adrian Cyfer využil poslední šance dokonale a opravnou jízdu vyhrál stylem start – cíl. Za něho se zařadil Viktor Trofimov. Mezi oba se míchal Dennis Pedersen, aby nakonec v posledním kole zvadnul. A kromě Martina Málka jej předčil ještě Andrej Kobrin. Avšak třiapadesátá Zlatá přilba SNP již byla stejně pro všechny tři minulostí. A stejně tak pro Kamila Wieczorka, třetího muže základní části, který dojel poslední.

Eduard Krčmář líčí finále:

 „S taťkou jsme vybrali dobrou kolej. Vybíral jsem si jako čtvrtej‘, ale vybrali jsme dobře. Start jsem měl jako bejk‘ a už to šlo.“

David Pacalaj dává najevo, že se jeho strýc rozhodl pro žlutou dráhu již v depu
David Pacalaj dává najevo, že se jeho strýc rozhodl pro žlutou dráhu již v depu

Po losování tradičně velké tomboly konečně došlo na výběr startovních pozic finálové jízdy. Martin Vaculík se již předem rozhodl pro žlutou. V depu se jeho rozhodnutí hodně přetřásalo, protože čtvrtá dráha se jevila jako nejvíce zničená po předchozích devatenácti jízdách. Martin Vaculík se sám potřeboval ubezpečit o správnosti své volby.

Jedenáctiminutové ohledávání startovního roštu už vypadalo jako archeologický průzkum. Avšak konec konců, mít na dohled hattrick a páté vítězství celkově a krásnou trofej již skoro v klenotnici se ledaskomu nepodařilo. Poté, co Martin Vaculík potvrdil žlutou, Jurica Pavlic zvolil modrou. Tomáš Suchánek se postavil až k mantinelu, Eduard Krčmář hned po jeho levici. Adrian Cyfer sáhnul po červené a na Viktora Trofimova zbyla bílá.

Martin Vaculík se ujímá vedení ve finále před Eduardem Krčmářem a Adrianem Cyferem
Martin Vaculík se ujímá vedení ve finále před Eduardem Krčmářem a Adrianem Cyferem

Na pásku reagoval nejrychleji Adrian Cyfer. Ještě v úvodním nájezdu však vedl Martin Vaculík. A pacifikovat musel Eduarda Krčmáře. Ve čtvrtém okruhu měl však už dostatečný náskok. Rovněž slánský junior si držel ostatní soupeře dál od těla.

Martin Vaculík se svěřuje se svými pocity
Martin Vaculík se svěřuje se svými pocity

Šestikolovou bitvu o třetí místo sváděl Adrian Cyfer s Juricou Pavlicem, jehož nakonec udržel na uzdě. Viktor Trofimov jezdil pátý, zatímco Tomáš Suchánek na poslední příčce proklínal sám sebe za radikální změnu nastavení motocyklu. A pak to přišlo!

Martin Vaculík proburácel cílem a publikum vidělo současnou přilbu naposledy. Předchozí trénink potlesku, který mu jejich miláček dopřál svými vítězstvími, přišel nyní náramně vhod. Martin Vaculík zažil ovace hodné římského boha.

 

Hlasy z depa

Martin Vaculík vyhrál pátou přilbu stylem šachového velmistra
Martin Vaculík vyhrál pátou přilbu stylem šachového velmistra

„Chci poděkovat, že se sešlo tolik diváků,“ radoval se Martin Vaculík. „Udělali skvělou atmosféru. Rád závodím před svými známými a kamarády. Proto děkuju všem, co tady dnes byli, že vytvořili skvělou atmosféru. Mám velkou radost, že tato přilba konečně zůstává v Žarnovici. Díky Žarnovico!“

Eduard Krčmář se ve finále rychle zbavil dotěrného Adriana Cyfera
Eduard Krčmář se ve finále rychle zbavil dotěrného Adriana Cyfera

„Zabojoval jsem ve správnej‘ čas,“ radoval se Eduard Krčmář sotva se vrátil do depa s rukama plnýma cen. „Bylo by pěkný vyhrát. Dva kola jsem se Maťa držel, pak jsme už měli rozestupy. Jsem tady poprvý a hned druhý místo. Jsem spokojenej‘. V semifinále jsem musel trochu bojovat, nechtěl jsem opravu. Musel jsem zabojovat a trošku přes krev. Po druhý jízdě jsem měnil motorku. Ještě štěstí, že jsem to udělal. Na tej‘ první bych tak rychlej‘ nebyl.“

