Češi v akci 194

V uplynulém týdnu se nad českými ovály v závodním tempu proháněli pouze kolibříci v sedlech svých stopětadvacítek. Šampionáty českých pětistovek se přesunuly do slovenské Žarnovice, takže domácímu fandovi nezbylo, než cestovat za hranice. Tam se podíváme také v dalším díle tradiční kompilace magazínu speedwayA-Z, jenž má vzhledem k vydavatelově dovolené dvoudenní zpoždění oproti běžnému standardu.

 

Martin Vaculík má za sebou týden s důležitými kláními ve švédské s polské lize a také SEC
Martin Vaculík má za sebou týden s důležitými kláními ve švédské s polské lize a také SEC

Úterý patřilo tradičně švédské Elitserien. Klub Rospiggarna Hallstavik pokračoval ve svém vítězném tažení rovněž v Avestě, kde mu domácí Masarna podlehla 37:53. Hosté si připsali i bonus a zvýšili svůj náskok o tři body. Přesně stejnou sumu inkasoval také Martin Vaculík, když po úvodním vítězství již nebodoval (3 0 0 -).

Zdeněk Simota se evidentně zotavil po svém pádu z Berwicku a po týdnu pauzy v Čechách se v pátek triumfálně vrátil na druhou stranu La Manche. Plymouth doma vyhrál nad Berwickem 47:43 a jihočeský závodník byl nejproduktivnějším mužem večera se svými dvanácti body s bonusem (2 3 2 2 F 1 2).

Ve stejný den se v Somersetu v sestavě Peterborough sešli dva pražští závodníci. Matěj Kůs na hostování inkasoval deset bodů (1 3 2 2 2), Zdeněk Holub jeden bod s bonusem (E 1 0 -). Nicméně suverén Premier League si nenechal další zářez do tabulky vzít a vyhrál 57:33.

Den před Žarnovicí závodil Tomáš Suchánek v Pockingu
Den před Žarnovicí závodil Tomáš Suchánek v Pockingu

Druhý den ve Workingtonu ovšem Matěj Kůs nemohl být spokojený, protože bodoval až v rozjížďce s číslem dvanáct, kdy za zády Lewise Rose dojel pro 5:1. Odjížděl se dvěma body a jedním bonusem (0 0 E 2) a jeho Newcastle s prohrou 52:41.

Do třetice Matěj Kůs objevil v akci Premier League v neděli, kdy Newcastle doma vyhrál nad Rye House 57:36 a on inkasoval sedm bodů se třemi bonusy (2 2 1 2). Ve stejný den jel Peterborough doma s Edinburghem, jemuž podlehl 35:52. Zdeněk Holub měl tři body s bonusem (2 0 1 0 F).

Před cestou do Žarnovice se Tomáš Suchánek vypravil na mezinárodní utkání čtyř družstev do Pockingu, kde nastoupil za Team Europa. „První jízdu poslední, druhou jízdu jsem zadřel a pak to zrušili po dvacetiminutovým dešti,“ vyprávěl své zážitky. „Škoda, že to zrušili, nepršelo dlouho, ale Australani nechtěli jet.“

Po dešti rozjížďkách vyhráli Australané před Teamem Europa, kde neporažený Nicolas Covatti proměnil naplno žolíka, a snížil odstup od Protinožců na dva body. Třetí byli Dánové a poslední Němci.

Nedělní polská extraliga se nesla ve znamení boje o postup do play-off. Jako klíčový triumf v tomto aspektu označil Martin Vaculík domácí vítězství své Toruně nad Gorzowem v poměru 50:40. Leader soutěže si však odvezl z výjezdu alespoň bonusový body, slovenský závodník jedenáct s bonusem (1 3 3 2 2). Dobrým směrem se vydala také Wroclaw., když pokořila Tarnow 59:31 a brala i bonus. Václav Milík jí pomohl pěti body s bonusem (2 1 1 1).

Ilustrační foto: Martin Mesiarik a Mirek Horáček