Tomáš Suchánek doplatil na změnu nastavení motocyklu
Tomáš Suchánek doplatil na změnu nastavení motocyklu

„Základní část byla dobrá a semifinále taky,“ uvažoval Tomáš Suchánek. „Až to finále… Dal jsem těžší převod a to jsem neměl dělat… Za těch šest kol se to ani jednou nerozjelo. Vzal jsem si venek, že je buď podjedu nebo zavřu. V zatáčce to ještě nejelo špatně, ale rychle jsem zjistil, že jsem nastavení neměl měnit. Zaplatil jsem za to…“

Martin Málek jel ZP SNP popatnácté
Martin Málek jel ZP SNP popatnácté

„Hrozný handicap byl, že jsem jezdil jízdy po úpravách do té vody,“ říkal Martin Málek. „Starty nešly, takže to bylo takové nic moc. Nejhorší to nebylo, ale šest lepších bylo před mnou. Myslel jsem, že to jubileum zúročím víc.“

Ondřej Smetana patřil dnes mezi smolaře
Ondřej Smetana patřil dnes mezi smolaře

„Škoda, mrzí mě to, celý závody se vyvíjely dobře,“ litoval Ondřej Smetana svého super těsného vyřazení po základní části. „První dvě jízdy se mi povedly. Třetí jsem zblbnul, chtěl jsem moc a dal to na venek do toho suchýho. Ztratil jsem a předjeli mě. A to byl ten bod. Poslední  jízda dobrá, Adrian s Vaculdou si dávalo na tvrdo. Snažil jsem se tam přimíchat, což se dařilo jen dvě kola. Nebylo to špatný, protože mi tolik neujeli. Dneska chybělo štěstí, snad to bude příští rok lepší.“

Michal Tomka zůstal ve spodní desítce jen kvůli jedinému bodu
Michal Tomka zůstal ve spodní desítce jen kvůli jedinému bodu

„Jeden bod mi chyběl k postupu,“ povzdechl si Michal Tomka. „Škoda jízdy, jak padnul Nick Škorja. Byl jsem druhý, ale pak jsem neodjel a byl až čtvrtý. Škoda té jízdy.“

Martin Vaculík prožil skvělé odpoledne
Martin Vaculík prožil skvělé odpoledne

 

TOT SF1 SF2 OPR FIN
1. Martin Vaculík, SK 4 4 4 3 15 1. 1.
2. Eduard Krčmář, CZ 4 2 3 4 13 2. 2.
3. Adrian Cyfer, PL 3 4 2 4 13 4. 1. 3.
4. Jurica Pavlic, CRO 4 4 3 4 15 1. 4.
5. Viktor Trofimov, UA 4 3 4 2 13 4. 2. 5.
6. Tomáš Suchánek, CZ 3 4 4 3 14 2. 6.
7. Martin Málek, CZ 2 2 3 3 10 3. 3.
8. Andrej Kobrin, UA 2 3 2 2 9 R 4.
9. Dennis Pedersen, DK 1 3 3 1 8 3. 5.
10. Kamil Wieczorek, PL 3 3 4 4 14 5. 6.
11. Ondřej Smetana, CZ 3 2 1 2 8
12. Michal Tomka, SK 2 1 1 3 7
13. Matic Ivačič, SLO 1 1 2 2 6
14. Norbert Magosi, H 2 E 2 1 5
15. Patrik Búri, SK 1 2 0 1 4
16. Ronny Weis, D 1 0 1 1 3
17. Richard Geyer, D 0 1 1 0 2
18. Nick Škorja, SLO 0 1 X E 1
19. Alessandro Milanese, I 0 0 0 0 0 (los)
20. Pierpaolo Scagnetti, I 0 0 0 0 0 (los)
res Ján Mihálik, SK DNR
res Adam Čarada, SK DNR
Martin Vaculík bral dnes úplně všechno
Martin Vaculík bral dnes úplně všechno

Foto: Mirek Horáček

Český kvartet na nástupu: Tomáš Suchánek, Ondřej Smetana, Eduard Krčmář a Martin Málek
Český kvartet na nástupu: Tomáš Suchánek, Ondřej Smetana, Eduard Krčmář a Martin Málek